De functies van water: binden, voeden en reinigen
Waarom is water drinken zo ongelofelijk goed voor ons lichaam? We weten dat water een stuk gezonder is dan frisdranken en sappen, omdat er geen suiker en koolzuur in zit. Maar de ayurvedische leer vertelt ons nog veel meer over dit gezonde drankje.
- Het helpt tegen vermoeidheid.
- Water ondersteunt de uitstraling van de huid.
- Spijsverteringsproblemen worden voorkomen.
- Het geeft gemoedsrust en een bevredigend gevoel.
- Water verfrist en wordt gemakkelijk opgenomen door het lichaam.
- Water is een bron van levenskracht.
- Het is voedend.
De reinigende eigenschappen van water
Veel mensen hebben een droge huid en grote dorst, hoewel ze veel water drinken. De onderliggende oorzaak daarvan kan een tekort aan spijsverteringsvuur (agni) zijn. Bovendien kunnen zoutstofwisselingsproducten (ama) de weg van het water naar de cellen blokkeren.
Waarom gekookt water drinken beter werkt
Door het koken van het water wordt het water verrijkt met energie. Het water krijgt een kwaliteit die in de ayurveda doordringend (sukshma) wordt genoemd. Een kwaliteit water, die het mogelijk maakt om de fijne lichaamskanalen te reinigen doordat het water dieper in de fysiologie doordringt.
Regelmatig warm water drinken is een eenvoudige ayurvedische aanbeveling. Het tien minuten gekookte warme water stimuleert meteen het spijsverteringsvuur, zodat de voeding tijdens de maaltijd beter kan worden verwerkt en opgenomen. Als het warme water tussen de maaltijden wordt gedronken, kan het bovendien de uitscheiding van in water oplosbare toxinen uit de lichaamsweefsels (dhatu’s) effectief ondersteunen.
Kruiden krijgen door het langere meekoken een extra effect. Door de geur en smaak hebben ze ook effect op de zintuigen.
Hoeveel water is genoeg?
Volgens de ayurveda is de aanbevolen hoeveelheid water afhankelijk van verschillende factoren, zoals
- leeftijd
- werkdruk
- stress
- weersomstandigheden
- voeding
- constitutietype
Mensen met de nogal warme Pitta-dosha hebben in het algemeen meer dorst dan personen met Kapha-kenmerken.
Als je het water in de ochtenduren klaarmaakt, bewaar het dan in een thermoskan. Je kunt het water in de loop van de dag drinken om het half uur.
Water bij de maaltijden
In de ayurveda wordt aanbevolen om tijdens de maaltijden slokjes puur water te drinken. Omdat in de ayurvedische keuken al zeer veel specerijen worden gebruikt, zou een met kruiden aangevuld drankje te belastend kunnen zijn voor het lichaam. Bij eten dat nauwelijks gekruid is, ondersteunt met specerijen verrijkt water daarentegen de spijsvertering.
Afhankelijk van het type eten is ca. één kopje water het beste. Bij bijvoorbeeld soepen of dal-gerechten* hebt u minder vocht nodig. Bij drogere voedingsmiddelen zou u daarentegen iets meer water moeten drinken.
Afhankelijk van uw type moet het water op kamertemperatuur of heet zijn. Drink het water in geen geval ijskoud, want daardoor is de kans groot dat het spijsverteringsvuur dooft.
Als u ongeveer 45 minuten na het eten dorst hebt, drinkt u zoveel water als het lichaam nodig heeft voor de spijsvertering. Tussen de verschillende maaltijden kunt u slokjes gekruid of zuiver water drinken.
Probeer het een tijdje en laat ons weten of het werkt op onze Facebookpagina!
Succes!
Dit artikel is geschreven door Alejandro Casas van Health Inspiration.
*Dalgerechten zijn gerechten op basis van peulvruchten.
Alejandro Casas
Laatste berichten van Alejandro Casas (toon alles)
- 10 tips om je spijsvertering te verbeteren - 6 maart 2015
- Makkelijke buikspieroefening - 14 februari 2015
- Waarom is salsa dansen gezond? - 17 november 2014
Luitzen zegt
Wat een onzin. Dat water verfrist is voor iedereen overduidelijk. De rest is klinklare onzin. Water heeft geen enkele voedingswaarde. Je weet al dat het niet klopt omdat er staat “de ayurvedische leer vertelt ons nog veel meer over dit gezonde drankje”. Als de hiergenoemde effecten waar zouden zijn, dan hadden we de ayurvedische leer niet nodig om on dit te vertellen. Dan waren we hier wel op andere manieren achtergekomen en hadden we het wetenschappelijk wel aan kunnen tonen.