Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het lifestyle magazine Seasons, heeft de redactie een mooi kookboek samengesteld van de lekkerste moestuinrecepten, die door de jaren heen in het blad zijn gepubliceerd.
Dit boek ‘Oogstkoken’ staat vol met lekkere recepten, gemaakt met en van de groente, fruit en zelfs bloemen van het seizoen (de bloemenpappardelle (p. 138) ziet er echt fantastisch uit!!).
Het is mooi vormgegeven en bevat prachtige foto’s en inderdaad heerlijke, redelijk eenvoudig te bereiden recepten.
Hoe gebruik je dit boek?
De indeling is min of meer gebaseerd op de seizoenen. Per groente of fruitsoort geven ze een korte toelichting en wat leuke weetjes. Ik wist bijvoorbeeld niet dat er wel 16 verschillende soorten munt bestaan!
Ook wordt o.a. aangegeven wat de beste zaai- en oogsttijd is, waar je het het beste kunt zaaien en hoe te bewaren.
Achterin het boek wordt ingegaan op de diverse bewaartechnieken (ter plekke, inmaken, invriezen en drogen), inclusief handige tips, weetjes en nog wat recepten.
Kortom, een mooi en handig kookboek voor mensen met, maar ook zónder moestuin!
De praktijk
Aangezien mijn jongste dochter van 10 overtuigd vegetariër is, maar niet dol op groente, was dit voor mij een perfect boek om te reviewen!
We hebben samen 2 recepten uitgekozen en geprobeerd, namelijk de tuinbonensoep met pancetta (p. 13, voor haar uiteraard zonder pancetta) en de focaccia met biet en rozemarijn (p. 189).
De focaccia
Aangezien het deeg enige tijd moet rijzen, waren we begonnen met het brood. Het recept was duidelijk en niet ingewikkeld. Ik had nog nooit focaccia gemaakt, dus ik was wel benieuwd. Mijn kinderen houden niet van bietjes, dus ik heb de helft met courgette gemaakt.
En ook bij de bietjes heb ik gesmokkeld, ik heb voorgekookte biologische bietjes genomen. En de mozzarella heb ik vervangen door geitenkaas met honing, omdat ik dat beter vond passen. Zie hier het resultaat! Iedereen vond hem heerlijk!
De tuinbonensoep
Ik had nog nooit iets gemaakt met tuinbonen, dus het was voor mij ook weer iets nieuws! Vers zijn ze momenteel niet verkrijgbaar, dus ik heb de diepvriesvariant genomen.
Je kookt de helft van de bonen mee en de andere helft gebruik je als garnering. Ze waren nog niet dubbel gedopt, dus dat heb ik met die voor de garnering alsnog gedaan (even op youtube gekeken hoe).
De soep was redelijk eenvoudig te maken, alleen dat dubbeldoppen van de helft van de tuinbonen was wel even een klusje! Maar ze zien er mooier uit en ze zijn lekkerder van smaak, dus het is wel de moeite waard. Ik had uiteindelijk iets te weinig water toegevoegd, dus mijn soep was wat aan de dikke kant, maar erg lekker!
Kortom, we hebben heerlijk gegeten en ik ga binnenkort zeker meer recepten uitproberen!
Meer over Oogstkoken
Het complete Seasons Kookboek
Nederlandstalig
256 pagina’s
ISBN 9789059568372
Uitgever: Fontaine Uitgevers B.V.
Prijs: 24,95
Te koop bij bol.com, Bruna en Ako
Annemarie Arends
Laatste berichten van Annemarie Arends (toon alles)
- Boekreview De Flexikok | handig als je een vegetarische kind thuis hebt wonen! - 4 juli 2018
- Groentelasagne met mascarpone - 25 mei 2018
- Boek Oogstkoken – van het magazine Seasons - 15 maart 2018
Laat een reactie achter