Buikpijn tijdens het sporten is heel vervelend en komt vaak voor. Het kan verschillende oorzaken hebben, en het is belangrijk om te achterhalen wat specifiek bij jou de boosdoener is.
In dit artikel benoem ik een aantal oorzaken voor buikpijn tijdens het sporten.
Waarom buikpijn tijdens sporten?
Ten eerste verandert er iets in de bloeddoorstroming tijdens het sporten. Er stroomt gemiddeld zo’n 25% meer bloed naar de spieren. Dit heeft invloed op de darmen, die te maken krijgen met een verminderde bloedtoevoer.
Ten tweede kan intensief sporten, zoals bijvoorbeeld hardlopen, leiden tot kleine beschadigingen in de darmwand. De schokken die het lichaam krijgt door het sporten, kunnen leiden tot microbloedingen, waardoor de darmen wat ontregeld raken. Dit kan zorgen voor diarree of een kramperig gevoel.
Ten derde kunnen bestaande maagproblemen verergeren tijdens het sporten. Bijvoorbeeld als je last hebt van een prikkelbaar darmsyndroom.
Er zijn echter veel meer oorzaken voor buikpijn tijdens het sporten. Hier heb je zelf meer controle over. Hieronder noem ik een aantal oorzaken.
Wat zijn oorzaken van buikpijn tijdens sporten waar ik zelf invloed op heb?
Hieronder vind je 9 redenen die tot buikpijn kunnen leiden tijdens het sporten of een wandeling. Je kunt dit zelf makkelijk aanpassen.
1. Net voor het sporten gegeten
Als je kort voor het sporten hebt gegeten, kan dit leiden tot buikpijn. Je lichaam stuurt bloed naar je spieren tijdens het sporten, wat de spijsvertering kan vertragen en tot maagklachten kan leiden. Dat kan met name opspelen bij wat zwaardere maaltijden voor het sporten, of meerdere boterhammen.
Ook voeding zoals genoemd bij punt 2 kan tot buikpijn tijdens het sporten leiden.
2. Te veel vezels voor het sporten
Het consumeren van te veel vezelrijk voedsel kort voor het sporten kan spijsverteringsproblemen veroorzaken.
3. Te weinig gedronken
Onvoldoende water drinken kan leiden tot krampen en buikpijn tijdens het sporten. Zorg ervoor dat je goed gehydrateerd bent voordat je gaat sporten en drink tijdens het sporten voldoende water.
4. Verkeerde drankjes gedronken
Drink je voor het sporten nog koffie, frisdrank, alcohol of jus d’orange, dan kun je daar maagklachten krijgen tijdens het sporten. Vaak ervaar je ook maagzuurklachten. Sommige mensen krijgen dit al door het drinken van thee of melk vlak voor het sporten. Je kunt beter alleen water drinken als je binnen twee uur intensief gaat sporten.
5. Verkeerde ademhaling
Onjuiste ademhalingstechnieken tijdens het sporten kunnen leiden tot lucht inslikken, wat buikpijn kan veroorzaken. Probeer diep en regelmatig te ademen. Blijf je verkeerd ademhalen? Zoek dan een trainer die je hiermee kan helpen.
6. Verkeerde houding
Als je tijdens het sporten een verkeerde houding aanneemt, kan dit druk uitoefenen op je buikspieren en organen, wat tot buikpijn kan leiden. Zoals een bepaalde fietshouding bijvoorbeeld.
7. Overmatige inspanning
Te intensief sporten, vooral als je niet goed getraind bent, kan leiden tot misselijkheid, maar ook tot overmatige belasting van je buikspieren en organen, wat pijn kan veroorzaken.
8. Stress
Stress en angst kunnen zich fysiek manifesteren, inclusief buikpijn. Als je gespannen bent voor of tijdens het sporten, kan dit bijdragen aan buikpijn. Het kan ook een angst zijn om te vallen of te falen.
9. Slikken van bepaalde pijnstillers voor het sporten
Heb je last van een pijn en wil je toch sporten? Dan is het goed om te weten dat aspirine of Ibuprofen ervoor kan zorgen dat je darmen van slag raken. Dat wordt nog eens extra getriggerd tijdens het sporten en kan buikkrampen veroorzaken.
Om buikpijn tijdens het sporten te voorkomen, kun je de volgende stappen overwegen:
- Eet een lichte maaltijd uiterlijk 1-2 uur voor het sporten.
- Blijf goed gehydrateerd.
- Let op je ademhalingstechniek.
- Zorg voor een goede lichaamshouding en techniek tijdens het sporten.
- Bouw de intensiteit van je training geleidelijk op om overbelasting te voorkomen.
- Vermijd voedingsmiddelen die je maag van streek kunnen maken voor het sporten.
- Probeer ontspanningstechnieken om stress te verminderen.
Als de buikpijn aanhoudt of ernstig is, is het raadzaam om een arts te raadplegen om mogelijke onderliggende medische problemen uit te sluiten.
Sporten kan ook juist de stoelgang bevorderen
Je kunt ook juist zeggen dat sporten de stoelgang op een positieve manier een boost geeft. Vaak gaat het om rustige bewegingen die zorgen voor een goede darmgezondheid, zoals wandelen, fietsen en zwemmen. Heb je last van verstopping en komt de ontlasting niet op gang? Je kunt dan juist even gaan wandelen, om zo je stoelgang op gang te helpen.
Waarom helpt beweging bij het stimuleren van de stoelgang?
1. De darmen worden in beweging gezet
Tijdens lichamelijke activiteit wordt de darmperistaltiek, de golvende samentrekking van de darmwand die de voedselbeweging bevordert, vaak gestimuleerd. Dit kan helpen bij het duwen van ontlasting door het spijsverteringskanaal.
2. Versnelling van de stofwisseling
Sporten kan de stofwisseling stimuleren, wat kan bijdragen aan een efficiëntere spijsvertering en darmbeweging.
3. Stressvermindering
Regelmatige lichaamsbeweging kan stress verminderen, en stress kan spijsverteringsproblemen veroorzaken of verergeren. Door stress te verminderen, kan sporten bijdragen aan een gezonde spijsvertering.
4. Betere doorbloeding
Sporten verbetert de bloedcirculatie, ook naar het maag-darmkanaal. Dit kan helpen om de spijsvertering te ondersteunen.
5. Stimulatie van de vaguszenuw
Fysieke activiteit kan de vaguszenuw activeren, wat kan helpen bij het reguleren van de spijsvertering door de afgifte van spijsverteringsenzymen en darmcontracties te bevorderen.
Het blijft persoonlijk!
Het effect van sporten op de stoelgang varieert van persoon tot persoon. Sommige mensen kunnen direct na het sporten een verhoogde aandrang tot ontlasting ervaren, terwijl anderen mogelijk geen merkbare veranderingen opmerken.
Als je specifieke spijsverteringsproblemen hebt of als je merkt dat sporten je spijsvertering negatief beïnvloedt, is het raadzaam om advies in te winnen bij een arts of een geregistreerde diëtist. Zij kunnen je helpen bij het identificeren van de oorzaak van mogelijke problemen en advies geven over de juiste voeding en lichaamsbeweging voor jouw situatie.
Heb je zelf ervaring met buikpijn tijdens sporten? Of heb je hier vragen over? Reageer gerust hieronder!
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter