Voor een aantal gezondheidsklachten ben ik naar een acupuncturist gegaan. Door hem maakte ik voor het eerst kennis met de Chinese voedingsleer. Hij gaf aan dat de traditionele Chinese voedingsleer (TCV) me kon helpen met mijn prikkelbare darm en vermoeidheidsklachten.
Omdat ik inderdaad door een paar aanpassingen al verbeteringen merkte, ben ik me verder gaan verdiepen in de TCV. Ik had al een aantal opleidingen gevolgd richting gezonde voeding en gezondheid en dit leek mij een mooie aanvulling daarop.
Wat houdt de Traditionele Chinese Voedingsleer in?
De Chinese voedingsleer is eeuwenoud en gaat uit van het principe ‘je bent wat je verteert’. Oftewel, er wordt vooral gekeken naar welke voeding een menselijk lichaam goed kan verteren, verbranden en opnemen om lichamelijk klachten te verhelpen of te helpen voorkomen.
Je kunt volgens de westerse kijk op voeding nog zo gezond eten maar als dat vervolgens niet te verteren valt door je lichaam, dan worden al die goede voedingsstoffen niet opgenomen. De Chinese voedingsleer is een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde, waar bijvoorbeeld acupunctuur ook een onderdeel van is.
Wat kan eten volgens de Chinese voedingsleer je opleveren?
Meer eten volgens de principes van de Chinese voedingsleer kan je de volgende voordelen opleveren:
- Het stoppen van eetbuien
- Buikklachten en/of andere lichamelijke klachten kunnen verminderen/weggaan
- Lichamelijke klachten voorkomen
- Meer energie
- Een beter immuunsysteem
- Een gezonder gewicht
- Betere huid
- Lekkerder in je vel
- Beter slapen
Doordat je met het eten volgens de TCV je verbrandings- en verteringsproces ondersteunt, kan je lichaam de voedingsstoffen beter opnemen.
Zelf heb ik minder last van mijn prikkelbare darmen, geen eetbui meer gehad sinds ik hiermee begonnen ben, heb ik meer energie, ben ik 2 kilo afgevallen (dat was niet mijn doel, maar is toch mooi meegenomen), ziet mijn huid er minder droog uit en heb ik niet meer de hele dag honger/trek.
Chinese Voedingsleer: Eet met de seizoenen mee
In onze westerse visie op voeding wordt vooral gekeken naar de voedingsstoffen van een product en of dat gezond/voedzaam is of niet.
In de Traditionele Chinese Voedingsleer wordt gekeken naar voeding, nadat we het gegeten hebben. Zo kun je van deze twee werelden een mooi geheel maken!
Er zijn ook veel overeenkomsten tussen de westerse en Chinese kijk op voeding, zoals bijvoorbeeld met de seizoenen mee eten. De TCV is heel erg gericht op dit onderdeel, elk seizoen heeft eigenschappen en daaraan hangen allerlei producten die in dat seizoen je lichaam ondersteunen.
Het klinkt een beetje zweverig misschien maar het komt er op neer dat je vooral seizoensgroenten en -fruit moet eten. In de zomer kun je beter geen erwtensoep eten en als het koud is beter geen ijs. Dat maakt het al een stuk concreter en logischer.
Ook is een belangrijk element in de TCV de tijd waarop je eet en de hoeveelheid. In Nederland zijn we gewend om steeds grotere porties te eten op een dag en af te sluiten met een grote avondmaaltijd. Vanuit de TCV draaien ze dat om: je eet dan een groot ontbijt, gemiddelde lunch en karige/licht verteerbare avondmaaltijd.
Natuurlijk omvat deze Chinese voedingsleer vele malen meer dan wat ik nu benoem, maar daar komt het in grote lijnen op neer en het is een goed startpunt om mee te beginnen als je er nog helemaal niet bekend mee bent.
Hoe de TCV mij hielp bij mijn prikkelbare darmklachten
Volledig klachtenvrij ben ik (nog) niet, maar mijn darmklachten hebben bij mij dan ook meer oorzaken dan enkel voeding. Gelukkig zijn mijn klachten wel flink afgenomen en dat komt omdat ik mijn spijsverteringsvuurtje aan de gang hou.
Ik begin met een warm ontbijt, dan eet ik een warme lunch (met veel groenten) en in de avond eet ik een kleinere maaltijd die licht verteerbaarder is. In de avond gaat je spijsvertering in ruststand en dan is zo’n grote Hollandse maaltijd niet het beste moment om te nemen, ben ik achter gekomen.
Ook drink ik overdag geen ijskoud drinken uit de koelkast meer, dan blus je als het ware je spijsverteringsvuurtje. Uiteraard kan ik best eens een fris drankje nemen als het een warme dag is, maar de rest van de tijd drink ik warme kruidenthee.
Ook eet ik geen rauwe salades meer, alleen als bijgerecht kan ik nog weleens wat rauwkost eten. Rauwkost wordt erg slecht verwerkt door je darmen. Doordat ik zo mijn spijsverteringsvuurtje lekker de hele dag laat branden merk ik enorm veel verschil.
Natuurlijk kunnen deze voordelen per persoon verschillen en kan het veranderen van je voedingspatroon geen chronische ziekten genezen. Echter heb ik er veel baat bij en ik hoop jij ook door mijn tips!
Laatste berichten van Renée Bendien (toon alles)
- Een kerstmenu maken zonder stress: makkelijk en betaalbaar! - 15 december 2023
- Meer groenten eten? Zo doe je dat! - 10 november 2023
- Wat de traditionele Chinese voedingsleer mij aan gezondheidsvoordelen opleverde! - 8 oktober 2023
Laat een reactie achter