Steeds meer mensen willen duurzaam eten. Voedsel heeft namelijk een grote impact op het milieu.
Het produceren van voedsel en drinken leidt tot het verbruik van grondstoffen en energie, en het verloren gaan van natuur.
Het zorgt zelfs voor 20 tot 30 procent van de totale milieubelasting. Dat is meer dan de klimaatimpact van het totale vervoersgebruik zoals door vliegen of autorijden. Door meer verantwoorde keuzes te maken op het gebied van voeding kunnen we onze voetafdruk op het milieu verkleinen.
Bij duurzaam eten denken we al snel dat het een stuk duurder is, maar dit hoeft echter niet zo te zijn.
Duurzaam en goedkoper eten
Ontdek hoe je duurzamer én goedkoper kunt eten met de volgende 4 tips.
1 Verspil geen voedsel
We gooien gemiddeld 47 kilo voedsel weg per persoon per jaar. En dat is slecht voor het milieu en voor je portemonnee. Door het beter inkopen, koken en bewaren van voedsel kan voedselverspilling tegen worden gegaan. Het helpt bijvoorbeeld om aan het begin van de week een weekmenu te maken en een budget boodschappenlijst op te stellen. Zo voorkom je dat je in de supermarkt onnodige producten koopt die je eigenlijk helemaal niet nodig blijkt te hebben.
Wat niet iedereen weet is dat producten na de THT-datum (ten minste houdbaar tot) vaak nog steeds bruikbaar zijn. Gooi dus niet alle producten blindelings weg na de THT-datum, maar gebruik je zintuigen om de kwaliteit van het product te beoordelen.
2 Eet minder (bewerkt) vlees
Vlees heeft een hoge negatieve impact op het milieu. Het houden van vee gaat gepaard met veel uitstoot van broeikasgassen, en het gebruiken van veel water, land en voer.
Tot resultaat draagt de vleesproductie bij aan het broeikaseffect en klimaatverandering. Het vervangen van vlees voor plantaardige producten heeft een grote positieve impact op het milieu. Daarnaast kan het kosten besparen als je kiest om het vlees niet te vervangen voor vleesvervangers, maar voor peulvruchten of noten (bijvoorbeeld linzen of kikkererwten).
3 Drink veel kraanwater
Frisdranken, vruchtensappen en alcoholische dranken zijn niet goed voor de gezondheid en hebben een negatief klimaatimpact. De milieueffecten zijn niet zo groot als bij dierlijke producten, maar door de relatief grote hoeveelheid die wij in Nederland drinken is het effect aanzienlijk.
Het vervangen van deze dranken voor kraanwater heeft het meeste impact op het milieu. Kraanwater is namelijk het minst belastend voor het milieu. Daarbij is kraanwater in ons land, in tegenstelling tot in sommige andere landen, vrijwel gratis en goed van kwaliteit. `
4 Kook met seizoensgebonden producten
Het koken met seizoensgebonden producten is een verantwoorde keuze voor het milieu en de portemonnee. Groenten uit verwarmde kassen, die worden gebruikt voor het telen van fruit en groente buiten het seizoen, hebben namelijk een negatieve klimaatimpact door het hoge energielevel die een kas verbruikt. Daarbij zie je seizoensgebonden producten vaak terug in allerlei promoties voor een lage prijs.
Kijk bij het kopen van seizoensgebonden producten wel goed naar de herkomst van het seizoensproduct.
Seizoensgebonden fruit of groente die van ver komen, worden getransporteerd per vrachtwagen of per vliegtuig. Dit kost energie en heeft weer een negatieve impact op het klimaat. Kies dus daarom liever voor producten die dichter bij huis zijn gemaakt.
Laat een reactie achter