Met kerst wil ik graag iets speciaals op tafel zetten. Maar de boodschappen zijn in 2023 erg duur geworden, ik vind het altijd last om voor veel mensen te koken met maar één oven en ik heb ook geen zin om de hele dag in de keuken te staan en niet mee te kunnen genieten van het gezelschap. Daar heb ik wat op gevonden!
Het hele jaar ontwikkel ik makkelijke recepten. Normaal gesproken gezonde recepten, maar ook daar kun je makkelijk een feestelijke draai aan geven. Met deze tips hoef je niet te kiezen voor een gourmetstel, maar geef ik je inspiratie om een feestelijk diner met meerdere gangen in een handomdraai op tafel te zetten. Bovendien geef ik je ook meteen een aantal budgettips, zodat het kerstdiner ook betaalbaar blijft.
Tips voor een voordelig kerstdiner zonder dat het karig wordt:
Een kerstdiner met meerdere gangen hoeft echt niet duur te zijn als je slim inkopen doet en recepten kiest met betaalbare ingrediënten.
Met deze gerechten kom je goed voor de dag en let je toch op je budget:
- Maak een hartige taart/quiche met diepvriesgroenten, gerookte kip of blokjes ham en een heerlijke laag kaas er overheen. Hierbij serveer je een heerlijke salade of gegrilde groenten.
- Maak een vegetarisch hoofdgerecht, een beef rendang bijvoorbeeld is heel makkelijk te maken met jackfruit uit blik. Het gerecht hoef je dan veel korter te stoven en de jackfruit neemt snel alle kruidige smaken op. Je serveert hier wat naanbroodjes, pitabroodjes en/of rijst bij.
- Je kunt als dessert kiezen voor sorbetijs wat je zelf makkelijk maakt met yoghurt en luxe diepvriesfruit. Je doet dat samen met wat munt en evt. honing in een blender, even in de diepvries en klaar is het. Je kunt een simpel dessert extra feestelijk maken door het in kleine schaaltjes of glaasjes te serveren en bovenop wat koekjes te verkruimelen.
- Een voorgerecht met stukjes komkommer (of zie deze komkommernoodles), een blikje tonijn aangemaakt met wat gedroogde kruiden en mayonaise ziet er ook heel feestelijk uit en is ook nog eens hartstikke lekker.
Tips om het kerstdiner zo makkelijk mogelijk te maken:
- Als je als hoofdgerecht een stoofpot maakt dan kun je deze ook al veel eerder maken en dan invriezen, (pastinaak)puree of aardappelrozetjes erbij en je bent klaar. Puree kun je ook een dag van tevoren al maken.
- Maak ovengerechten, deze kun je vaak een dag eerder al maken en verwarmen in een voorverwarmde oven van 180 graden.
- Serveer een soepje, dat is altijd makkelijk een dag van tevoren te maken en hoeft alleen even opgewarmd te worden. Heb je toppings bedacht voor op de soep? Zoals knapperige prei, croutons of gebakken uitjes, gebruik die dan pas als je het serveert.
- Maak een koud voorgerecht en maak alle onderdelen evt. al een dag van tevoren, je hoeft het dan alleen nog op kamertemperatuur te laten komen en mooi te serveren.
Tips om verschillende dieetwensen mee te nemen zonder gedoe:
Mochten er vegetariërs of veganisten bij je gasten zitten dan kan het handig zijn om een kookboek of e-book aan te schaffen met recepten waarbij heel makkelijk de vegan variant toe te passen is.
Het lijkt misschien heel ingewikkeld maar je kunt steeds meer plantaardige producten gewoon in de reguliere supermarkten verkrijgen. De meeste mensen merken bij soep, voorgerecht en nagerecht niet eens dat het volledig vegan is. Ik verwacht dat velen zelfs vaak per ongeluk al vegan gerechten eten.
Het hoofdgerecht kan wel wat lastiger zijn als er echte vleeseters aan tafel zitten natuurlijk. Maar zo’n receptenboek biedt daarvoor echt makkelijke alternatieven zodat je zelf stressvrij van de kerst kan genieten.
Geniet van al het lekkers en vooral van elkaar deze kerst!
Liefs Renée
Laatste berichten van Renée Bendien (toon alles)
- Een kerstmenu maken zonder stress: makkelijk en betaalbaar! - 15 december 2023
- Meer groenten eten? Zo doe je dat! - 10 november 2023
- Wat de traditionele Chinese voedingsleer mij aan gezondheidsvoordelen opleverde! - 8 oktober 2023
Laat een reactie achter