Je kent het wel. Je zit op de bank, kijkt een film en aan het einde kom je er achter dat je bijna een hele zak chips leeg hebt gegeten. Het gebeurt zonder dat je het door hebt en achteraf baal je omdat je juist graag een aantal kilo af wilt vallen.
Vroeger aten we omdat we honger hadden en moesten overleven.
Maar sinds de Industriële Revolutie hebben wij altijd voldoende te eten. Daarom eten wij tegenwoordig om allerlei andere redenen. Wij eten voor de gezelligheid, uit emotie, omdat we suikerverslaafd zijn of simpelweg uit verveling. Als je wilt afvallen kan dit je enorm in de weg staan.
Het kan erg lastig zijn om het verschil te voelen tussen verveling en honger. Het is een uitdaging om dit te leren. Door deze tips toe te passen zal je minder snel gaat eten uit verveling.
1. Creëer bewustzijn
We eten vaak de hele dag door. Onderweg, tijdens het werk, in de auto of terwijl we televisie kijken. Overal is eten binnen handbereik, waardoor je vaak niet door hebt wat je allemaal naar binnen werkt.
Het is daarom belangrijk om vaste eetmomenten voor jezelf in te plannen. Drie hoofdmaaltijden en eventueel drie keer per dag een gezond tussendoortje. Dat zijn de momenten waarop je eet.
Het is dan bijna niet mogelijk dat je op andere momenten echt honger hebt, waardoor de kans kleiner wordt dat je uit verveling gaat eten. Proef, ruik en zie wat je eet op die momenten en geniet er met volle teugen van. Neem er de tijd voor en wees er helemaal bij met je gedachten. Eet mindful en weet wat je eet.
Als je jezelf erop betrapt dat je buiten de vaste eetmomenten op zoek bent naar iets lekkers, wees dan bewust van wat je voelt op zo’n moment.
- Heb je echt honger?
- Heb je stress?
- Verveel je je?
- Waarom wil je eten?
Als je dit gevoel kunt omschrijven en leert erkennen kun je er anders mee om gaan. Zeg op zo’n moment tegen jezelf dat je het mag eten als je er over 10 minuten nog trek in hebt. Grote kans dat je na 10 minuten iets anders aan het doen bent, waardoor je vergeet dat je iets wilde gaan eten. Je komt er dan achter dat je toch geen honger had.
2. Drink water
Vaak denk je dat je honger hebt, maar heb je eigenlijk dorst. Het is verwarrend en voor veel mensen moeilijk om dit verschil te kunnen onderscheiden.
Als je net gegeten hebt en je voelt je onverzadigd is het onmogelijk dat je al weer honger hebt. Drink daarom water en kijk hoe je je een half uur later voelt. Heb je nog honger?
3. Kijk minder televisie
Vooral in de koude wintertijden eet je veel uit verveling omdat je ‘s avonds op de bank televisie aan het kijken bent. Als je niet oppast ben je aan het einde van de winter drie kilo zwaarder.
Kies er daarom voor om minder televisie te kijken en je tijd anders in te vullen of leer jezelf aan om oefeningen te doen tijdens het tv kijken. Koop bijvoorbeeld gewichtjes, een hoelahoep of een home trainer en zet die voor de televisie neer.
Je focust je dan op trainen tijdens het televisie kijken, waardoor het geen optie is om te eten. Op deze manier ben je strak aan het einde van de winter.
4. Houd een eetdagboekje bij
Schrijf een week lang op wat je precies eet. Zo krijg je inzicht in je goede – en slechte eetgewoonten en kun je achterhalen wat voor jou de redenen zijn dat je eet. Zoek een leuk vrolijk schriftje hiervoor. Dat maakt het leuker om op te schrijven.
Zorg ervoor dat je altijd gaat zitten als je eet. Als je dit niet doet kan het zijn dat je niet door hebt dat je eet en het vergeet op te schrijven. Terwijl je misschien al een hele maaltijd aan calorieën naar binnen hebt gewerkt.
Als je de moeite neemt om echt te gaan zitten voor je maaltijd, weet je dat dit komt doordat je echt honger hebt.
Fieke zegt
Die tips zijn allemaal ok als je alleen tv kijkt anders stoor je je huisgenoten!