Voor velen is het een uitdaging om een harmonieus pad in het leven te vinden in een wereld met constante stress en eisen. Het gevoel dat je altijd moet presteren, kan overweldigend zijn. Yoga biedt hierin een houvast door zowel het lichaam als de geest te helpen aarden. Door daarnaast ook te letten op wat we eten ontwikkelen we een bewuste levensstijl, die grote voordelen oplevert in de dagelijkse routine. Maar hoe doe je dat op de beste manier?
Bewustzijn creëren
Yoga gaat in essentie over eenheid van lichaam en geest, en gaat verder dan alleen de tijd die je op je yogamat van Yogashop doorbrengt. Om een evenwichtig leven te leiden, is het nodig om in het dagelijks leven gezonde routines te integreren. Een belangrijk onderdeel hiervan is het lichaam voeden met de juiste soorten voeding. Dat wil zeggen, voeding die bijdraagt aan jouw gezondheid, en niet schadelijk is voor de planeet. Daarnaast is het belangrijk om eten te gebruiken als middel om het bewustzijn te versterken: door de tijd te nemen om aandachtig te eten, kun je meer verzadigd raken en de spijsvertering verbeteren. Bewust eten helpt ook bij het begrijpen van de signalen van het lichaam, zodat je er beter naar kunt luisteren. Sommige dagen heb je meer energie nodig, en misschien andere behoeften; het is van cruciaal belang om daar aandacht voor te hebben.
Kleurenpalet aan groenten
Verse groenten bevatten een verscheidenheid aan voedingsstoffen die het welzijn ten goede komen. Ze zijn zowel vullend als voedzaam. Of ze nu rauw of gekookt gegeten worden, de voordelen zijn eindeloos. Groenten zorgen voor vitaliteit en energie, waardoor elke hap de lichaamsfuncties ondersteunt en het algemene welzijn verhoogt. Gebruik seizoensgroenten voor maximale smaak en voedingswaarde. Er zit nu geen speciale kookkunsten voor nodig, want ook een eenvoudige salade of groentegerecht kan een fantastische maaltijd worden. Houd er rekening mee dat verschillende kleuren verschillende voedingsstoffen bevatten: hoe meer kleuren, hoe gevarieerder het dieet.
Peulvruchten
Geweldloosheid, of ahimsa, is een centraal element binnen de yoga filosofie. Bij een geweldloze voeding, die niet schadelijk is voor andere wezens, is het het beste om vlees en andere dierlijke producten te vermijden. Vlees kan eenvoudig vervangen worden door vleesvervangers en andere alternatieven. Voor een veganistisch of vegetarisch dieet is het belangrijk om het dieet aan te vullen met eiwitten, vezels en ijzer. Dit kan door peulvruchten te eten, zoals kikkererwten, linzen, sojabonen en bruine en witte bonen.
Volkoren granen
Door te kiezen voor volkoren granen kun je een groot verschil maken in jouw dieet. Ze zijn rijk aan voedingsvezels die de spijsvertering bevorderen. Bovendien kunnen volkorenproducten helpen om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Volkorenproducten zijn bijvoorbeeld bruine rijst, havermout en volkorenbrood. Als je voor deze opties kiest, geef je je lichaam meer energie en een verzadigd gevoel, waardoor het risico op onnodig snacken kan worden verminderd. Bovendien zal de nodige extra energie een positieve impact hebben op je yogabeoefening.
Portiegroottes controleren
Het bijhouden van portiegroottes is een belangrijk aspect van een gezond dieet. Het gaat erom dat je je bewust bent van de hoeveelheden die je consumeert. Grote porties kunnen immers leiden tot overconsumptie, een onwenselijke situatie voor zowel jou als de maatschappij. Eenvoudige veranderingen kunnen een groot verschil maken. Vaak gaat het om bewustwording en planning. Zo is het goed om de porties tijdens het koken af te meten om overdaad te voorkomen. Vul de helft van je bord met groenten voor een evenwichtige maaltijd. Luister bovendien naar de signalen van je lichaam die aangeven wanneer je verzadigd bent.
Laat een reactie achter