We sluiten het thema over zelfvertrouwen af met een aantal echt goede tips hoe je meer zelfvertrouwen kunt krijgen. Het verbeteren van je zelfvertrouwen komt ook je gezondheid ten goede, dus het is echt belangrijk. Mensen met weinig zelfvertrouwen zijn namelijk vaak angstig en ervaren meer stress dan anderen.
Als je onzeker bent, kan het zijn dat je bepaalde dingen niet durft te doen. Zoals autorijden in een onbekende omgeving, een nieuwe baan zoeken of een klusje in huis. De meeste mensen zijn echter onzeker omdat ze last hebben van sociale angsten. Dan ben je erg onzeker in situaties met andere mensen en lijkt het alsof je erg verlegen bent. Je denkt al snel dat anderen je vreemd of raar vinden. En vervolgens ben je bang dat je nog iets raars doet, of zegt, of dat je enorm moet blozen. Zoals de angst om een kamer in te stappen waar veel onbekenden zijn, een telefoongesprek te voeren of op je werk je mening te geven.
Je gaat daarom dit soort sociale situaties vermijden. Hierdoor word je wereldje kleiner en kun je niet goed jezelf zijn. Je kunt je verder best zeker voelen, je bent bijvoorbeeld heel goed in je vak en je weet dit ook. Maar de sociale angst is groter, waardoor die zelfverzekerde kant van jou en er totaal niet uitkomt.
Als je wel wat meer zelfvertrouwen kunt gebruiken, op één specifiek gebied of in zijn geheel, dan helpen deze tips voor meer zelfvertrouwen echt. Vergeet niet dat je wel wat moet oefenen. Steeds een stapje verder. Soms gaat het misschien nog een keer mis, maar je weet waar je aan werkt en je gaat daarna gewoon door met het krijgen van meer zelfvertrouwen. Je kan het!
5 goede tips voor meer zelfvertrouwen!
Hieronder vind je de praktische tips voor meer zelfvertrouwen!
1 Beseffen dat vrijwel iedereen wel eens onzeker is
Echt iedereen kent onzekere momenten. Niet weten waar je moet zijn, onzeker over iets dat je voor je werk moet doen, twijfel of je wel het goede gezegd hebt, of wat dan ook. Beseffen dat iedereen die gevoelens heeft, kan al helpen. Mensen met meer zelfvertrouwen laten die onzekerheid alleen niet hun leven bepalen. Ondanks de onzekere momenten, gaan ze wel door. Hoe lastig en moeilijk ze het soms ook vinden.
2 (Meer) sporten of yoga
Dat klinkt misschien niet logisch, maar juist door te sporten of yoga te beoefenen, krijg je wel degelijk meer zelfvertrouwen. Je lichaam wordt sterker en daarmee je geest ook. Vaak ga je er beter uit zien en dat geeft nog eens een extra boost aan je zelfvertrouwen. Denk alleen maar aan het feit dat je houding, de manier waarop je staat, anders wordt als je meer sport of yoga doet.
3 De-schijt-aan-de-wereld-methode
Oke die klinkt best heftig, maar geloof me, het is een fantastische denkwijze als je meer zelfvertrouwen wilt hebben. Er gebeuren twee dingen als je deze houding aanneemt: je krijgt meer lef en je gaat je realiseren dat anderen lang niet zoveel met jou bezig zijn als je denkt. Gewoon lekker blijven inprenten: “ik heb schijt aan de wereld” (en ik doe het gewoon!)
Als deze houding je wel aanspreekt en je wilt hier mee oefen, dan raad ik één van deze twee boeken aan: De edele kunst van not giving a f*ck of Ik kan denken/voelen wat ik wil.
4 Gewoon doen, gebruik de 5-seconden-regel!
Deze tip voor meer zelfvertrouwen sluit wel aan bij tip 3, maar dan met een tool erbij, zodat je ook echt iets gaat doen, zonder teveel na te denken. Want als je iets wilt doen wat je eigenlijk erg lastig vindt of je zelfs buikpijn geeft, moet je vooral niet teveel nadenken en het wel 5-4-3-2-1-doen! We hebben eerder een uitgebreide blog geschreven over deze 5-seconderegel.
5 Doe een thuiscursus en krijg meer inzichten in jezelf
Het volgen van een thuiscursus werkt twee kanten op. Je krijgt veel meer inzicht in jezelf én je krijgt zelfvertrouwen omdat je je ontwikkelt en je problemen ook echt aanpakt. Je kunt een algemene cursus of opleiding doen, zoals de online cursus Blijvend meer zelfvertrouwen.
Heb je zelf tips hoe je je zelfvertrouwen hebt verbeterd? Deel ze hieronder, zodat we van elkaar kunnen leren!
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter