Als je regelmatig wilt wandelen, is het goed om doelen te stellen. Bijvoorbeeld hoeveel je dagelijks of wekelijks wilt lopen. Zelf loop ik graag te dwalen door het bos, dan heb ik mijn iPhone mee om zo altijd weer makkelijk de weg terug te vinden. Ook meet ik zo de afstand en het aantal stappen dat ik zet (momenteel wil ik een maand lang 10.000 stappen per dag zetten!). De smartphones van tegenwoordig kunnen ook heel goed helpen om doelen te stellen en je gezondheid te monitoren. Met name het meten van je hartslag tijdens bewegen, geeft veel informatie.
Je hartslag tijdens inspanning
Omdat je spieren meer energie verbruiken, gaat tijdens beweging je hartslag omhoog. Het is echter niet goed als je hartslag bij inspanning té hoog wordt. Want bij een hele hoge hartslag, werkt je hart niet meer goed. Helaas kunnen we niet zeggen wat de maximale hartslag is die iemand mag hebben.
Je maximale hartslag hangt af van je leeftijd en niet zozeer hoe fit je bent. De volgende formule wordt gehanteerd:
Maximale hartslag = 220 – je leeftijd
Dus als je 50 bent, is je maximale hartslag: 220-50 = 170 slagen per minuut.
Verder is het belangrijk dat je hartslag geleidelijk oploopt tijdens inspanning en daarna bij rust, weer geleidelijk terugloopt.
Je rusthartslag kan wel afhankelijk zijn van hoe fit je bent. Een lagere rusthartslag wordt als gezonder gezien dan een hoge(re) hartslag. Een lage rusthartslag is efficiënter in het rondpompen van het bloed in je lichaam.
Hoe kun je zelf je hartslag meten tijdens het wandelen?
Omdat de vinger aan de pols niet zo handig is, kun je beter een hartslagmeter gebruiken. Je hebt meters op je smartphone die met een vingerdruk je hartslag kunnen meten. Maar die zijn vaak lastig in het gebruik en niet echt betrouwbaar. Het meest wordt een smartwatch of speciaal sporthorloge. Maar die zijn vaak vrij prijzig.
Betaalbaar alternatief voor de smartwatch
Je hoeft echt niet altijd een dure smartwatch hiervoor te gebruiken. Genoeg interessante apps op je telefoon, maar producten als een band om je borst of hartslagsensor als een soort horloge dragen, werken beter. Hieronder vertel ik je graag wat mijn ervaring is met de fitness-sensor (arm/enkelband) Tigra Trio 3-in-1 die ik van hoesjesdirect.nl kreeg. Naast de Tigra Trio 3-in-1 Bluetooth Fitness Sensor zijn er trouwens ook erg leuke en handige iPhone 12 Pro hoesje verkrijgbaar bij hoesjesdirect.nl.
Mijn ervaring met de Bluetooth Tigra TRIO 3-in-1
Hieronder vertel ik eerst even kort over mijn ervaring met de bluetooth fitness-sensor Tigra Trio 3-in-1. Voor mij is deze fitness-sensor een handige tool om mijn hartslag goed op te meten tijdens het wandelen. Bovendien krijg ik op mijn iPhone een automatische koppeling met de standaard Gezondheidsapp op mijn telefoon. Heel handig!
Je moet de Tigra fitness sensor opladen met het meegeleverde snoertje. Je klikt de oplader op de sensor (puntjes op puntjes) en dan is het echt zo opgeladen. Ondertussen zorg je dat je de TigraFit-app download op je telefoon.
(lees hieronder verder)
Je kunt de sensor makkelijk hoog op je arm of onderarm (voor wandelaars en hardlopers) of om je enkel (fietsers) vastmaken met de meegeleverde klittenbanden (als een horloge). Vergeet niet op het knopje aan de zijkant te drukken om de sensor te activeren. Nu kun je een koppeling maken met de Bluetooth op je telefoon. Als je dat hebt gedaan, kun je in de TigraFitapp een verbinding maken (ga in het menu naar More, en dan Settings). Bij Heart Rate Monitor kun je nu verbinding maken. Als het gelukt is, heb je een vinkje en staat er Paired. Bij settings onder User Profile, kun je je eigen gegevens invullen. Onder Tigra TRIO sensor kun je je paslengte aangeven. Als je dat niet weet, kun je het ook laten berekenen door een stukje te wandelen (klik op Calibrate). Als je ook gaat hardlopen, doe je hetzelfde onder ‘Run stride length’ (ja, alles is in het Engels, maar het is toch wel heel duidelijk!). Daarna gaan de metingen vanzelf.
Hierboven zie je mijn telefoon met een meting via de Tigra App. Daarboven staan nog meer metingen en ik kan ook mijn route zien die ik heb gelopen. Ondanks dat het niet een hele flitsende app is, vind ik het wel volledig. Het geeft mij veel informatie. Het is jammer dat het in Engels is, maar toch is dat verder niet echt een belemmering. En als je iets niet weet, dan helpt Google Translate wel en heb je weer iets geleerd 😉
Ik vind het een fijn en betaalbaar alternatief ten opzichte van dure smartwatches. Je kunt goed je afstand, stappen en hartslag meten. Ondanks dat de “armband” best groot is, draagt het heel comfortabel. Ik vind het echt super dat er een automatische koppeling is met de Gezondheidsapp is op mijn iPhone.
De Tigra 3-in-1 bluetooth fitness sensor is voor 79,95 te koop bij o.a. hoesjesdirect.nl.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter