De Challenge van Linda
Terwijl ik dit schrijf, zit ik heerlijk in de Verenigde Staten te genieten van een perfect havermout ontbijt.
Hier heb ik drie jaar geleden havermout leren eten, tijdens mijn eerste bezoek aan de States. Tot mijn verbazing was New York, althans Manhattan, geen stad van fast food, maar van health food. Vlakbij Times Square vond ik Jamba Juice, een gezonde-sappen-bar met heerlijke smoothies. En organische, ‘steel cut’, havermout, gekookt in sojamelk, dampend heet met een laagje bruine suiker en allemaal vers fruit.
Man! Ik wist niet wat ik al die jaren gemist had.
Waarom eet ik havermout?
Sindsdien eet ik eigenlijk elke ochtend havermout. En daar zijn heel veel goede redenen voor:
1. Havermout beval veel eiwitten. Behalve dat dat heel fijn is voor een duurloper zoals ik (ik heb hier zojuist mijn eerste marathon volbracht op alleen maar havermout en een banaan), is het vooral goed nieuws voor iedereen die graag een paar kilo lichter zou zijn. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat de meest comfortabele manier van afvallen is om bij het ontbijt veel eiwitten binnen te krijgen. Dan eet je de rest van de dag automatisch minder. Daarom ook doe ik altijd een eetlepel hennepzaad bij mijn havermout.
2. Havermout is warm. In de Ayurvedische en Chinese traditionele gezondheidskunde staat een warm ontbijt bij de belangrijkste adviezen om de dag te starten. Ze zeggen dat je spijsvertering warmte nodig heeft om op gang te komen, zeker als je wel eens darmklachten hebt. Ons traditionele Hollandse ontbijt, waarbij we de koelkast afstruinen op zoek naar melk, vruchtensap, drinkontbijt, vleeswaren en kaas is volgens hen slecht voor je buik.
3. Je kan allerlei gezonde dingen door je havermout gooien en het wordt er vaak alleen maar lekkerder van. Bij mij gaat er in ieder geval naast het hennepzaad, ook lijnolie en vruchtjes in.
4. Havermout is glutenvrij en veel mensen krijgen last als ze gluten eten – alleen weten ze dat zelf lang niet altijd. Volgens schattingen geldt dit voor zo’n 10 tot 15% van de Nederlanders. Maar let op: normale havermout uit de supermarkt bevat minieme sporen gluten van kruisbestuiving. Oftewel: de machines waarmee de havermout is geoogst en verwerkt, bevatten sporen van tarwe. Heb je coeliakie, dan moet je speciale glutenvrije havermoutmeel kopen. Even lekker, maar wel een stuk duurder.
5. Havermout kun je overal kopen, is niet duur en niet bederfelijk. Koop een voorraad en je hebt altijd iets in huis.
6. Havermout heeft een lage glycemische index. Dat betekent dat het zijn energie langzaam afgeeft. Vroeger ontbeet ik altijd met volkoren brood met pindakaas. Ook een lage G.I. Toch kreeg ik rond half 11 hongerklop. Uitgesloten dat ik op dat ontbijt de lunch kon halen. Dan ga je snacken. Havermout is het enige ontbijt dat mij echt tot de lunch van energie voorziet. Er is trouwens het nodige onderzoek gedaan dat er op wijst dat eten met een lage G.I. helpt om de kans op diabetes te verminderen. Je metabolisme, vooral je insuline-huishouding, lijkt er wel bij te varen.
7. Havermout past in een laag-fodmap dieet. Omdat ik al jaren last heb van darmproblemen (prikkelbare darmsyndroom en allerlei tekorten aan vitaminen en mineralen), volg ik dit zeer strenge dieet. Kook je de havermout in een lactosevrije melkvariant (zoals amandelmelk), en doe je er alleen de toegestane fruitsoorten in, dan past het.
Mijn recept vanuit New York
Dan nu het recept, want hoe maak je die havermout? Zo goed als ze het hier in de States doen, dat lukt mij niet, maar hier vast mijn ervaring van drie jaar lang havermoutontbijt eten.
- Vul een klein steelpannetje ongeveer tot de helft (of tweederde als je trek hebt) met melk, of een alternatief voor melk (zoals soja- of rijstemelk). In de VS koken ze het ook vaak in een melk- en watermengsel. Alleen water kan ook.
- Voeg nu havermout toe. Ik doe dat tot ongeveer 1 vingerkootje onder de melk – dezelfde verhouding dus als wanneer je rijst kookt. Hoe stevig je je havermout wilt, verschilt per persoon.
- Breng nu het geheel rustig aan de kook en roer het steeds om. Als het eenmaal kookt, hangt het van je type havermout af wat je moet doen. De instant havermout van Quaker kan direct van het vuur. De gewone havermout van laat je ongeveer 2 minuten heel zachtjes pruttelen. De grovere havermoutvlokken laat je ongeveer 5 minuten zachtjes pruttelen. Wel blijven roeren, want melk brand makkelijk aan.
Dan laat ik het liefs even staan, maar als je geen tijd hebt, geen nood: lekker is het toch wel. Nu maak je de havermout lekker af. De volgende ingrediënten voeg ik toe:
- 1 eetlepel hennepzaad
- een scheut lijnolie
- vruchtjes uit de vriezer
- een goede schep pure, onbewerkte cacao of cacaonibs
Hier in de VS zijn de mix&match mogelijkheden onbeperkt: cruesli (let op:niet glutenvrij!), honing, nootjes, gedroogd fruit, ruwe rietsuiker of palmsuiker. Laat je creativiteit de vrije loop. Vooral knapperige dingetjes doen het goed bij het fluwelen gevoel van havermout.
Probeer jij het ook?
Ga jij ook beginnen met dit ondergewaardeerde ontbijt voor iedereen die wil afvallen, goede sportprestaties wil neerzetten en/of zijn darmen tot rust wil brengen? Ik hoor het graag!
Linda Hovius
Laatste berichten van Linda Hovius (toon alles)
- Amerikaans Havermout ontbijt - 12 november 2014
- Een Marathon: zoiets als een kind krijgen? - 17 juli 2014
- Over jodium, mooie haren en vreemde artsen - 30 juni 2014
joke zegt
Leuk te lezen dat in Amerika je lekker kan ontbijten met havermout. In eerste instantie begonnen omdat het cholesterol verlagend werkt. Ook prettig niet weer zo snel trek te hebben. Kan je dit ontbijt overal in de USA krijgen? Mvg