Hoi, mijn naam is Dayenne Bos en onder het motto “heel het gezin suiker- en tarwevrij!” probeer ik elke ochtend, middag en avond iets gezond, verantwoords maar vooral ook iets lekkers op tafel te zetten. Mijn uitgangspunt is dat iedereen gemakkelijk, snel en niet al te dure gezonde gerechten moet kunnen maken.
Kortom, geen excuses en de keuken in (in plaats van veel te dure en ongezonde kant-en-klaar en afhaal maaltijden). Op mijn blog dayennefoodblog.com deel ik recepten al langer maar nu mag ik ook voor dit platform bloggen, leuk!
‘Echt’ voedsel
Maar wat maak ik dan zoal? Eerlijke en natuurlijke (biologische) en veelal vegetarische gerechten waar lichaam en geest blij van worden. Suikervrij is echt te leren. Een term die ik tijdens het koken steeds in mijn achterhoofd hou is de term “Food-IQ”, de kennis over hoe je moet eten om een gezond en sterk gestel te bouwen en te behouden. Eten dus vóór in plaats van tegen je laten werken want het lichaam moet je voeden, niet vullen.
Het lichaam voeden doe je met ‘echt’ voedsel, voedsel dat in de natuur wordt gemaakt in plaats van op de fabrieksvloer. Voedingsmiddelen met vitamines, vezels en gezonde voedingsstoffen dus. Dat is wat je lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Hoe minder bewerkt de voeding is, hoe beter.
Orthomoleculaire voedingsleer
Tijdens mijn studie Natuurvoedingsadviseur en Voor altijd Jong maakte ik kennis met de orthomoleculaire voedingsleer en thuis eten wij dan ook volgens de pilaren van de orthomoleculaire voedingsleer. Kort gezegd houdt dat in dat wij:
- veel groente en fruit eten (vanwege de vitamines, mineralen en fytonutriënten),
- het eten van dierlijke zuivel beperken (en geen zuivel van de koe eten),
- meer plantaardige eiwitten dan dierlijke eiwitten eten (bijv. paddenstoelen, sperziebonen, snijbonen, sugar snaps, pijnboom- en pompoenpitten) NB: zelf eet ik helemaal geen vlees en de rest van het gezin dus beperkt
- geen tarwe, suiker, kant-en-klaar-producten en geraffineerde voeding eten, veel voeding met de gezonde, onverzadigde omega-3-vetzuren eten (bijv. vette vis, avocado en noten) en de slechte, verzadigde vetten vermijden,
- seizoensgebonden, verse en biologische producten eten,
- de bloedsuikerspiegel zo constant mogelijk houden (en dus geen snelle koolhydraten als suiker of witte bloem eten), remmende stoffen als cafeïne (koffie), fytinezuur (brood en peulvruchten), fosforzuur (frisdranken), suiker, verzadigd vet of een teveel aan eiwit en calcium vermijden.
Misschien lijkt het wat overdreven om zo met voeding bezig te zijn en bepaalde voedingsmiddelen van het menu te schrappen maar sinds ik op deze manier eet zijn mijn jarenlange gezondheidsklachten als sneeuw voor de zon verdwenen en zit ik veel lekkerder in mijn vel. En nog een mooie bijverdienste: de weegschaal is een stuk ‘liever’ voor me.
Hoe het begon
Al jarenlang had ik vage gezondheidsklachten en kon ik heftig op bepaalde voedingsmiddelen reageren. Door het lezen van de boeken van o.a.
- Amber Albarda (Eet je zelf mooi, slank en gelukkig)
- Kris Verburgh (Voedselzandloper)
- Richard de Leth (OERsterk)
- Jesse van der Velde (Voor altijd jong)
Hierdoor begon ik in te zien dat ik toch niet zo gezond bezig was als ik dacht. Zo bleek de ‘schijf van vijf’ behoorlijk achterhaald te zijn en dus besloot ik de opleiding Natuurvoedingsadviseur te gaan volgen om meer te weten te komen over de orthomoleculaire voedingsleer.
Nieuw eetpatroon
En zo ontstond mijn nieuwe eetpatroon waarin tarwe en suiker niet meer voorkwamen. Volkorenbrood verving ik door spelt- of glutenvrij brood en ik ging in de biologische- en natuurwinkel op zoek naar spelt- en/of glutenvrije koekjes en pasta’s.
Al na een paar dagen merkte ik een groot verschil. Had ik anders na het eten van brood vrijwel direct last van een opgezette buik en een energiedip (ik moest echt altijd een kopje koffie of een glas cola na de lunch), sinds ik spelt- of glutenvrijbrood at waren die klachten compleet verdwenen!
En dan die suikers, wat een groot effect hadden die op mijn lichaam! Sinds het schrappen van suiker uit mijn menu heb ik geen last meer van hoofdpijn, heb ik veel meer energie (echt, van suiker wordt je moe!), voel ik mij veel fitter, heb ik geen spierpijn meer en slaap ik stukken beter!
Allergie
Eigenlijk merkte ik dat ik (zonder het te weten) verslaafd was aan suiker (net als de meeste onder ons!). Ook merkte ik, dat als je een tijdje bepaalde voedingsmiddelen niet meer eet (zoals suiker of tarwe) je lichaam het begint af te stoten.
Het is me drie keer gebeurd dat ik (zonder dat ik er erg in had) tarwebrood at en ja hoor, een hevige buikpijn aanval (incl. diarree en overgeven). De uitslag van de voedselintolerantietest die ik vervolgens liet uitvoeren was dan ook geen verrassing: een tarwe-allergie!
Lastig?
Mensen vragen mij wel eens of het niet erg lastig is, een tarwe-allergie. Of ze denken dat het zielig is omdat je dan niks meer kunt eten maar het tegendeel is juist waar! Door een allergie ga je heel kritisch naar voedsel kijken en ga je er ook veel bewuster mee om. Zoals ik hierboven al schreef zijn mijn jarenlange (darm)klachten als sneeuw voor de zon verdwenen en zit ik veel lekkerder in mijn vel.
In mijn ogen ben ik niet overdreven met voeding bezig maar ben ik heel bewust met mijn gezondheid bezig. Lastig is een tarwe allergie zeker niet, biologische- en natuurwinkels hebben een breed assortiment aan suiker-, tarwe- en/of glutenvrije producten. Brood, pasta, crackers, beschuit, koekjes, meel. Je kunt het zo gek niet bedenken of de biologische- en natuurwinkel heeft tarwe- en/of glutenvrije variant.
Voorbeelden van glutenvrije graansoorten zijn quinoa, gierst of boekweit. Ook rijst– en maïsmeel zijn glutenvrij, maar probeer het gebruik daarvan te beperken, rijst en maïs zijn namelijk ontstekingsbevorderend. Een ander alternatief voor tarwe is spelt, maar spelt is dus niet glutenvrij!
Suiker
Suiker is absoluut een product waar ik zo min mogelijk van probeer binnen te krijgen (het liefst helemaal niet). Snelle suikers veroorzaken hoge suikerpieken in het bloed en suikers leveren eigenlijk alleen calorieën en bevatten geen belangrijke voedingsstoffen (snelle suikers bevinden zich bijvoorbeeld in wit brood, koekjes, ontbijtgranen, frisdranken, aardappelen en witte pasta).
Een mens kan prima leven zonder suiker. Een gezond alternatief voor de gewone (geraffineerde) suiker zijn de natuurlijke suikervervangers (onverwerkte natuurlijke producten) zoals (rauwe) honing, agave siroop en stevia.
Deze suikers bevatten vitamines en mineralen en bovendien ook heel wat minder calorieën dan geraffineerde suiker (en ze veroorzaken geen grote schommelingen in je bloedsuiker!).
Kinderen
Zeker nu ik moeder ben is mijn gezondheid van groot belang voor me. Ook hecht ik veel waarde aan de voeding die mijn dochtertje binnenkrijgt. Waarom zouden we onze kinderen vol stoppen met bijvoorbeeld suiker?
Het is juist van groot belang die kleine lichaampjes zo lang mogelijk vrij te houden van al die rommel! Mensen vinden mijn dochtertje nog wel eens zielig als ik ze vertel dat ze van mijn geen (of in ieder geval heel beperkt) suiker mag eten. Mijn dochtertje hoeft echter niks te missen.
In biologische- en natuurvoedingswinkels zijn vele suikervrije koekjes te vinden en bij supermarkten kun je van het merk Goodies suikervrije pakjes drinken, chipjes, koekjes en snoepjes kopen (helaas zijn de koekjes van Goodies wel van tarwemeel gemaakt, maar voor een keertje kan dat ook geen kwaad).
Het meeste van onze snacks en tussendoortjes maken we echter gewoon lekker zelf. Vinden kinderen ook nog eens geweldig om te doen en wat is er nou leuker (en lekkerder) dan je zelf gemaakt koekjes of taartjes eten! En natuurlijk mag ze af en toe wat lekkers – waar wel suiker in zit – als we ergens op visite gaan.
Ze hoeft zich echt niet ‘anders’ te voelen maar het leuke is dat ze uit zichzelf de ongezondere dingen afslaat (echt, je maakt haar veel blijer met fruit, rauwkost of gewone biscuitjes dan met een stuk slagroomtaart!).
Het is ook maar net waar je kinderen aan laat wennen want als ik haar ‘s middags om ‘iets lekkers’ hoor vragen bedoelt ze daar rauwkost, dadels, nootjes of ‘superfoods’ als goji bessen of moerbijen mee. En ja, goed voorbeeld doet nu eenmaal goed volgen.
Levenswijze
Mijn manier van eten is een levenswijze (dus geen dieet!) waar je in het begin misschien even aan moet wennen maar waar ik me echt ontzettend goed bij voel. Natuurlijk moet iedereen voor zichzelf weten of deze manier van eten bij hem/haar past want uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat je gezond en gelukkig bent (en dat doet ieder op zijn eigen manier).
Toch kan ik het niet laten om vol overtuiging te zeggen dat ik echt denk dat het meer voor je zou kunnen betekenen dan je van tevoren denkt! Zo heb ik al van velen – voornamelijk vrouwen – gehoord dat hun buikklachten zijn verdwenen, nadat zij van tarwe zijn overgestapt naar spelt en dat ze beter in hun vel zitten na het schrappen van suiker.
Tot slot
Ik hoop dat jullie net zoveel plezier zullen beleven van het lezen van dit blog als ik heb met het schrijven en zou jullie van harte willen aanmoedigen eens op ontdekkingstocht te gaan in de biologische- en/of natuurvoedingswinkel.
Er zal een wereld voor je opengaan met gezonde, onbewerkte voeding ter vervanging van al het fabrieksvoedsel uit de gewone supermarkt!
En wil je nu direct beginnen met je gezondheid te verbeteren? De stappen op weg naar een betere lichamelijke en geestelijke gezondheid (door een verandering in het voedingspatroon) zijn:
- Het verwijderen van suiker uit het voedingspatroon, de weerstand heeft er baat bij en de bloedsuikerspiegel krijgt een eerste regulatie.
- Het introduceren van veel meer groenten in het voedingspatroon, zie de groenten als vervangers van de koolhydraten in de vorm van granen, dus ook van brood.
Door het elimineren van suiker en het reduceren van granen zal de eiwitvertering namelijk beter verlopen en is de bouwstof van de spijsverteringsenzymen gewaarborgd.
Bekijk ook mijn recepten op de site. Vanessa heeft ook een review geschreven van mijn boek 100% puur (op)voeden.
Succes!
Wil je ook suikervrij leven? Bekijk dan de cursus Natuurlijk suikervrij van Miss Natural.
Dayenne Bos
Laatste berichten van Dayenne Bos (toon alles)
- Vegetarische zoete hamburgers van quinoa en zoete aardappel - 4 juli 2014
- Zelf gezonde cracker maken van quinoa - 18 juni 2014
- Vegetarische kokoscurry - 4 juni 2014
Arina zegt
Ik wil ook va n tarwe af suiker kan ik goed laten
Margy zegt
Als je een tarweallergie hebt, zoals ik, dan is spelt ook niet geschikt want spelt is gewoon een tarwevariant.
En bij een tarweallergie horen ook een verstopte neus, tranende ogen en een mistig gevoel in je hoofd. Dus niet alleen darmbezwaren. Niet te verwarren met een glutenintolerantie
Dayenne zegt
Spelt is inderdaad een oervorm van tarwe (en daarom ook niet optimaal voor onze darmen, omdat spelt niet glutenvrij is). Maar de gluten in spelt zijn wel iets anders van samenstelling dan die in tarwe en daarom vaak beter verdraagbaar. Dit verschilt natuurlijk van mens tot mens. Ik heb zelf ook een tarweallergie en kan wel (beperkt) spelt eten zonder last te krijgen.
Monique zegt
Jouw verhaal lijkt exact mijn verhaal. Sinds juni gestopt met tarwe en suiker en ook mijn gezin gaat hierin mee.
Ik voel me ook veel beter. 16 kilo nu afgevallen en zoveel meer energie. Echt wauw.
Ik ga je graag volgen.
lily zegt
Waar kan men vegan koekjes vinden zonder suiker, dan alleen in de natuurwinkel? een supermarkt die dit ook heeft ivm de prijzen.
Nick zegt
En ook spelt hoort bij de famillie van tarwe…
Nick zegt
Agave siroop onverwerkt? Dacht van niet
gredijkhuis zegt
Hallo Dayenna,
Wat bedoel jij met de voedsel intolerantie test en waar heb je dat laten doen? Ik kom nl net bij de MLD arts vandaan en heb hem om de intolerantie test gevraagd en hij zei me ronduit “die bestaat niet”, ik kan niks voor u betekenen”.
Ik ben er inmiddels achter, door eindeloos uitproberen, dat ik tarweproducten niet goed verdraag, opgezette buik, diaree, misselijk tot aan overgeven toe. Dus dat eet ik niet meer maar toch heb ik evengoed af en toe last van vervelende ontlasting en misselijkheid darm en maagkrampjes. Niet zo erg als na 2 broodjes (wat ik soms niet kan laten) maar gewoon zeurderig waar je net niet blij van bent.
Ik denk dat er dus meer dingen zijn die ik beter kan laten maar kan er niet achter komen wat , ik denk dat het vaak een opstapeling is van verkeerde dingen bij elkaar. Ik zou dus graag zo’n test doen.
Groet Gretteke
Mariska zegt
Hai,
Ik heb vooral vaak last van een opgezette buik, niet dat het echt pijn doet ofzo, maar wel gewoon vervelend gevoel en om te zien ook niet mooi 😉
Nu ben ik sinds maandagochtend gestopt met tarwe, merk vooral dat ik dit veel at door tussendoortjes en en ook brood/crackers.
Op dit moment merk ik nog geen verschil.. zou dat kunnen?
Ik eet nu vooral veel groente/fruit, ontbijt met havermout en boekweitpannenkoekjes en lunch met salade of crackers op basis van mais (glutenvrij). En ik snack met rijstwafels.
En af en toe wel stukje chocola/dropje. Ik drink veel water en thee en hooguit 1 blikje cola light per dag, nauwelijks zuivel en vega/vis of vlees.
Moet ik gewoon nog even geduld hebben denk je?
Jenny zegt
Hoi Mariska, goed dat je het aan het uitproberen bent. Soms moet je wel twee weken wachten voor je verschil merkt. En bij iedereen kan het anders zijn. Ik krijg vooral een opgezette buik door teveel lactose (met name melk). Maar dat neem jij ook al weinig. Door goed naar je lichaam te luisteren leer je steeds meer wat jij wel of niet goed verdraagt. Succes!
Erna zegt
Hey,
Mijn kinderen zijn intolerant voor suiker, tarwe lactose,soja en nog enkele toevoegmiddelen. Door jou Blog te lezen geef je me een boost en is mission inpossible possible ?
Ik hoop nog meer leuke dingen op je Blog te lezen.
Groetjes Erna
Nick zegt
Intollerant* voor suiker?….
Rachel zegt
Beste Dayenne,
Ik heb je artikel aandachtig gelezen. Ook ik heb een tarwe-allergie. Als ik me aan het bovenstaande dieet zou houden zou het echt heel slecht met me gaan.
En ik heb dan wel een tarwe-allergie maar geen gluten allergie, dit wordt vaak verward.
Regelmatig wordt gedacht dat speltbrood geschikt is voor mensen met een tarweallergie. Dit is helaas niet het geval. Omdat spelt verwant is aan reguliere tarwe en sterke overeenkomsten in eigenschappen vertoont, is deze graansoort ook niet geschikt voor mensen met bijvoorbeeld coeliakie. Voor speltbrood worden meestal speltrassen gebruikt die een kruising zijn tussen oerspelt en de huidige broodtarwe. Spelt is dus zeer nauw verwant aan tarwe en de eiwitten van deze twee graanrassen lijken erg op elkaar. De Europese Commissie heeft ook bepaald dat wanneer spelt of khorasantarwe (voorheen kamut) als ingrediënt worden gebruikt, daarbij verwezen moet worden naar het allergeen tarwe.
Verder een prima artikel voor mensen die bepaalde allergenen uit principe willen mijden, niet omdat ze een allergie hebben.
kim zegt
Hey Dayenne,
Ik wil ook graag de tarwe uit mijn voedsel-patroon halen. Maar ik blijf het lastig vinden om brood te vinden waar ik goed op reageer.
Hoe ging dat bij jou en had je gelijk resultaat of moest je lichaam even wennen? Hoe kan je beoordelen of je goed reageert op een bepaald brood? Heeft dat even tijd nodig of wist jij het meteen?
Groet
Kim
Dayenne zegt
Hoi Kim,
Ik ben in eerste instantie overgegaan op spelt-zuurdesembrood (uit de natuurwinkel) en later op glutenvrij (home made) haver- of boekweitbrood. .
Ik merkte echt heel snel verschil en ook van de mensen om me heen hoor ik dat ze binnen een paar dagen het verschil echt goed kunnen merken.
Let wel op dat je echt goed brood koopt. Niet in de supermarkt of bij de ‘gewone’ bakker (mijn ervaring is dat die heel vaak niet 100% spelt zijn, ondanks dat ze dat wel beweren) en dus echt voor kwaliteit-brood uit de bio- of natuurwinkel gaat. (aan ‘goed’ brood kun je merken dat het een stuk zwaarder is en veel beter vult) Heel veel succes!
Groetjes Dayenne
Vera zegt
Hoi Dayenne,
Wat een leuk en interessant artikel!
Ik ben zelf eigenlijk altijd allergisch geweest. Vroeger vooral voor koemelkproducten, kleurstoffen, noem het maar op, maar tegenwoordig heb ik heel sterk het vermoeden dat ik een tarweallergie heb. Ik ben eigenlijk permanent moe en ik heb veel last van een pijnlijke opgeblazen buik.
Ik ga zeker eens afbouwen met tarwe en dan kijken hoe ik erop reageer!
Met suiker wil ik ook graag minderen, maar ik ben een enórme snoepdoos dus dat zal een stuk moeilijker worden haha! Ik heb sowieso normale suiker vervangen met kokosbloesemsuiker, dit schijnt al veel beter te zijn.
Dankjewel voor deze nieuwe inzichten! 🙂
Met vriendelijke groetjes,
Vera
Dayenne zegt
Hoi Vera,
Wat goed dat je bezig bent om je voedingspatroon nader te bekijken en te veranderen!
Omdat ik (en man en dochterlief) ook gek ben (zijn) op lekkere dingen heb ik diverse recepten voor ‘zoetigheden’ op mijn blog staan, neem maar eens een kijkje op http://www.dayennefoodblog.com
Succes!
Groetjes Dayenne