Als je eenmaal gnocchi hebt geproefd, is de kans groot dat je dit vaker wilt eten. Gnocchi is een Italiaans gerecht. Als je de verpakking ziet, zou je denken dat het een pastamaaltijd is, maar het bestaat voornamelijk uit aardappel. Dit wordt gecombineerd met tarwemeel, waardoor het ook wel weer op pasta lijkt.
Aardappelgnocchi worden bereid door aardappelpuree te mengen met bloem. Dit basisdeeg wordt vervolgens in kleine stukjes gesneden om in kokend water te worden gekookt. Het kan ook gecombineerd worden met andere ingrediënten in de gnocchi, zoals biet of pompoen.
Je kunt gnocchi ook wel een beetje vergelijken met gebakken aardappeltjes, maar dan is het toch anders. Probeer het maar eens als je het nog nooit hebt geproefd. Zowel kinderen als volwassenen vinden het meestal erg lekker.
Ik was natuurlijk ook wel benieuwd in hoeverre gnocchi gezond is. Hieronder vertel ik meer hierover.
Hoe gezond is gnocchi?
Laten we eerst eens kijken naar de voedingswaarde en de voedingsstoffen van gnocchi.
Net als pasta is gnocchi calorierijk. 100 gram bevat zo’n 150 kcal. Dat is vergelijkbaar met macaroni. Het hangt er natuurlijk ook vanaf hoeveel je eet en wat je erbij eet. Zijn dat veel groenten of is dat ook iets calorierijks?
Het bevat ook vrij veel koolhydraten, dus minder geschikt voor mensen met een koolhydraatarm dieet. In 100 gram gekookte gnocchi vind je zo’n 45 gram koolhydraten. Dat is heel wat meer dan in gekookte aardappelen.
Nu zou je gnocchi onder de Mediterrane eetstijl kunnen scharen. En die eetstijl is heel gezond en zorgt ervoor dat mensen langer en gezonder leven. Komt dat door de gnocchi of meer door de bijgerechten? Is gnocchi meer een goed vullende smaakmaker of doet de gnocchi zelf ook iets goeds voor je gezondheid?
De hoeveelheid eiwitten bedraagt per 100 gram gnocchi 3,5 gram. Niet veel, maar ook zeker niet weinig en dit is prima. De gnocchi bevat ook nog zo’n 1,7 gram vezels. Gemiddeld eten Nederlanders zo’n 20 gram vezels per dag, terwijl dit eigenlijk tussen de 30 en 40 gram moet zijn.
Vitamines en mineralen in gnocchi (gemaakt met veel aardappelen)
In 100 gram gekookte gnocchi vind je zo’n 7 mg vitamine C. Wij hebben zeker zo’n 75 mg per dag nodig. Dat is dus behoorlijk veel. Zeker als je bij de gnocchi groenten eet, zit je met een maaltijd al snel aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C.
Daarnaast bevat gnocchi met name vitamine B1 (thiamine), vitamine B3 (niacine), foliumzuur (B9) en B6.
Gnocchi bevat de volgende mineralen in een ruimere hoeveelheid:
Fosfor, kalium, magnesium en ijzer.
Fosfor speelt een belangrijke rol bij de botdichtheid en de energiestofwisseling.
Kalium helpt bij de aanmaak van eiwitten, zorgt voor een goede bloeddruk en vochtbalans in het lichaam en ondersteunt de impulsoverdracht van zenuwen naar spieren.
Magnesium zorgt voor gezonde spieren en botten en helpt ook mee met de overdracht van zenuwprikkels.
IJzer zorgt ervoor dat er voldoende zuurstof wordt vervoerd door ons lichaam.
Conclusie: is gnocchi gezond?
Gnocchi vult heel goed. Beter dan gewone aardappeltjes. Ondanks dat het calorierijk is, maar je hebt verder een gezond eetpatroon, is het prima om zo nu en dan gnocchi te eten. Het bevat ook nog genoeg vitamines en mineralen, dus het is zeker niet alleen ‘vullen’ wat je doet met gnocchi.
Als je een koolhydraatarm dieet volgt, dan kun je gnocchi beter overslaan, net als pasta. Ben je niet zo met een koolhydraatarm dieet bezig, maar wil je toch wel een beetje aan je koolhydraatinname denken, dan kun je overdag wat minder koolhydraten eten en tijdens de avondmaaltijd gnocchi. Dan eet je bijvoorbeeld een lekkere salade tijdens de lunch en in de ochtend kwark met fruit.
Het is aan te raden om bij gnocchi groenten te eten. Bijvoorbeeld door wat groenten te grillen en dit te combineren met gnocchi. Denk aan courgette, paprika, uien, tomaat, broccoli, champignons, enzovoort. Zo krijg je een goed vullende maaltijd vol met goede voedingsstoffen. Vaak wordt gnocchi gecombineerd met kaas. Je kunt dan het beste mozzarella of geitenkaas gebruiken. Ook stukjes kipfilet kun je prima combineren met gnocchi. Je kunt de gnocchi het beste bereiden met wat olijfolie. Bijvoorbeeld in een koekenpan of in de oven.
Hier vind je een recept voor gnocchi met zelfgemaakte pestosaus.
Conclusie: het is prima en gezond om zo nu en dan een maaltijd te bereiden met gnocchi.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Zijn rijstwafels ongezond? - 2 december 2024
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 27 november 2024
- Is beschuit net zo gezond als brood? - 24 november 2024
Laat een reactie achter