Augurken zijn in principe gezond, maar hun gezondheidsvoordelen hangen wel af van verschillende factoren, zoals hoe ze worden bereid. Zo is het goed om te weten dat de zoet-zure augurk wat suiker bevat, maar de zure augurken niet. Ook bevatten de meeste augurken een klein gehalte aan zout.
Voedingsstoffen in augurken
Augurken bevatten verschillende gezonde voedingsstoffen, zij het in relatief kleine hoeveelheden. Enkele van de belangrijkste voedingsstoffen in augurken zijn:
1. Vitamine K
Augurken bevatten vitamine K, een voedingsstof die essentieel is voor een goede bloedstolling en botgezondheid.
2. Vezels
Augurken bevatten enige hoeveelheden voedingsvezels, die de spijsvertering kunnen helpen bevorderen en een verzadigd gevoel kunnen geven, wat gunstig kan zijn voor gewichtsbeheersing.
3. Antioxidanten
Augurken bevatten antioxidanten zoals vitamine C en beta-caroteen. Deze stoffen helpen het lichaam beschermen tegen vrije radicalen, die schade aan cellen en weefsels kunnen veroorzaken.
4. Mineralen
Ze leveren kleine hoeveelheden mineralen zoals kalium en magnesium, die belangrijk zijn voor een goede spierfunctie, bloeddrukregulatie en algemene gezondheid.
5. Hydratatie
Omdat augurken voornamelijk uit water bestaan, kunnen ze bijdragen aan hydratatie, vooral op warme dagen of na lichamelijke inspanning.
6. Mogelijke probiotica
Als ze op natuurlijke wijze worden gefermenteerd (in plaats van op azijn gebaseerde inmaak), kunnen augurken probiotische bacteriën bevatten die gunstig zijn voor de darmgezondheid.
Augurken, een gezond tussendoortje?
Ja, je kunt prima augurk eten als een gezonde snack. De hoeveelheden suiker en zout zijn beperkt en het aantal calorieën is laag.
100 gram augurken bevat ongeveer 30 kcal.
Augurken bevatten bovendien een aantal goede voedingsstoffen, iets dat van bijvoorbeeld een koekje tussendoor niet gezegd kan worden.
Misschien vind je dit ook interessant om te lezen: Hoe gezond zijn komkommers?
Hoe worden zoetzure augurken gemaakt?
Zoetzure augurken worden gemaakt door het inmaken van komkommers in een mengsel van azijn, suiker en specerijen.
Kun je dan van alle komkommers augurken maken?
Nee, niet alle komkommers zijn geschikt voor het maken van augurken. Augurken worden meestal gemaakt van specifieke komkommervariëteiten die bekendstaan als “augurkkomkommers” of “inmaakkomkommers.” Deze komkommers hebben eigenschappen die ze ideaal maken voor het inmaken, zoals een dunnere schil, minder zaden en stevig vruchtvlees.
Het gebruik van andere komkommervariëteiten, zoals de gewone veldkomkommers die je in de supermarkt vindt, kan leiden tot minder smakelijke en minder knapperige augurken vanwege de verschillen in schil, zaadgehalte en textuur.
Als je van plan bent om augurken te maken, is het raadzaam om augurkkomkommers of inmaakkomkommers te kopen, omdat ze speciaal zijn gekweekt voor dit doel. Deze specifieke variëteiten zijn meestal verkrijgbaar bij boerenmarkten, tuincentra en sommige supermarkten, vooral tijdens het inmaakseizoen.
Meest verkochte augurken in Nederland
Er zijn verschillende soorten augurken die je kunt kopen in de winkel. Dit zijn de meest populaire soorten:
1. Zoetzuur ingemaakte augurken
Deze augurken worden ingemaakt in een zoetzuur mengsel van azijn en suiker, wat resulteert in een zoetere en pittigere smaak in vergelijking met de dille-augurken.
2. Cornichons
Dit zijn kleine, Franse augurken die vaak worden geserveerd als bijgerecht of als toevoeging aan salades en vleeswaren. Ze hebben meestal een pittige, zure smaak, maar in Nederland wordt ook de zoetzure smaak veel verkocht.
3. Zure augurken
Deze augurken hebben een milde zuurgraad en zijn niet zo zoet als zoetzuur ingemaakte augurken. Ze bevatten geen suiker.
4. Grote augurken (zure bom)
Dit zijn grotere augurken die vaak worden gebruikt om helemaal in te bijten of in plakjes te snijden voor hamburgers, haring of als topping op belegde broodjes.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Zijn rijstwafels ongezond? - 2 december 2024
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 27 november 2024
- Is beschuit net zo gezond als brood? - 24 november 2024
Laat een reactie achter