• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Logo Goed eten Gezond leven
  • Goed eten
    • Voeding
    • Drinken
    • Tussendoortjes
    • Buiten koken
  • Gezond leven
    • Gezondheid
    • Beter Slapen
    • Zelfzorg
    • Mind
    • Vitamines & mineralen
    • Liefde & Relaties
    • Op je werk
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Desserts
    • Tussendoortjes
    • Drinken
    • Vegan
    • Koolhydraatarm
  • Afvallen
  • Supplementen
    • Natuurlijke slaapmiddelen
    • Natuurlijke fatburners
    • Greenjuices
  • Beweging
    • Oefeningen voor thuis
    • Wandelen
    • Yoga
  • Boeken
    • Kookboeken
    • Boeken over Afvallen
    • Boeken Gezonde Leefstijl
    • Boeken over Gezondheid
    • Boeken Zelfontwikkeling
    • Boeken over Beweging
  • Leuk!
    • Restaurants
    • Erop uit
    • Cadeautips
    • Schoonheid
    • WellnessVakanties
    • Productreviews
    • Persoonlijke Blogs
  • %s
Hide Search
%s
Je bevindt je hier: Home   Goed eten & koken   Witte of blauwe druiven gezonder?

Witte of blauwe druiven gezonder?

Laatste update: 8 juni 2024 - Door Jenny | Leestijd ca. 4 minuten

Blauwe en witte druiven hebben beide gezondheidsvoordelen, maar ze verschillen in hun voedingsstoffen en antioxidanten. Over het algemeen bevatten blauwe druiven meer antioxidanten, zoals resveratrol en anthocyanen, die geassocieerd worden met een verminderd risico op hartziekten en ontstekingsziekten. Resveratrol lijkt daarnaast een rol te spelen bij het verminderen van buikvet (zie dit artikel over buikvet en resveratrol). Deze antioxidanten geven blauwe druiven hun kenmerkende donkere kleur.

Aan de andere kant hebben witte druiven een hoger watergehalte en zijn ze lichter van smaak. Ze bevatten ook verschillende voedingsstoffen en antioxidanten, hoewel in verschillende concentraties. Daar vertel ik hieronder meer over.

Het belangrijkste is in ieder geval dat beide soorten druiven een gezonde keuze zijn als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet. Het beste is sowieso om te genieten van een verscheidenheid aan kleuren en soorten fruit om een breed scala aan voedingsstoffen binnen te krijgen.

Weet je dat regelmatig eten van druiven heel goed is voor je huid? De samenstelling van goede voedingsstoffen in druiven zorgen hiervoor.

Zijn witte of blauwe druiven gezonder?

Voedingsstoffen in blauwe druiven

Blauwe druiven zijn een goede bron van verschillende voedingsstoffen, zoals:

1. Vitamines

Blauwe druiven bevatten iets meer vitamine C dan witte druiven. Maar beiden zijn geen grote bron van vitamine C. Blauwe druiven bevatten ook wat meer vitamines B dan witte druiven. Daarnaast vind je in blauwe druiven in kleinere hoeveelheiden vitamine A en vitamine E. Ook bevatten druiven een redelijke hoeveelheid vitamine K, belangrijk voor bloedstolling en botgezondheid.

2. Mineralen

Blauwe druiven bevatten mineralen zoals kalium, onder andere essentieel voor het handhaven van een gezonde bloeddruk. Blauwe druiven bevatten een redelijke hoeveelheid koper en ook kleine hoeveelheden calcium en magnesium, belangrijk voor botgezondheid en spierfunctie.

3. Antioxidanten

Blauwe druiven zijn rijk aan antioxidanten, zoals resveratrol en anthocyanen, die ontstekingsremmende eigenschappen hebben en worden geassocieerd met een verminderd risico op hartziekten en andere chronische ziekten. Ook zou resveratrol helpen tegen buikvet.

4. Vezels

Blauwe druiven bevatten meer vezels dan witte druiven, die belangrijk zijn voor een gezonde spijsvertering en kunnen helpen bij het verminderen van het risico op aandoeningen zoals darmaandoeningen.

Suikers in blauwe druiven

In 100 gram blauwe druiven zitten meestal ongeveer 16-18 gram suiker. Deze suikers zijn voornamelijk natuurlijke vruchtensuikers zoals glucose en fructose, die inherent aanwezig zijn in druiven. Het precieze suikergehalte kan echter variëren afhankelijk van factoren zoals de variëteit en rijpheid van de druiven.

Calorieën in blauwe druiven

Het aantal calorieën in 100 gram blauwe druiven varieert enigszins afhankelijk van factoren zoals de variëteit en rijpheid van de druiven. Over het algemeen bevat 100 gram blauwe druiven ongeveer 60 tot 70 calorieën. Deze calorieën komen voornamelijk uit natuurlijke suikers, zoals glucose en fructose, die voorkomen in druiven, evenals een kleine hoeveelheid vezels en andere voedingsstoffen.

Voedingsstoffen in witte druiven

1. Vitamines

Witte druiven bevatten een kleine hoeveelheid vitamine C. Ook bevatten de witte druiven een geringe hoeveelheid vitamines B, A, E en K.

2. Mineralen

Net als blauwe druiven bevatten witte druiven mineralen zoals kalium, dat helpt bij het handhaven van een gezonde bloeddruk. Witte druiven bevatten zelfs net iets meer kalium dan blauwe druiven. Daarentegen zijn de hoeveelheden koper, calcium en magnesium in witte druiven iets minder.

3. Antioxidanten

Hoewel misschien in verschillende concentraties, kunnen witte druiven ook antioxidanten bevatten, zoals flavonoïden en polyfenolen, die ontstekingsremmende eigenschappen hebben en kunnen bijdragen aan een gezondheid van het hart en de bloedsomloop.

4. Vezels

Witte druiven bevatten vezels, hoewel niet zoveel als blauwe druiven. Vezels zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering en kunnen helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel.

Suikers in witte druiven

Net als bij blauwe druiven bevatten witte druiven natuurlijke suikers zoals glucose en fructose, die de belangrijkste energiebron vormen in deze vrucht. Maar witte druiven bevatten een fractie minder suikers dan blauwe druiven.

Calorieën in witte druiven

Het aantal calorieën in witte druiven is vrijwel gelijk aan die van blauwe druiven.

Conclusie: zijn witte of blauwe druiven gezonder?

Je ziet dat het verschil niet zo groot is. Maar vanwege de antioxidanten zoals anthocyanen en de hoeveelheid vezels worden blauwe druiven vaak als net iets gezonder beoordeeld.

Maar het is ook belangrijk om af te wisselen en niet te eenzijdig te eten. Wissel dus ook gerust het eten van witte en blauwe druiven met elkaar af. Neem ook andere fruitsoorten met veel vitamine C.

Misschien vind je dit ook interessant:

  • Shake met ijs en druiven
    Shake met ijs en druiven
  • taart-met-blauwe-druiven
    Suikervrije taart met blauwe druiven
  • Resveratrol, invloed op buikvet en het coronavirus
    Voeding met resveratrol, helpt tegen buikvet
  • Hoe gezond zijn blauwe bessen?
    Waarom zijn blauwe bessen gezond?
The following two tabs change content below.
  • Biografie
  • Laatste Berichten
My Instagram profile

Jenny

Samen met Vanessa ben ik de eigenaar van deze website Goed eten Gezond leven. Zelf worstelde ik een tijd met mijn gezondheid en gewicht en ik was op zoek naar meer informatie. Eigenlijk is deze website begonnen als een grote zoektocht naar wat goed voor mij zou kunnen zijn. Hoe zou ik mezelf gezonder en fitter kunnen voelen? Ik ben heel veel gaan lezen hierover. Vanessa wist al heel veel van voeding en vertelde mij daar vaak over. Leuk om te delen vonden wij, daarom zijn wij deze blog begonnen. Deze website is onze passie. Alle info is aanvullend, dus niet ter vervanging van de reguliere geneeskunde!
My Instagram profile

Laatste berichten van Jenny (toon alles)

  • Leuke HIIT training voor 60-plussers voor een gezond lijf - 24 april 2025
  • Genieten van een heerlijk en gezond havermout ontbijt​ - 22 april 2025
  • Voeding en hooikoorts, wat is juist goed om te eten en wat niet? - 13 april 2025

Interessant? Lees dan ook onze andere artikelen over: druiven, fruit

Lees Interacties

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Volg ons ook op Facebook

Goed eten Gezond leven

Abonneer je op onze wekelijkse update!


  Thank you for Signing Up

Vul a.u.b. de gemarkeerde velden juist in


















1,true,6,Contact Email,2
1,false,1,First Name,2
1,false,1,Last Name,2



Partners:

Wil je ons helpen? Dankzij onze partners zijn wij in staat om deze website te blijven maken. Daar zijn we blij mee. Zij bemoeien zich overigens niet met de inhoud van onze site!

Body and Fit shop    

Direct Diagnostics

Ontvang 1x per 2 weken onze update met inspiratie en nieuws voor een gezond(er) leven.

<script>” title=”<script>
<script>

<style>

  Thank you for Signing Up
Vul a.u.b. de gemarkeerde velden juist in


















1,true,6,Contact Email,2
1,false,1,First Name,2
1,false,1,Last Name,2



Footer

Recente berichten

  • Voordelen bij het slikken van vitamine K
  • Griekse Yoghurt, hoe gezond is dat nou eigenlijk?
  • Tips voor het afvallen met eiwitten
  • Mango-Kokos-Sorbet: Gezond en lekker Ninja Creami recept
  • Goede HIIT training voor het verminderen van buikvet​

Let op

Deze website geeft geen medisch advies en is slechts ter inspiratie bedoeld voor een gezonder leven en zelfzorg met de juiste voeding, leefstijltips en tips voor beweging. Bij fysieke of mentale klachten dien je te allen tijde je (huis)arts te raadplegen.

Meest gelezen artikelen op onze site

  1. Is kurkuma gezond?
  2. Welke maaltijdboxen zijn er allemaal?
  3. Is muntthee gezond?
  4. Feiten over het ontzuren van je lichaam
  5. Basisrecept speltpannenkoeken
  6. Tips om af te vallen als je ouder dan 40 bent
  7. Welke eiwitshake is het beste?
  8. Fitness artikelen voor de thuisfitness
  9. Collageen-proteïnepoeder getest, goed voor huid, spieren en gewrichten
  10. De lekkerste en beste suikervervanger

Goed eten Gezond leven

Over ons, onze visie en missie
Disclaimer
Privacy statement
Partners
Adverteren
Gastbloggers
Nieuwsbrief
Contact

Zie ook:
Wellness Vakanties

Volg ons op Social Media

Volg ons op Facebook Volg ons op Pinterest Volg ons op Instagram

© 2025 Goed Eten Gezond Leven