Een fluff maken van eiwitpoeder is zo ontzettend lekker, dat je bijna niet kunt geloven dat het gezond is. Ideaal voor sporters, maar ook als je wilt afvallen. En ben je geen echte sporter, of hoef je niet af te vallen, dan is het nog steeds een goede verantwoorde en lekkere manier om meer eiwitten te eten.
Want iedereen is het er over eens, meer eiwitten in het dagelijkse voedingspatroon is goed voor je (ongeveer 30% per dag).
Wat is een fluff?
Een proteïne-fluff lijkt op een eiwitshake, maar dan veel dikker. Het lijkt eigenlijk meer op ijs of een dikke pudding (maar smaakt veel frisser). Je kunt het niet drinken (zo wel, dan is er iets niet goed gegaan ;-), maar wel oplepelen. En je kunt er eindeloos mee variëren. Maar daar komen we nog op terug.
Een proteïne-fluff maak je niet alleen met eiwitpoeder, maar ook met bevroren fruit, of ijsklontjes. En een heel klein beetje melk, karnemelk of water.
Kan ik elk eiwitpoeder gebruiken?
Nee! De meeste eiwitpoeders zijn gemaakt uit whey. En de fluff maak je het beste met caseïne eiwitten. In sommige, vaak duurdere, eiwitshakes wordt een combinatie van whey (wei) en caseïne gebruikt. Zoals bij DieetPro en ShakePlus. Het is me gelukt om hier ook een fluff te maken, maar je moet echt wat meer eiwitten gebruiken én het is toch minder stevig dan als je caseïne gebruikt.
Dus je kunt echt beter kiezen voor micellar caseïne.
Caseïne zijn de eiwitten die veel langer werkzaam zijn in je lichaam, ten opzichte van whey. Als je een eiwitshake neemt met weipoeder, krijg je snel een opkikker voor je spieren. Ideaal voor sporters. Ook direct na het sporten is zo’n wei-eiwitshake goed voor snel spierherstel. Maar het kan verstandig zijn om de eiwitten wat langzamer te laten werken. Je hebt er langer profijt van, dus geen snelle piek qua werking. Voor mensen die willen afvallen, kan caseïne daardoor soms ook beter uitpakken. Caseïne ook heel geschikt om ’s avonds in te nemen. Je hebt direct een vol gevoel (sommigen slapen dan beter) en de hele nacht doen de eiwitten hun werk.
Een fluff is erg lekker en vult heel goed. Je hoeft dus niet heel veel te maken!
Maar hoe maak je nu een fluff?
Het is eigenlijk heel eenvoudig, alleen als je geen keukenmachine hebt, moet je meerdere apparaten gebruiken. Dat doe ik ook, dus ik moet daarna wel wat meer opruimen/afwassen.
Ingrediënten:
(voor 2 grote of vier kleine porties)
- 1 afgestreken maatlepel vanille micellar caseïne
(andere smaak mag ook, maar vanille smaakt goed met fruit) - 1 doosje diepvriesfruit (200-250 gram), bijvoorbeeld aardbeien of blauwe bessen
(je kunt ook een banaan in plakjes snijden en die eerst invriezen) - 100 ml melk (mag ook bijvoorbeeld amandelmelk, karnemelk zijn).
Benodigdheden:
Een keukenmachine, of blender/hakmolen en mixer.
Bereiding:
Eerst ga je het fruit fijnmalen/crushen. Dat kan in een blender. De Nutribullet is bijvoorbeeld heel snel. Ik heb het ook geprobeerd met mijn de hakmolen die bij mijn Braun staafmixer zit, dat ging ook prima en supersnel! In de blender van Philips vond ik het wat langer duren.
Heb je wel een blender waarin je goed het ijs kunt crushen, dan kun je hier vervolgens het eiwitpoeder en de helft van de melk bij voegen. Meng het weer goed door, tot er een kleverige massa ontstaat. Schep het daarna over in een beslagkom. Zie verder hieronder.
Ik vind het zelf makkelijker om direct het fijngemalen bevroren, fruit over te scheppen naar een beslagkom en samen met het eiwitpoeder en de helft van de melk te mixen met een gewone handmixer.
Dit doe je wel zeker een paar minuten. Is je mengsel te droog, dan voeg je nog iets meer melk toe. Maar pas op, je hebt snel te veel en dan heb je een soort slappe pudding. Het is even zoeken, maar als je bezig bent, snap je wat ik bedoel!
Denk je dat het goed is? Schep dan de kleverige koude massa in schaaltjes of glazen. Lepel erbij en genieten maar (eet het wel direct op, dan smaakt het het lekkerste).
Bij ons is het hele gezin er dol op! Ik heb nu een paar keer geoefend om een goede basis te maken met dit basisrecept voor fluff. Het is niet moeilijk, maar in begin was het even zoeken wat de handigste manier voor mij was qua mixen/blenderen. Een keukenmachine is met een fluff eigenlijk wel handig. Dan hoef je niets over te scheppen. Scheelt ook veel afwas!
Meer variatie
Ik heb nu zin om meer variaties te maken, met lekkere toppings. De mogelijkheden zijn eindeloos. Bijvoorbeeld met noten. Binnenkort deel ik daarom meer recepten rond de proteïne-fluff!
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Zijn rijstwafels ongezond? - 2 december 2024
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 27 november 2024
- Is beschuit net zo gezond als brood? - 24 november 2024
Sylvia zegt
Ik heb nu al een paar keer fluff gemaakt met eiwitpoeder; geen enkel probleem. Ik voeg een eetlepel xanthaan gom toe (online leverbaar via AH) en ik krijg echt prima fluff.
Jenny zegt
Goede tip Sylvia, dank je wel!
M. Snoeks zegt
Ik vond deze site https://voeding-en-fitness.nl/kwaliteit-verbeterde-whey-perfection, dit i.v.m. kwaliteit micellar casëine
Vanessa zegt
Bedankt voor de tip!