IJsthee maken met kruidenthee smaakt vaak helemaal niet zo lekker. Het wordt vaak een beetje bitter, het smaakt apart. Dat komt doordat lang niet alle thee geschikt is om gekoeld te drinken in verband met de aanwezige looizuren. Maar als je de juiste kruidenthee kiest, dan is ijsthee echt heel lekker én gezond voor jong en oud!
Hoe maak je wel lekkere en gezonde ijsthee?
Ten eerste heb je een goede “theebasis” nodig. En kruidenthee leent zich hier goed voor, mits je de juiste thee kiest. Evans & Watson (uit Drenthe) heeft allerlei theemelanges samengesteld waar je wél een goede ijsthee van kan maken. Bekijk hier hun aanbod van ijsthee.
Ik mocht deze ijsthee proberen van Evans & Watson en kreeg een aantal theesoorten toegestuurd. De twee met gember vielen af, daar houd ik echt niet van. Gelukkig heeft iedereen een andere smaak 😉
De geur uit de zakjes was meteen al heerlijk. Lekker zoet, heel zomers, ik kreeg meteen zin om het te maken. Ik heb voor mijn eerste ijsthee gekozen voor de Zwarte Bessen Thee. Hierin vind je o.a. appel, rozijnen, wortel, rode biet, bramen en zwarte bessen.
Hoe maak je zelf deze ijsthee dan?
(lees hieronder verder)
Het is echt heel eenvoudig, dus je kan zo een glas ijsthee voor jezelf maken. Of een grote kan voor het hele gezin.
- Kook water
- Schep 3x zoveel van de thee in een zakje dan dat op de verpakking staat vermeld.
(in mijn geval, in plaats van 1-2 theelepels, heb ik 5 theelepels gebruikt). - Als het water gekookt is, vul je de helft van een glas of grote mok met het gekookte water.
- Doe de kruidenthee in het zakje in het gekookte water.
- Laat het net zolang trekken zoals het op de verpakking wordt aangegeven.
(bij mij 8 minuten) - Vul daarna de thee aan met ijskoud water en een aantal ijsklontjes.
- En dan… genieten!
(ik was helemaal blij verrast door de heerlijke smaak!)
Meer variaties om ijsthee te maken en veel gestelde vragen over het maken van ijsthee vind je in deze blog over ijsthee.
Hoe smaakt de zelfgemaakte ijsthee?
Met deze Zwarte Bessenthee krijg je een knalrode, heerlijke zoete, maar toch frisse ijsthee. De smaak leek enigszins op cassislimonade (bestaat dat? daar moest ik aan denken ;-)) Dit is natuurlijk veel gezonder dan limonade, dus een veel betere keuze. Eigenlijk wat mij betreft het hele jaar door heerlijk om te drinken. En je hebt het ook zo gemaakt, alleen de thee moet wat langer trekken.
Overigens, normaal vind ik het niet lekker om thee lang te laten trekken. Dus ik was een beetje huiverig of de smaak niet te sterk zou zijn. Maar dat was echt niet het geval.
Ik twijfelde eigenlijk tussen de Perzikthee of de Zwarte Bessenthee voor mijn eerste ijsthee, dus daarna ook meteen maar de Perzikthee gemaakt (met appel, rooibos, papaya, rozijnen, perzik en zonnebloembloesem).
(lees hieronder verder)
Deze smaak is minder zoet, maar wel heerlijk fris. De kleur lijkt meer op whisky. Samen met die ijsklontjes (en dan rietje eruit), kun je dit prima drinken op een feestje haha. Ik vond dit ook erg lekker. Het smaakt allemaal naar meer, dus ik ga zeker meer uitproberen. Zeker nu het zo warm is, een hele goede tijd voor ijsthee. Vanessa is dol op gember, dus ik zal haar die theesmaakjes geven die gember bevatten.
Ik heb trouwens o.a. ook nog groene thee (Sencha) en Lemon Pineapple Pride gekregen om ijsthee mee te maken. Zodra ik die geprobeerd heb, zal ik aangeven hoe ik die vond smaken.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Sporten net na het eten, is dat gezond? - 9 oktober 2024
- Hoe eet je Chiazaad en waarom is het zo gezond? - 2 oktober 2024
- Waarom het zinloos is om calorieën te tellen en wat kun je wel doen? - 29 september 2024
Anja Mulders zegt
Ik heb aandachtig het artikel gelezen over zelf ijsthee maken, ik koop niet snel ijsthee. Ik ben een echte koffieleut..
‘s middag drink ik wel thee of nutraal of met een smaakje. In mijn appartement van de woongroep heb ik toch ook theesoorten; gewone en smaakjes thee….thee is veel gezonder voor het lichaam dan koffie. Ik kan koffie moeilijk weerstaan.
Ga door het website voor gezond leven.
tip; je kan zuurkool minder zuur maken door rozijnen toe te voegen, dan wordt de smaak zoeter en smaakt die voor iedereen beter. Hebben we geleerd met kookles…