Gezond afvallen met een dieet en in combinatie met een sportschema? Klinkt als een goede aanpak, maar dan moet je er wel aan beginnen én ermee doorgaan. Beide zijn voor veel mensen lastig, want uitstel ligt altijd op de loer: ‘Hardlopen komt morgen wel’, ‘Maandag ga ik echt beginnen met gezonder eten’ of ‘Ik moet er mentaal eerst klaar voor zijn’, dergelijke gedachten zijn vast weleens bij jou gepasseerd.
Lukt het je allemaal niet zelf? Dat is echt niet gek, want afvallen is gewoon erg moeilijk. Weet wel dat je eventueel een beroep kunt doen op de zorgverzekering! Zij kunnen helpen met de juiste begeleiding en vergoeden mogelijk de onkosten (lees hieronder verder).
Extra betalen voor aanpassen levensstijl
De behandelingen worden meestal vanuit een aanvullende verzekering vergoed. Boven op de basisverzekering kun je een aanvullende verzekering afsluiten. De bedragen en behandelingen die per jaar worden vergoed, verschillen per verzekering en verzekeraar.
Dekkingen met het oog op gewichtsverlies en een gezondere levensstijl, zijn voedingsadvies (ook wel dieetadvies) en obesitasbehandeling. Slechts een aantal zorgverzekeraars biedt vergoeding van deze behandelingen aan. De kosten die je vergoed krijgt liggen tussen de 50 en 3.500 euro, daar staat uiteraard ook een heel verschillende extra premie tegenover.
Behandelingen zelf betalen of verzekeren?
Zo’n aanvullende verzekering kost op jaarbasis in veel gevallen meer dan de vergoeding die je voor voedingsadvies of obesitasbehandelingen ontvangt. Maar zo’n aanvullende verzekering vergoedt meer zorgkosten, dus doe je een beroep op meer van de te vergoeden behandelingen uit het pakket? Dan kan een aanvullende verzekering interessant zijn.
Wil je je aanvullend verzekeren, ga dan je zorgverzekering vergelijken, zoek uit wat de aanvullende verzekeringen dekken en onderzoek wat de behandelingen die je af wilt nemen je zouden kosten als je deze zelf zou betalen. Op die manier weet je of je je aanvullend moet verzekeren of dat je de behandelingen beter zelf kunt betalen. Soms is dat namelijk voordeliger dan de extra premie die je kwijt zult zijn.
Voedingsadvies
Goed nieuws: de eerste drie behandeluren bij voedingsadvies worden wel vergoed vanuit de basisverzekering. Wel moet er dan vaak een eigen risico worden betaald, tenzij het advies wordt gegeven via ketenzorg. Vaak zijn deze eerste drie uren niet genoeg, waardoorde andere kosten of zelf betaald moeten worden, of hier een aanvullende verzekering voor moet worden afgesloten om de kosten te vergoeden.
Bij voedingsadvies of dieetadvies geeft een diëtist je advies en hulp bij een dieet of voedingspatroon. De specialist kijkt dan naar wat nu je gewoontes zijn wat betreft voeding en bewegen. Daarop volgt een advies; wat kun je veranderen in je voeding- en beweging? Je wordt begeleid in het werken naar de gezondere levensstijl. Niet alleen bij overgewicht kan voedingsadvies worden ingezet, ook bij ziekte, allergie, zwangerschap, maag- en darmklachten en eetstoornissen kan voedingsadvies helpen.
Obesitasbehandeling
Niet iedereen kan een obesitasbehandeling ondergaan. Hiervoor moet je aan bepaalde eisen voldoen. Zo moet je een BMI van hoger dan 40 hebben. Heb je suikerziekte, een hoge bloeddruk, slaapapneu of heel erge gewrichtsklachten, dan voldoet een BMI tussen de 35 en 40 ook. Verder is het heel belangrijk dat je in vijf jaar al minimaal zes maanden geprobeerd hebt om af te vallen onder begeleiding van een professional. Het overgewicht moet al vijf jaar aanhouden en je moet gemotiveerd zijn om je levensstijl wat betreft voeding en beweging aan te passen.
Geen dieet maar een levensstijl
Niet iedereen heeft de ingrijpende behandelingen nodig die vanuit de zorg worden aangeboden. Hopelijk kun je het zelf en kom je aan de hand van goede voeding, boeken, diëten en een sportplan een heel eind met het bereiken van je doelen. Voor iedereen werkt afvallen en doorzetten anders.
Kies een levensstijl met voeding die bij je past. Dan is het geen dieet, maar kun je altijd op deze wijze eten (zoals bijvoorbeeld bij Montignac waarbij je vetten en koolhydraten scheidt) en is het misschien al makkelijker om door te zetten. Op een gegeven moment weet je niet anders en is het jouw levensstijl. Dan voelt het ook niet meer als een dieet en leef je gezond zonder dat je er al te veel over nadenkt.
Laat een reactie achter