Veel mensen zijn zich niet bewust van de hoeveelheid suiker in onze voeding. Zelfs producten die als ‘gezond’ worden verkocht, zitten vaak vol met suiker.
De verwachting is dat dit vanaf 1 oktober 2017 verder toeneemt. Dan vervalt in de Europese Unie namelijk het productiequotum voor isoglucose, dat ook wel glucose-fructosestroop of high fructose corn syrup (HFCS) wordt genoemd.
Afvalcoach Jasper Alblas luidt de noodklok over het vervallen van dit productiequotum. Hij verwacht dat het serieuze gevaren oplevert voor de volksgezondheidgezondheid, zoals een verhoogd risico op diabetes type 2.
“In onze voeding zit momenteel al onnodig veel suiker. Door deze EU-maatregel wordt die toegevoegde suiker ook vele male sterker. Ons lichaam is daar helemaal niet tegen bestand”, zegt Alblas.
Bewustwordingscampagne Stop Diabetes
Jasper Alblas stuurt daarom aan op een bewustwordingscampagne. “Om mensen bewust te maken van de hoeveelheid toegevoegde suikers starten wij op 6 maart 2017 met het Stop Diabetes Programma.
Dit programma duurt 4 weken waarin we deelnemers leren hoe je makkelijk, lekker en gezond kan eten zonder toegevoegde suikers”, licht Alblas toe.
Waarom is isoglucose gevaarlijk?
Isoglucose is een zoetstof die via een geraffineerd proces uit mais wordt gehaald. Deze vorm van suiker bevat een heel hoog percentage fructose en is daarom veel zoeter dan normale tafelsuiker. Tegelijkertijd zijn de productiekosten van isoglucose heel laag.
Dit maakt isogluose een ideale zoetstof voor voedselfabrikanten. Maar door het hoge percentage fructose is de zoetstof erg ongezond voor consumenten. Dat komt omdat isoglucose een hele hoge piek veroorzaakt in de bloedsuikerspiegel. Deze piek is veel hoger dan bij normale suiker.
Het menselijk lichaam is helemaal niet bestand tegen zo’n enorme bloedsuikerpiek. En als er regelmatig zo’n suikerpiek ontstaat, raakt het insulinesysteem dat onze bloedsuikerspiegel reguleert van slag. Dit heet insulineresistentie; de opmars naar diabetes type 2.
We moeten zelf in actie komen
Jasper Alblas vindt het opvallend dat de voedselindustrie ruim baan krijgt van de EU. “Door geraffineerde suikers te vermijden voorkom je overgewicht en obesitas. En het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 neemt aanzienlijk af.”
Alblas is van mening dat er vanwege deze gezondheidsrisico’s eigenlijk veel minder toegevoegde suiker in voeding moet zitten. Maar het tegenovergestelde gebeurt. Momenteel mag slechts 4% van alle suiker uit isoglucose bestaan, maar vanaf 1 oktober 2017 vervalt die beperking.
Vanaf dat moment zal de suikermarkt worden overgenomen door deze goedkopere en sterkere zoetstof.
Jasper Alblas: “Gelukkig komt er veel meer aandacht voor de gezondheidsgevaren van suiker in de media. Het Diabetes Fonds opende vorig jaar een tijdelijk informatiecentrum in Amsterdam dat was vermomd als suiker afkickkliniek. En wij starten op 6 maart 2017 met het Stop Diabetes Programma. Het is echt tijd om in actie te komen!”
Kijk op www.jasperalblas.nl voor meer informatie over suiker en deze bewustwordingscampagne.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Zijn rijstwafels ongezond? - 2 december 2024
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 27 november 2024
- Is beschuit net zo gezond als brood? - 24 november 2024
Laat een reactie achter