Topsporters kennen als geen ander het belang van het voorkomen van blessures en letsel. Want buiten het feit dat je niet meer kunt sporten, heeft het vaak ook andere consequenties voor bijvoorbeeld langdurige medische behandelingen, inkomen, sponsorcontracten, uit de selectie gezet worden, enzovoort. Ze kunnen echt van alles verliezen door letselschade. Soms is juridische hulp dan noodzakelijk. Overigens kan dit natuurlijk ook gebeuren door een ongeluk buiten het sportveld.
Topsporters zijn zich hiervan heel goed bewust. Maar in hoeverre is de ‘gewone’ sporter dat ook? Want ook dan kan letselschade voor een hoop problemen zorgen als de verzekering niet dekt! En in welke gevallen dekt de verzekering niet?
Het hoeft niet altijd aan jou te liggen
Voor we tips geven om veilig te sporten en de kans op letsel te voorkomen, willen we duidelijk aangeven, dat je vaak helemaal niet zelf de schuldige bent van een letsel. Het kan heel goed per ongeluk of in emotie veroorzaakt worden door een ander. Als het letsel ernstig is, dan wordt de schuldvraag nog belangrijker voor de verzekeraar.
Het kan een probleem worden als dit voortvloeit uit onsportief gedrag, of het bewust toebrengen van letsel. Dan ben je echt de klos en aansprakelijk voor de geleden schade. Het kan zijn dat de verzekeraar dan moeilijk gaat doen. We willen hier natuurlijk niet graag aan denken, maar toch is het verstandig om dit in het achterhoofd te hebben. Want stel je voor dat je (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt hierdoor wordt… Dat heeft zelfs invloed op je inkomen. Letselschade kan grote gevolgen hebben.
En… jij kunt ook de veroorzaker zijn! Een ongeluk zit in een klein hoekje… Soms ben jij degene die een ander letsel toebrengt tijdens het sporten. Ook dat kan verregaande gevolgen hebben voor de ander of voor jou als ‘schuldige’.
Oké, ongelukken kunnen natuurlijk altijd gebeuren. Maar als je een aantal voorzorgsmaatregelen goed in acht neemt, is de kans op letsel echt kleiner:
Kan op letsel verkleinen
- Het klinkt misschien raar, maar zorg dat je in goede conditie bent als je intensief gaat sporten. Bouw rustig op en ga pas intensief sporten als je een goede basis hebt.
- Goed materiaal is een must. Of het nu om goede hardloopschoenen gaat, of de bescherming bij honkbal… Alles moet in orde zijn. Ook tijdens een vriendschappelijk spelletje. Ook als je beginner bent!
- Eet voldoende en goed. Zorg dat je genoeg en goed gegeten hebt voor je gaat sporten. Voeding is de brandstof die je nodig hebt. Zorg voor een goede niet té zware maaltijd. Doe je dit niet, zul je je eerder flauw voelen en verzuren. Je bent dan niet meer zo scherp en de kans op blessures of letsel wordt flink vergroot. Ook heb je minder snel een kort lontje, waardoor je met verstand blijft sporten.
- Zorg voor voldoende vocht. Uitdroging maakt je minder scherp. Belangrijk dat je alert blijft en water drinken helpt daarbij.
- Op tijd naar bed. Voor een goede sportprestatie moet je gewoon fit zijn. Dat spreekt voor zich. Als je fit bent, kun je bovendien veel meer incasseren en sneller reageren.
- Warming-up. Eigenlijk iedereen weet dit wel en topsporters zullen dit altijd doen. Maar bij recreatieve sporters zie je veel gemakzucht. De noodzaak van een warming-up wordt vaak niet gezien. Terwijl het echt belangrijk is dat je lichaam soepel en warm begint met sporten.
- Weet wanneer je over je fysieke grenzen gaat. Krijg je pijntjes, ben je oververmoeid? Stop dan. Want dit maakt je niet alleen lichamelijk zwakker, ook mentaal is dit niet goed voor je.
- Zorg voor een goede mindsetting. Fanatiek zijn kan, geloven in jezelf natuurlijk ook. Maar hoe ga je om met tegenslagen? Kun je dat aan, of komen er dan veel emoties naar boven? Want dat laatste moet je echt in proportie houden. Ik kijk regelmatig bij amateursporten. En ik zie wat mensen door het lint gaan, die op geen enkele manier meer kijken naar hun eigen rol in het geheel. Zowel de tegenstander, scheidsrechter als teammaatjes moeten het ontgelden (meestal blijft het bij harde woorden, maar ook dat geeft wel iets aan). Je kunt het ergens niet mee eens zijn, maar houd het wel netjes! Kun je dat niet? Ga dan eerst wat mentale training doen…. Ook topsporters krijgen hier training in.
Nogmaals, er kunnen altijd dingen gebeuren die je gewoon niet kunt voorkomen. Maar je kunt dus wel iets doen om het risico op letsel of blessures te verkleinen.
(Met dank aan Flyct)
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Sporten met een lege maag, wat zijn de voor- en nadelen? - 8 september 2024
- De Rustknop van Je Brein: Ontdek de kracht van GABA voor meer balans en minder stress - 5 september 2024
- Voedingsmiddelen met goede voedingsstoffen om beter te slapen - 3 september 2024
Laat een reactie achter