De Blue Zones zijn de gebieden uit de wereld waar mensen langer leven. De gemiddelde leeftijd dat men overlijdt, is daar een stuk hoger dan gemiddeld. Wat deze mensen daar doen naast gezond eten is o.a. bewegen en vooral ook een hoog sociaal samenzijn. Lees hier meer over in ons verslag.
Het eten is in de Blue Zones een belangrijk onderdeel en daarover willen we je in dit artikel meer vertellen. Want er is een uitgebreid kookboek uitgebracht met recepten uit de Blue Zones. In het kookboek staan 100 recepten om 100 mee te worden. Het zal vast geen garantie zijn, maar in ieder geval ben je goed bezig 😉
De vijf blue zones
Voor de volledigheid even de vijf zones op een rijtje:
- Loma Linda in Californië
- Nicoya in Costa Rica (een land op mijn bucket list 😉 )
- Sardinië in Italië (deel van het eiland)
- Ikara in Griekenland
- Okinawa in Japan
(red – aanvulling) In het nieuwste boek van Dan Buettner (2024) staat een zesde zone: Singapore
Er zijn een paar algemene voedingstips die deze deze vijf gebieden qua recepten gemeen hebben. Zoals minder ingrediënten gebruiken, veel kruisbloemige groenten op het menu (sowieso meer groente eten), meer bonen eten, extra vergine olijfolie gebruiken, veel verse kruiden en specerijen, vezels en rode wijn bij het eten. Daarnaast zijn er nog enkele richtlijnen. Per regio kan dit wel iets verschillen:
- liefst zoveel mogelijk (90-100%) plantaardig
- eet minder vlees
- rustig aan met vis
- beperk eten van zuivelproducten
- beperk eten van eieren
- dagelijks een portie bonen
- geen suiker
- noten als tussendoortje
- zuurdesembrood
- onbewerkte producten
- drink voornamelijk water
Een heel lijstje, gelukkig pas ik eigenlijk al veel toe in mijn dagelijkse eetpatroon 😉
Recepten uit het Blue Zones kookboek
Het kookboek is ingedeeld in recepten van de verschillende regio’s. Het kopen van de ingrediënten voor de ene regio is hier makkelijker dan ingrediënten van een andere regio. Mediterrane gerechten zijn bijvoorbeeld een stuk makkelijker voorhanden, je vindt ze in de supermarkt. Voor ingrediënten die gebaseerd zijn op Japanse of Costa Ricaanse recepten, zal je echt op zoek moeten gaan.
De foto’s zijn echt prachtig in het boek. Ik had wel moeite om het zo voor elkaar te krijgen als afgebeeld was. Maar dat is altijd wel een beetje zo… Die foto’s zijn vast nog een beetje opgeleukt, zoals veel kookboeken doen.
Wat ik erg leuk vind aan het Blue Zones kookboek, is de persoonlijke touch. Er staan aardig wat foto’s van kinderen in, zoals een meisje dat aan het genieten van komkommer en tomaatjes.
De recepten van de ene regio zullen je meer aanspreken dan de andere, omdat de smaak van de ene regio meer of minder bij je past. Zelf ben ik groot fan van de Mediterrane en Japanse keuken. Dit boek triggert onze nieuwsgierigheid weer naar andere keukens.
Een overzichtje van verschillende recepten uit het boek:
- Vier keer champuru (mengsel van dingen uit Okinawa)
- Vegetarische hachee met mais
- Limonade met chanzaad
- Soep met tomaat en orzo
- Winterse aardapppelsalade
- Linzensalade met knoflook en kruiden
- Kokospudding met chia
- Dan’s favoriete roomsoep
Zoals je kunt zien staat er van alles in het boek, van voorgerecht tot een heerlijk dessert of een drankje tussendoor.
Een breed scala aan gezonde recepten, die je kunt toevoegen aan je dagelijkse menu. En je weet dat de mensen die wonen en leven in de blue zones het heel goed doen qua gezondheid. Deze recepten uitproberen en toevoegen aan je eigen menu is een eerste stap. Succes!
Meer over Blue Zones kookboek
100 recepten om 100 mee te worden – New York Times Bestseller
Auteur: Dan Buettner
Taal: Nederlands
Bindwijze: Hardcover
Verschijningsdatum: oktober 2020
Aantal pagina’s: 304 pagina’s
Prijs: 25 euro, o.a. te koop bij bol.com en Bruna
Zie ook het boek van dezelfde schrijver: de Blue Zones Methode
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter