Groot nieuws vandaag. Want vanaf nu staat rood bewerkt vlees op de lijst met kankerverwekkende stoffen. Deze lijst wordt samengesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Het komt er dus op neer dat deze rode vleessoorten als ham, salami, rookworst en bacon nu in hetzelfde rijtje staan met asbest, alcohol en sigaretten als het gaat om kankerverwekkende producten. Het gaat dan met name om de verhoogde kans op het krijgen van darmkanker en in mindere mate andere vormen van kanker zoals alvleesklierkanker en prostaatkanker.
Volgens de WHO is o.a. bewezen dat bij mensen die 50 gram bewerkt vlees per dag eten, de kans op het ontwikkelen van darmkanker met 18 procent wordt vergroot. De WHO baseert zich op een rapport van The International Agency for Research on Cancer (IARC).
Bewerkt vlees
Het gaat dus met name om bewerkt vlees. Dat heeft met het conserveren te maken, waardoor het langer houdbaar is. Bijvoorbeeld door het vlees te drogen, te zouten, te roken of door conserveringsmiddelen toe te voegen. is vlees dat is geconserveerd door het te roken, te drogen, te zouten of door er conserveringsmiddelen aan toe te voegen. Naast de bovengenoemde vleeswaren kunnen ook bijvoorbeeld hamburgers en gehakt dus kankerverwekkend zijn, mits ze zijn geconserveerd met zout of chemische additieven.
Biefstuk
Ook ‘rood vlees’, zoals biefstuk is volgens de WHO kankerverwekkend, maar omdat dit nog niet zo duidelijk bewezen is, wordt dit vooralsnog niet op deze lijst geplaatst, al vindt men dat hiervoor ook gewaarschuwd moet worden.
Vaak werd er al geadviseerd om terughoudend te zijn in het eten van rood vlees, maar meestal was dat gericht op het voorkomen van hart- en vaatziekten of het voorkomen van overgewicht. Nu komt daar de waarschuwing van kanker bij.
Kritiek
De Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie geeft een kritisch tegengeluid op het onderzoek. De belangrijkste tegenargumenten die zij aanvoeren zijn:
- Het risico op kanker is complex en niet afhankelijk van een voedingsproduct zoals rood vlees, maar afhankelijk van veel meer factoren (leeftijd, genetica, dieet, leefomgeving en leefstijl).
- Vleeswaren bevatten ook veel belangrijke voedingsstoffen zoals proteïnen, vitaminen en ijzer.
- Nederlanders eten gemiddeld 20 gram vleeswaren per dag, beduidend lager dan wat als overmatig wordt gezien (meer dan 50 gram per dag).
We zijn erg benieuwd wat dit advies voor gevolgen zal hebben. Gaan we toch massaal voor alternatieven als het gaat om bijvoorbeeld de rookworst bij de boerenkool, of zal het advies vooral genegeerd worden?
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Sporten met een lege maag, wat zijn de voor- en nadelen? - 8 september 2024
- De Rustknop van Je Brein: Ontdek de kracht van GABA voor meer balans en minder stress - 5 september 2024
- Voedingsmiddelen met goede voedingsstoffen om beter te slapen - 3 september 2024
Laat een reactie achter