De meeste Nederlanders staan moe op. Volgens het Fonds Psychische Gezondheid presteren acht op de tien Nederlanders regelmatig minder goed vanwege slaapproblemen. Want als je moe bent, prikkelbaar of gewoon niet helder genoeg bent, werk je trager, mis je informatie en neem je ook geen afstand van je werk.
Lekker slapen leidt direct naar meer efficiency op de werkplek. Wie een half uur eerder naar bed gaat, levert de dag daarop een uur meer productiviteit. Gewoon omdat je meer aanwezig, scherp en energiek bent.
Moe zijn is normaal geworden. Als ik een training geef roept altijd wel iemand, ‘niet iedereen heeft 8 uur slaap nodig hoor!’. Eh.. nee, maar hier is het geheim, de meeste mensen wel. Ben jij zo’n wakkere waker wiens voorvaderen het vuur gaande hielden om de wolven buiten de grot te houden, gefeliciteerd. Waarschijnlijk kun je echt een gezond, gelukkig en productief leven leiden met 5 uur slaap per nacht.
Claim je uur terug
Dit geldt voor ongeveer 1 op de 10 mensen, een minderheid dus. Ikzelf plus de meeste anderen behoren tot de mensen die acht en een half uur mochten slapen terwijl de onvermoeibare waker de wacht hield. Nu slapen we in vergelijking met 100 jaar geleden gemiddeld een uur minder per nacht (van 8,5 uur naar 7,5 uur slaap per nacht).
Terwijl we ons fysieke systeem perfect hebben afgesteld de laatste 200.000 jaar, hebben we in 100 jaar tijd maar liefst een uur slaap ingeleverd. Waarom? Sinds de uitvinding van de elektriciteit is het minder logisch om naar bed te gaan als het donker wordt én we kunnen nu lekker voor de TV of de computer wachten tot we echt instorten.
Dat we de TV of computer als modern slaapliedje gebruiken gaat natuurlijk ten koste van onze gezondheid. Wetenschappers weten dat, maar bovenal voelen we het zelf. Voor wie ervaart dat elke dag moe opstaan ook niet de weg is naar een gelukkiger leven het volgende, ga eerder naar bed. Simpel toch?
Liever te laat naar bed dan wakker liggen
Niet voor Willem, één van onze klanten. Hij is manager bij een groot bedrijf en als hij op tijd naar bed ging, lag hij wakker. Dan ging hij vanzelf piekeren over alles waar hij niet aan toe was gekomen. Presentaties die hij moest voorbereiden, klanten die hij eigenlijk zou bellen, medewerkers die nog iets van hem kregen. Dingen die hij anders had moeten doen.
De gangbare tips die Willem van zijn collega’s kreeg om beter te slapen waren, geen koffie na de lunch en ‘s avonds laat geen schermpjes (ook geen TV). Ondanks minder cafeïne bleven zijn gedachten aan het werk hem vroeg in de nacht bezig houden. De stress bouwde langzaam op. De huisarts stelde voor, leg een blocnote naast je bed en schrijf gewoon de dingen op waar je over piekert.
De blocnote-methode komt met goed en slecht nieuws, het werkt namelijk wél en niet.
Willem merkte dat het hielp om de dingen op te schrijven die hij nog moest doen, maar de volgende nacht waren deze gedachten er opnieuw. En die nacht daarop ook. Enkele van zijn ‘to-do’s’ rondde hij wel af op het werk, maar dat wilde niet zeggen dat hij er dan ook niet meer aan dacht. Sterker nog, het leek wel of zijn hersenen er nu op rekende dat hij rond middennacht alles de revue kon laten passeren zodat hij het netjes op een lijstje kon schrijven.
De eerste sessie met de efficiencycoach
Toen ik Willem ontmoette zag hij er uit als veel managers op kantoor, netjes, professioneel en een beetje uitgeblust. Boven zijn ochtendkoffie deed hij zijn verhaal uit de doeken. Hij vroeg niet om veel. Hij had rust nodig in zijn hoofd. Hij wilde fit zijn op het werk en gewoon normaal naar bed kunnen gaan zonder te malen en te piekeren.
Tijdens onze eerste sessie kwam al snel naar voren dat hij geen toereikend systeem had om alle binnenkomende informatie en verzoeken te verwerken. In zijn functie kwam er veel op hem af dat hij deels opschreef of verwerkte, maar ook deels onthield of op één van zijn vele A-4tjes schreef. Ook in zijn vrije tijd liepen er een paar lastige zaken waar hij zijn aandacht voor nodig had.
Voor zijn moeder wilde hij wat zaken op orde hebben, en hij hielp zijn zus met het vinden van ander werk. Privé en werk liepen zo in zijn hoofd vaak door elkaar. Niet alleen vergat hij regelmatig iets op tijd aan te leveren, maar bovendien kwamen werkgerelateerde to-do’s op onhandige momenten weer in zijn geheugen naar boven, zoals in het weekeinde of als hij ging slapen.
Zorg dat je systeem jouw doelen ondersteunt
We zijn aan de slag gegaan om zijn systeem voor de informatiestroom voor eens en altijd goed op te zetten. Een onderdeel daarvan was een optimale agendaplanning en het juiste gebruik van projectplanningen en lijsten. Er zaten wel meer dan 200 grote en kleine taken in zijn hoofd, die hij eerst uit zijn hoofd en op papier moest zetten. Maar het noteren alleen betekende niet dat hij het ook zou gaan doen. Daarvoor gingen we elke to-do langs om het de juiste plek te geven binnen zijn systeem. Alleen dan kan er rust ontstaan en kan er gericht actie worden genomen.
Binnen no time leerde Willem volledig (lees 100%) te vertrouwen op zijn agenda en zijn systeem. Doordat hij alle binnenkomende informatie (telefoon, mail, verzoeken van collega’s, eigen ideeën) direct verwerkte of parkeerde, kon hij zich blijven richten op zijn eigen gedachtestroom en grotere plan. Hij kon zo makkelijker beslissen wat hij wel en niet ging doen.
Als hij nu aan zijn werk dacht, of op zijn werk kwam, wist hij zeker dat alles waar hij ‘ja’ tegen had gezegd paste in zijn planning en dat zijn agenda hem aan de juiste taak zou herinneren. Hij hield zich nog steeds bezig met complexe taken en had veel verschillende lijntjes lopen, maar bleef gefocust en ontspannen doordat hij overzicht had over zijn werkstroom.
En het slapen? Willem valt nu meestal met een minuut of 5 in slaap. Hij is gelukkig niet de enige die ervaart hoe fijn het is als je je niet meer opgejaagd voelt door ‘alles wat er nog ligt’. Klanten die om heel andere redenen ons traject volgen, geven bij de evaluatie aan dat ze beter dóórslapen en fitter wakker worden. Eindelijk een weekeinde ervaren. Aan de eettafel met het gezin écht aanwezig zijn, in plaats van aan het werk te denken. Werken als ze werken en vrij zijn als ze vrij zijn.
Hoe doe je dat dan?
Hoe je rust krijgt in je hoofd en alle acties plaats in je herinneringssysteem, daar hebben wij de tools voor. En die geven we gratis weg. Alles wat je maar wilt weten over optimaal plannen, het opzetten van je informatieverwerkingssysteem en omgaan met aantekeningen. Ga naar onze site, schrijf je in en ontvang gratis ons stappenplan naar succesvol werken zonder stress.
Ester Braat – www.office-rescue.nl
Laatste berichten van Ester Braat (toon alles)
- Nooit meer werkstress! Gratis e-book met tips tegen werkstress - 12 november 2017
- Glutenvrije en suikervrije Snickerstaart - 9 april 2016
- Meer energie tijdens het werken – goede Energizers - 2 december 2015
Online Psychologenpraktijk Boom zegt
Wat een interessant artikel. Goed slapen kan zo veel uitmaken inderdaad.