De laatste tijd krijg ik veel vragen over de werking van honing en zo ook de ´bijzondere´ variant genaamd Manukahoning. Manukahoning, welke vooral gewonnen wordt uit gebieden in Nieuw-Zeeland en Australië, heeft bijzondere eigenschappen die, die van ‘de gewone honing’ overstijgt. In ieder geval volgens vele gezondheidsplatforms en onlinewinkels waar deze Nieuw-Zeelandse honing wordt aangeboden.
Wat maakt Manukahoning bijzonder en wat is daadwerkelijk de effectiviteit van dit goedje?
In 1982 is wetenschappelijk vastgesteld dat Manukahoning antibacteriële én schimmeldodende eigenschappen heeft die voornamelijk te danken zijn aan het bestandsdeel methylglyoxal (MGO).
Wanneer de juiste hoeveelheden MGO in de desbetreffende honing zitten zou het aannemelijk klinken dat kan worden verwezen naar het feit dat de honing positief zou kunnen bijdragen bij een x aantal infectieziekten waarbij bacteriën en schimmels betrokken zijn. Omdat deze honing deze en nog meer bioactieve ‘speciale’ eigenschappen bezit is in de wereld van de wetenschap er zeker wel aandacht voor..
Manukahoning bij huidwonden?
Alhoewel er nog geen klinische testen zijn gedaan (testen bij mensen) kan Manukahoning bij in vitro onderzoeken (onderzoeken in laboratorium glaasjes) positief bijdragen aan de behandeling van infecties van huidwonden welke veroorzaakt zijn door katheters. Dit door de antibacteriële eigenschappen. Of hetzelfde effect kan worden beoogd bij mensen is dus nog niet getest, maar de grondbeginselen zijn er.
Manukahoning bij kanker?
Zo is er een placebo gecontroleerd onderzoek gedaan (dit zijn onderzoeken mét mensen) wat de effecten van Manukahoning kunnen zijn wanneer orale mucositis (ontsteking van het mondslijmvlies) ontstaat door bestraling of chemotherapie. Echter zijn ondanks de veelbelovende eerdere rapporten bij deze patiënten (een testgroep van 100personen) geen significant positieve effecten geconstateerd en werd de honing ook niet goed verdragen.
Ook is bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar wat de Manukahoning voor huidkanker en borstkanker kan betekenen (murine melanoma (B16.F1), colorectaal carcinoom (CT26), borstkanker (MCF-7) cellen).
Dit onderzoek is gedaan met een muizenmodel met melanoma’s (kankergezwellen) en hierbij werd de honing via de aders toegediend – net als paclitaxel, een kanker remmend medicijn. Hierbij wilden de wetenschappers meer onderzoek doen naar het potentiële antitumor effect door de vele antioxidanten welke de honing bevat.
Hierbij zijn veelbelovende gegevens gevonden welke mogelijk in de toekomst een nieuwe rol kunnen gaan spelen bij chemotherapieën. Echter zijn dit de beginselen van gedegen onderzoek en zal het nog een tijd duren voordat menselijke proeven hiervoor worden opgesteld.
Zijn er al behandelingen en ziekten waarbij Manukahoning wordt gebruikt?
Om nog 1 (van de vele) voorbeelden naar voren te halen en nogal een zéér vervelende aandoening is pilonidal sinus (geïnfecteerde luchtwegen onder de huid tussen de billen). Omdat de honing zowel verzachtend en antibacterieel kan werken zijn hier onderzoeken naar geweest. Hieruit kwam dat de desbetreffende therapie met Manukahoning effectieve lokale behandeling biedt. Maar er komt alweer een máár.. Ook hiervoor is verder onderzoek nog noodzakelijk.
Het antwoord op ‘is Manukahoning bij ziekten of aandoeningen effectief en zijn deze al wetenschappelijk (en dus ook veilig) bewezen?’ Ja en nee. Er zijn veelbelovende onderzoeken geweest en zullen er vast en zeker ook nog komen want op dit moment kan de honing nog geen hoofdrol als wondermiddel spelen.
De eindconclusie van deze Voedingsdeskundige is dan ook zeer saai, maar waar: Gebruik van Manukahoning kan net als gewone honing verlichtend werken tegen keelpijn door de structuur en door de vastgestelde antibacteriële eigenschappen zelfs misschien een goede verkoudheid voorkomen! Maar daar zal het voorlopig bij blijven..
Wil je van bovenstaande onderzoeken meer lezen? Bekijk dan de volgende bronnen:
Wil je deze bijzondere soort honing proberen? Dan kan je dit online kopen o.a. bij de Online Drogist.
Laatste berichten van Jill Mooij (toon alles)
- Voedingsstoffen die de mentale gezondheid beïnvloeden - 13 september 2016
- Psychische klachten door de indruk die je van eigen gewicht hebt - 22 juli 2016
- Wéér een artikel over voeding? Ben je al informatiemoe? - 18 juni 2016
Laat een reactie achter