Vrouwenzaken
Dat ik in de overgang was, realiseerde ik mij in eerste instantie niet. Menopauze, daar sta je niet bij stil als je 42 bent. Tenminste: ik niet. Vanaf dat ik ongesteld werd, heb ik veel last gehad van hormonen en de bijbehorende stemmingswisselingen. Dus dat was ik wel gewend. Het viel pas op toen ik niet meer ongesteld werd.
En mijn vriendinnen hadden deze klachten nog niet, dus ook geen vergelijkingsmateriaal. Gelukkig wordt er steeds meer aandacht aan besteed in vrouwenbladen en is het geen taboe meer om erover te praten.
(red) Zie ook de blog: Ben ik al in de overgang?
Ongemak
Het is natuurlijk heel fijn dat er steeds meer aandacht is voor de menopauze, alleen jammer dat de meeste artikelen toch een negatieve toon hebben. De nadruk ligt op opvliegers, nachtelijk zweten, hartkloppingen, stemmingswisselingen en andere bijkomende kwaaltjes. Die vond ik zelf ook heel vervelend, tot ik anders naar de overgang ging kijken door “Spiritualiteit werkt in de overgang” en “De beste tijd van je leven (spiritueel door de overgang)” van Lisette Thooft. Een positieve kijk op de menopauze!
Omgekeerde puberteit
Volgens Lisette is de menopauze een soort omgekeerde puberteit. In de puberteit beginnen onze geslachtshormonen te werken en zijn we geen kind meer.
De puberteit is meestal een fase vol onzekerheid en twijfels. Na de puberteit, als je deze eenmaal goed doorgekomen bent, ontwikkel je een nieuwe kracht. De meeste adolescenten beginnen vol vreugde en enthousiasme aan hun volgende levensfase: de jong volwassenheid.
De overgang is vaak ook een moeilijke fase, vol onzekerheid, ongemak en twijfels. Maar uiteindelijk ervaren de meeste vrouwen zichzelf na de overgang als
- sterker
- wijzer
- geestelijk en lichamelijk gezond
- én gelukkiger
Dat ik daardoor zelfverzekerder ben geworden en beter voor mezelf heb leren opkomen is een zeker een pluspunt.
Stemmingswisselingen en bachbloesems
Dat de menopauze een moeilijke periode is, wil nog niet zeggen dat alles maar gelaten moeten ondergaan. Met wat extra steun van bachbloesems kun je het gevoel van onzekerheid omzetten in meer zelfvertrouwen. Zodat je makkelijker kunt accepteren dat veranderingen er nu eenmaal bij horen.
- Cerato helpt te vertrouwen op je eigen innerlijke wijsheid en je niet mee te laten slepen door wat anderen van je vinden.
- Walnut helpt in tijden van grote verandering, zoals de menopauze dat ook is.
- Crab Apple helpt bij het accepteren van jezelf in je “nieuwe lijf”, dat nu eenmaal veranderd tijdens de menopauze.
Oudere huid verzorgen
Tijdens de overgang zijn er natuurlijk genoeg momenten dat je baalt van alle veranderingen. Je ziet er niet altijd meer even stralend uit als toen je jonger was. Dan kan iedereen nog zo mooi zeggen dat ware schoonheid van binnen zit. Tenslotte wil je ook nog steeds tevreden zijn als je in de spiegel kijkt.
Natuurlijke lichaams- en schoonheidsbehandelingen kunnen je een goed gevoel geven en je er goed uit laten zien. Hieronder een recept voor een natuurlijk gezichtsmasker voor de oudere huid.
Papajascrubmasker:
Papaja’s bevatten proteïneverterende enzymen die dode huidcellen weg scrubben. Wierook en smeerwortel bevorderen de aanmaak van nieuwe huidcellenen honing bevochtigt.
Nodig:
- 2 eetlepels fijngemalen papaja
- 1 theelepel honing
- 2 druppels wierookolie
- 1 eetlepelsmeerwortel in poedervorm
Meng de papaja, honing en wierookolie door elkaar. Voeg voldoende smeerwortel toe tot het een smeerbaar masker is. Doe dit op de vochtige huid en laat het 15 minuten inwerken. Verwijderen met warm water.
Voeding en overgang
Wie eenmaal in de overgang komt, heeft al snel in de gaten dat je gemakkelijk aankomt tijdens de overgang. Je hebt nu eenmaal minder eten nodig dan toen je jong was. Na de menopauze is dat zelfs nog meer tweederde van de calorieën die je op jonge leeftijd nodig had. Tijdens de overgang is het wel verstandig om wat extra lichaamsvet te hebben. Als de eierstokken stoppen met het produceren van oestrogeen , neemt met name het vetweefsel voor een deel deze productie over.
Na de overgang is het verstandiger om dit extra vet weer kwijt te raken, omdat vrouwen zonder oestrogeen meer buikvet verzamelen. En zoals velen wel weten is buikvet ongezond. Dus wordt je bewust van je eetpatroon, eet niet te veel en vooral verse producten. Verse groenten en fruit als hoofdbestanddeel en vlees, vis, zuivelproducten en eieren als bijproducten.
Zelftest
Wil je weten of jouw klachten met de menopauze te maken hebben, dan kun je bij de drogist verschillende tests kopen.
En mannen: last van de onverklaarbare buien van je anders zo lieve vrouw/vriendin? Misschien helpt het om te weten dat de hormonen de boosdoeners kunnen zijn.
Hoe ga jij met je overgang om? Of heb je nog vragen? Laat het hieronder bij de reactie mogelijkheid weten. Wij zullen hierop reageren!
Laatste berichten van Jolanda Huijsmans (toon alles)
- Zijn bachbloesems onzin, of het proberen waard? - 19 maart 2020
- Hoe kunnen Bachbloesems helpen met beter slapen? - 26 februari 2020
- Lucht zuiveren in je huis - 11 december 2019
Laat een reactie achter