Waarom werken de meeste diëten niet?
Waarom komt de een aan van een bepaald soort eten en een ander niet?
Waarom worden we steeds dikker, ondanks alle voedingsadviezen?
Dit zijn vragen die besproken worden in het nieuwe boek van hoogleraar genetische epidemiologie Tim Spector. Verwacht nu niet een moeilijk boek, want dat is het boek De Dieetmythe helemaal niet. Het leest als een trein en is juist super duidelijk. Spector heeft allerlei vooroordelen en hardnekkige mythes over voeding onderzocht. Het resultaat is een eerlijk boek, waarin eigenlijk de conclusie is dat de wijze waarop mensen op voeding reageren eigenlijk heel persoonlijk is.
Net als het vorige boek van Tim Spector, Ingelepeld, is het erg leuk om op deze manier over voeding te lezen. De verwijzingen naar wetenschappelijke onderzoeken zijn nog prima leesbaar en soms moest ik ook glimlachen om de humoristische kijk op bepaalde dingen.
De invloed van microben op onze voeding
In het boek spelen microben een belangrijke rol. We hebben er zo’n 100 biljoen van in ons lichaam zitten. Niet met het blote oog te zien, wel heel belangrijk. Microben zijn essentieel voor de manier waarop we ons voedsel verteren, ze bepalen hoeveel calorieën we opnemen, houden ons immuunsysteem gezond en zorgen voor de aanmaak en verwerking van enzymen en vitamines.
De meeste microben in ons lichaam leven in de dikke darm. Iedereen heeft een unieke samenstelling van talloze darmmicroben. Dit bepaalt hoe iemand reageert op bepaalde voeding. Het is noodzakelijk om de microben en de leefomgeving gezond te houden, voor een goede werking van de darmflora. En een gezonde darmflora is essentieel voor een gezonde fysieke en mentale gezondheid.
De microben spelen ook een rol hoe je lichaam omgaat met calorieën, koolhydraten, vetten, eiwitten en beweging.
Verzadigde vetten toch gezond? Voeding anders bekeken.
In het boek maakt Spector korte metten met een aantal beweringen. Zoals dat verzadigde vetten per definitie slecht zijn. Dat klopt niet volgens hem. Verzadigde vetten in bijvoorbeeld kaas of yoghurt is helemaal niet zo slecht, maar zelfs gezond. Dat geldt echter wel alleen als een product echt voedsel is met levende microben en niet overmatig bewerkt of vol zit met zoetstoffen en ongewenste toevoegingen, zoals chemicaliën.
Zo gaat hij ook in op koolhydraten, eiwitten (dierlijk en plantaardig), zoetstoffen, alcohol, cacao/cafeïne, voedingsvezels en vitaminen.
Het is niet allemaal anders dan je denkt. Spector is kritisch op zoetstoffen. De meest gebruikte zoetstoffen komen direct bij de microben in de darmen en dit heeft bij bepaalde mensen een groot en negatief effect. Maar dat hoeft niet voor iedereen zo te gelden. Dat hangt dan weer af hoe de persoonlijke samenstelling van de microben is. Toch is Spector geen voorstander van zoetstoffen als aspartaam en sucrolose, omdat het onder andere invloed heeft op de hormonen, de insuline-afgifte en de stofwisseling (die functioneert minder goed).
Iedereen die interesse heeft in voeding en gezondheid, raad ik zeker aan om dit boek te lezen. Het is geen boek waaruit één kant-en-klare conclusie komt rollen. Dat maakt het juist zo interessant. Het is overigens wel echt een leesboek.
Spector is niet zo maar een geïnteresseerde voedingsdeskundige. Naast dat hij hoogleraar genetische epidemiologie aan King’s College is in Londen, is hij ook arts en hoofdonderzoeker bij een groot open-source wetenschappelijk project over de diversiteit van het microbioom bij de menselijke darmen.
Praktische informatie
Titel: De dieetmythe
Ondertitel: De echte wetenschap achter wat we eten
Auteur: Tim Spector
Uitgeverij Nieuwezijds
ISBN: 978 90 5712 563 8
Aantal bladzijden: 365
Paperback
Prijs: 24,95
Te koop bij de boekhandel en Bol.com
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Zijn rijstwafels ongezond? - 2 december 2024
- Wat je kunt doen als jij en je partner later in het leven uit elkaar gaan - 1 december 2024
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 27 november 2024
Laat een reactie achter