Het najaar is nu echt begonnen, het is vaak grijs en grauw weer dus de meesten van ons zijn dan liever binnen dan buiten. Vaak beweeg je dan ook minder en eet je juist wat meer én ongezonder (december…!). Door weinig frisse lucht en minder zonlicht, dus ook minder vitamine D, kan je weerstand verminderen. Een verkoudheid lijkt er soms bij te horen in deze tijd van het jaar, maar gelukkig kun je de verschijnselen vaak simpel bestrijden.
Eenvoudige middelen
Tegen een een verstopte neus helpt het opsnuiven van druppels zoutoplossing. Dit maak je eenvoudig zelf met een afgestreken theelepel zout in een glas lauw water. Of stomen boven een schaal met heet water, eventueel met daarin een paar druppels pepermuntolie of wat kamillethee.
Keelpijn kun je verlichten met thee gemaakt van verse gember, honing en citroen. Hoewel niet iedereen van de specifieke smaak houdt, is ook saliethee aan te bevelen. Gebruik tijdelijk geen melkproducten want die veroorzaken meer slijmvorming.
Weerstand
Omdat voorkomen beter is dan genezen is het belangrijk dat je voeding eet die je lichaam energie geeft en helpt om weerstand op te bouwen. Met gezond eten, vooral veel groente en fruit (liefst biologisch), versterk je je immuunsysteem en bouw je een natuurlijke weerstand op wat in deze periode extra nodig is.
Kies voor seizoensproducten, deze hebben een grotere voedingswaarde, ze zijn verser, goedkoper en beter voor het milieu en de lokale economie. Zo krijg je op een natuurlijke manier alle gezonde voedingsstoffen binnen die je nodig hebt.
Voorbeelden van typische herfstproducten:
- Groenten: alle groene koolsoorten en rode kool, spruiten, pompoenen, pastinaak, venkel, selderij, broccoli, ui, knoflook en andere looksoorten
- Fruit: mandarijn, appels, peren, bananen, druiven, kiwi’s, persimon (kaki) en sinaasappels
- Ongebrande noten, zaden en pitten
- Peulvruchten: bonen, linzen en kikkererwten.
- Paddenstoelen
- Kastanjes
Kijk ook eens naar de groente&fruitkalender van milieucentraal.
Reiniging
Vooral met het gebruik van veel groente en water of kruidenthee help je het lichaam ook bij de verwerking van afvalstoffen. Naast de de natuurlijke restproducten krijgt je lichaam ook dagelijks te maken met de verwerking van afvalstoffen uit ongezonde voeding, bestrijdingsmiddelen en synthetische stoffen (uit luchtvervuiling, cosmetica, schoonmaakmiddelen, kleding).
Een opstapeling van deze stoffen leidt op den duur tot allerlei lichamelijke klachten en ziekten. Gelukkig is je lichaam goed in staat om dit te verwerken en af te voeren, maar dat kost veel tijd en energie. Probeer daarnaast ook om belastende voedingsmiddelen zoals suiker, zout, gluten en koemelk te beperken of vermijden.
Balans
Daarnaast is een goede balans tussen beweging en rust van groot belang. Met beweging activeer je de stofwisseling en verbeter je de bloedsomloop en daarmee een snellere zuurstofopname in je lichaam. Bewegen zorgt er voor dat je hersenen meer endorfinen gaan aanmaken, de stofjes die je een goed gevoel geven!
Volgens de nieuwe bewegingsrichtlijn is de norm minstens 150 minuten per week matig intensieve inspanning, verdeeld over een aantal dagen. Voorbeeld: vijf dagen dertig minuten wandelen of fietsen. Er zijn zoveel mogelijkheden om te bewegen, dus er is altijd wel een vorm die bij jou past!
Neem gedurende de dag meerdere keren even een pauze en zorg voor voldoende nachtrust (gemiddeld 8 uur), je lichaam en geest hebben tijd nodig om te herstellen!
Tot slot
Als je een zwakkere gezondheid hebt of als je twijfelt of je wel alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt kun je kiezen voor een supplement.
Dan is een natuurlijk multivitamine-mineralen supplement aan te raden. Synthetische supplementen bevatten namelijk allerlei toevoegingen zoals suiker, kleur-, geur- en smaakstoffen.
Anna Kuiper
Laatste berichten van Anna Kuiper (toon alles)
- Najaar en je gezondheid - 27 november 2017
Laat een reactie achter