Nee zeggen is voor veel mensen één van de moeilijkste dingen waar zij dagelijks tegenaan lopen. Iemand vraagt je om een gunst, jij voelt je vereert en dus zeg je ja. Je hulp wordt gevraagd, jij wil niemand teleurstellen en voor je het weet ben je weer aan het rennen voor iemand anders. Het kan ook zijn dat je bang bent om nee te zeggen. Dat kun je toch niet maken? Dat hoort toch niet? Wat zal die ander nu wel over mij denken?
Straks kan ik zelf niemand meer om hulp vragen. Al deze gedachten komen voort uit jouw overtuigingen. Vaak zijn dit aannames, dingen die je zelf hebt bedacht en waarbij je vaak denkt voor de ander. In de meeste gevallen berusten deze niet op de feiten. En, je voelt het vast al aankomen, aannames kun je alleen veranderen door je eigen gedrag in de praktijk te veranderen. Simpel gezegd, door eens nee te zeggen, in plaats van altijd maar dat makkelijke conflict vermijdende ja, en te zien wat er gebeurt.
Ja zeggen en jezelf
Door altijd ja te zeggen doe je jezelf namelijk veel te kort. Je doet dingen tegen je zin, hebt minder tijd voor jezelf en gaat bovendien aan je eigen gevoelens voorbij. Zonde dus. Je weet nu waarom nee zeggen zo lastig is en je ziet nu hopelijk ook in waarom het wel heel belangrijk is maar nu het belangrijkste, hoe pak je het aan?
Gebruik in de eerstvolgende situatie waarin je iets gevraagd wordt eens de volgende simpele maar doeltreffende tips.
1. Luister naar de vraag van de ander
Roep dus niet direct nee maar laat de ander merken dat je naar het verzoek luistert. Vervolgens weeg je de vraag af en kun je nee zeggen.
2. Wees duidelijk
Wanneer je vaag bent, voelt de ander ruimte en geef je hem of haar de kans om je over te halen. Voorkom dit door duidelijk te zijn en er niet omheen te draaien.
3. Toon begrip
Verwacht niet dat de ander je nee meteen positief zal ontvangen, zeker niet wanneer je normaal altijd ja zegt. Toon dus begrip voor de misschien wat teleurgestelde reactie van de ander maar laat het je niet beïnvloeden. Ook je excuses maken is nergens voor nodig. Je hebt het recht om nee te zeggen. Laat het probleem van iemand anders dus niet ineens jouw probleem worden. Hoor de ander aan maar blijft consequent.
4. Probeer het probleem op te lossen
Kijk samen naar andere mogelijkheden maar laat het initiatief bij de ander. Nogmaals laat het niet jouw probleem worden omdat je je wellicht schuldig voelt, nergens voor nodig. Vriendelijk meedenken is prima maar voorkom dat je weer in een discussie raakt en misschien zelfs toch weer aan een verzoek toegeeft. Voorkom een eindeloze discussie, stel je grenzen en sluit het gesprek af.
Zo klinkt het allemaal best makkelijk he? Natuurlijk zal dit in de praktijk niet meevallen maar leren doe je door vallen en opstaan. Hoe vaker je dit oefent hoe gemakkelijker het zal gaan en hoe natuurlijker het zal gaan voelen. Natuurlijk hoef je niet vanaf nu overal nee tegen te zeggen. Het gaat er vooral om dat je niet meer overal klakkeloos ja op zegt. Sta stil bij jouw gevoelens en behoeften en maak vanuit daar een weloverwogen besluit. Je zal zien dat anderen je duidelijkheid en eerlijkheid echt wel kunnen waarderen.
Red. Bedankt Lizzy van www.lizzismore.com voor deze handige tips.
Lizzy Posch
Laatste berichten van Lizzy Posch (toon alles)
- De 5 voordelen van krachttraining - 14 november 2014
- Kom uit je herfstdip - 10 oktober 2014
- Wat kan ik leren van mijn kwaliteit? - 26 september 2014
Laat een reactie achter