Je kunt het menselijk lichaam wel een beetje vergelijken met een auto. Het brengt ons waar we naartoe willen en we moeten het goed onderhouden anders gaat het lichaam ‘stuk’ of werkt het minder goed. Helaas zorgen veel mensen beter voor hun auto dan dat zij voor hun lichaam zorgen. Er wordt een passende autoverzekering voor afgesloten en één keer per jaar is er een apk. Als er een lampje gaat branden is men gelijk alert op de ‘toestand’ van de auto en het liefst rijden we gelijk naar de garage. Om eventuele ellende te voorkomen, krijgt de auto ook nog eens minimaal één of twee keer per jaar een beurt. Maar hoe zit het met ons eigen lichaam?
Brandend lampje
Bij het menselijk lichaam is men vaak niet zo zorgvuldig. Een verplichte keuring is er niet tenzij een bedrijf of een verzekering dat van ons vraagt. Als één van onze ‘lampjes’ gaat branden, trekken we meestal niet gelijk aan de bel. We gaan er vanuit dat het wel weer over gaat en we willen geen aanstellers zijn. Er gaat een paracetamol in en we gaan door. Pas als niet alleen de lampjes gaan branden, maar ook nog de alarmbellen gaan rinkelen ondernemen we actie.
Dat lampje brandt natuurlijk niet voor niets. Als in de auto een lampje gaat branden, dekken we het ook niet af om door te rijden. Ook dan vragen we ons nog steeds af waarom dat lampje brandt. Hebben we zelf een pijntje? Dan wennen we hier vaak aan. Het wordt normaal.
Even bijtanken
(tekst gaat hieronder verder)
Bij de auto wordt ook regelmatig de olie gecontroleerd want als we dat niet doen dan zou het kunnen dat de motor in de prak loopt. Hoe doen we dat met de ‘olie’ van het menselijk lichaam? Extreme vermoeidheidsklachten of psychische druk is vaak geen reden om het rustiger aan te doen. Ook hier hobbelen we veel te lang door. Terwijl te weinig olie in het menselijke lichaam toch eigenlijk een reden zou moeten zijn om even ‘bij te tanken’.
De mentale en lichamelijke signalen van het menselijk lichaam nemen we niet serieus genoeg. Er zijn dan ook steeds meer werknemers met burn-outklachten. Neem dus rust als je lichaam dat aangeeft.
Optimale prestaties
Bij een auto is het type brandstof dat wordt gebruikt erg belangrijk voor de duurzaamheid van de auto. Bij het menselijke lichaam is het eigenlijk niet anders. Net zo goed als dat je de tank van een dieselauto niet met benzine vult, moet je ook zorgen dat je lichaam de brandstof krijgt waar het het goed op doet.
Ongezond voedsel is niet het type brandstof om optimale prestaties mee te behalen. Te veel vet en suikers maken je alleen maar moe, bijvoorbeeld. En heb je lichamelijke kwalen, zoals bijvoorbeeld eczeem, dan kan het zijn dat het je lichaam zijn dat aangeeft dat je ergens niet tegen kunt.
Je hebt maar één lichaam
Luisteren naar je lichaam, goed voor je lichaam zorgen en gezond leven is dus belangrijk. Je wilt toch ook graag dat je lichaam lang mee gaat, in een goede staat is en optimaal kan presteren? Hier komt één belangrijk verschil kijken met het vergelijken van het lichaam met een auto. Als de auto niet meer presteert, er niet goed meer uitziet of de geest geeft dan kun je een nieuwe auto kopen. Helaas kan dat niet met je lichaam. Dus zorg voortaan beter voor je lichaam dan voor je auto. Of voor allebei heel goed.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter