Een zacht briesje waait over de narcissenvelden, achter de wolken verschijnt een warme zonnestraal, na een winterperiode is het eindelijk zover: de lente.
In je hoofd begin je met het maken van vakantieplannen, je ziet jezelf al helemaal met een mocktail chillen aan een wit strand met je blote voeten wroetend tussen het zand. Het plaatje kan niet mooier worden totdat je naar beneden kijkt en schrikt… is dat nou een schimmelnagel?
Vlak voor de zomerperiode zijn ‘schimmelnagels’ een populair onderwerp tijdens het huisartsenconsult.
“Zo kan ik me toch niet vertonen in mijn teenslippers, dokter?”
Op enkele tenen zie ik een wit-gelige verdikking. Soms iets brokkelig aan de uiteinden van de nagels. De diagnose is met het blote oog makkelijk te stellen.
“U heeft wel een middeltje voor me, toch?!”
Het antwoord is hierop niet volmondig ‘ja’. Er zitten wat haken en ogen aan de optionele behandelingen tegen schimmelinfecties van de teennagels. Helaas is er in ieder geval geen quick-fix.
In deze blog bespreek ik de therapieopties bij schimmelnagels en ook de nadelen hiervan. Zodat je zelf kan kijken of het voor jou de moeite waard is om ermee te starten.
Acceptatie van schimmelnagels als medicatie
Belangrijk om als eerste te melden is dat schimmelnagels ongevaarlijk zijn en, vanuit het oogpunt van de huisarts, niet per se behandeld hoeven te worden met medicijnen. Indien de nagel tegen de huid aanduwt, waardoor je last krijgt van een drukplek, dan wordt vijlen aanbevolen (eventueel via de pedicure).
Indien er cosmetische bezwaren zijn, dan kan je met een gewone nagellak de plek bedekken. Is dit antwoord niet naar wens en raak je nog steeds in de stress van het teenslipper-probleem? Lees dan verder.
Is antischimmelnagellak effectief?
Bij de drogist ben je ze vast al eens tegengekomen: de nagellakjes met een schimmeldodend medicijn. Volgens de advertentie is het ‘even erop smeren en klaar’, zou het echt zó simpel zijn?
Nee, helaas. In de praktijk werken deze middeltjes niet goed tegen schimmels van de nagels. Volgens de NHG-richtlijn is er een 17% kans op genezing bij gebruik van Miconazol nagellak.
Op de huid zijn schimmels met antischimmelzalf heel goed te behandelen, maar in de nagel zit de schimmel vaak te diep om hem weg te krijgen met een antischimmelnagellak. Desondanks, zou je deze therapie wel kunnen proberen, want het kan veel minder kwaad dan de volgende stap in de behandeling, namelijk pillen.
Langdurige therapie tegen schimmelnagels
De laatste optie is het starten van medicatie. Dit is helaas niet een kuurtje van één week, maar van maar liefst drie maanden. En ook dan is nog niet helemaal zeker dat je er vanaf bent, wel is de kans van slagen rond de 50-75%.
Verwacht niet dat de nagels er direct tiptop uitzien na die drie maanden, want je moet na de behandeling een aantal maanden de uitgroei van de nagels afwachten en hopelijk zien ze er dan weer als nieuw uit. Met het oog op een schimmelvrije zomer, zou je dus idealiter de behandeling moeten starten in de herfstperiode het jaar ervoor.
Belangrijk om te weten is dat deze medicatie niet gegeven mag worden bij leverproblemen, en daarom zullen wij altijd vooraf de leverfunctie in het bloed bepalen om er zeker van te zijn dat je kan starten met de medicatie.
De meest voorkomende bijwerkingen (bij meer dan 10% van de mensen die het innemen), zijn: maag-darmklachten (opgezet gevoel, buikpijn, misselijkheid), hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn en huidreacties. Zoals je leest, is het nogal een lichamelijke opoffering om de strijd aan te gaan tegen die nukkige schimmelnagels.
Doktersadvies schimmelnagels
Bij moeilijke keuzes volgt, logischerwijs, vaak de vraag: “wat zou u doen, dokter?”
Ik denk zelf dat als het om twee kleine schimmelplekjes gaat bij de teennagels, ik niet zou starten met langdurige orale medicatie. Hoe gezond ik verder ook ben, het blijft een belasting voor je lever en mijn principe in het algemeen is dat medicatie niet te snel gestart moet worden.
Een ander verhaal wordt het als alle tenen een schimmelinfectie bevatten en vervormen of afbrokkelen, wat mogelijk tot pijnklachten leidt met lopen. In dit geval zou ik de pillen wel overwegen, mits er verder geen medische bezwaren zijn.
Om de titel van dit artikel te beantwoorden: ja, er is een oplossing tegen schimmelnagels, maar bedenk goed of dit voor jou opweegt tegen de nadelen. Kies je niet voor medicatie, maar voor acceptatie? Prima, laat die nagels vooral niet jouw zomer verpesten, en draag die teenslippers.
Laatste berichten van Waarnemend Huisarts (toon alles)
- Wat als je niet blij bent met je dokter? - 16 juni 2023
- Doktersrecept: Vietnamese noedelsalade - 6 juni 2023
- Is er een oplossing voor schimmelnagels? - 28 april 2023
Marjolein zegt
Twee jaar geleden begon voor mij de ellende. Twee teennagels, waaronder die van een grote teen, lieten duidelijk de aanwezigheid van schimmel zien. Er ontstonden gaten in de nagel.
Een jaar lang heb ik deze, onder begeleiding van een medisch pedicure, behandeld met ‘vriendelijke’ middelen. Helaas zonder effect. Inmiddels was er weinig nagel over.
Plan B gestart: 3 maanden medicatie. Met succes en bijna geen bijwerkingen. Resultaat nu, een jaar na start van de medicatie: twee prachtige nagels.
Tip van m’n pedicure: zeer regelmatig voeten insmeren met crème om uitdroging te voorkomen en zo schimmels/infecties minder kans te geven.
Donna zegt
Ik ben al jaren in gevecht met een schimmel nagel.
Elke 6 weken ga ik naar de pedicure en knip ze de nagel een stukje uit zodat de nagel beter te behandelen is.
Als je morgens en avonds de nagel met een watje gedrenkt in appelazijn op de nagel drukt dan kan je wel war resultaten krijgen wel een lange adem hebben .
Ik moet zeggen meer dan 10 jaar en ik heb resultaat maar wel volhouden dit wordt gewoon bij je verzorgings ritueel.
De nagel ziet er goed uit.
En kan nu in de zomer nagellak er op doen met het liefst lucht doorlatende nagellak van b.v nailer.
En een gezellig sandaaltje of slipper.