Waarom is oranje voeding zo gezond? Dat gaan we hier onder uitleggen in ons Top 10 met gezonde oranje voeding. Genoeg inspiratie voor een “gezond oranjedagje“.
Centraal staan de carotenoïden in oranje voeding. Wat dat is, leggen we hieronder uit. Wortelen staan hier bekend om, maar het is een belangrijk bestanddeel in allerlei soorten oranje voeding.
Onze top 10 oranje voeding!
1 Wortelen

De carotenoïden in wortelen zorgen voor de aanmaak van provitamine A. De meeste mensen noemen het gewoon vitamine A. Het wordt immers ook daarna omgezet naar vitamine A. De bekendste provitamine A is bètacaroteen.
Deze vorm van vitamine A / bètacaroteen is zeer goed voor je ogen en het stimuleert de aanmaak van witte bloedcellen. Witte bloedcellen kunnen schadelijke stoffen en ziekteverwekkers herkennen en onschadelijk maken. Het versterkt bovendien ons immuunsysteem. Bètacaroteen zorgt voor gezonde botten en is ook heel goed voor een gezonde, mooie huid!
Daarnaast heeft het ook antioxiderende eigenschappen. Antioxidanten helpen vrije radicalen te bestrijden. Vrije radicalen kunnen het risico op hartaandoeningen, kanker en andere ziekten vergroten.
Onderaan dit artikel staat nog een aanvulling over vitamine A!
2 Sinaasappelen

Sinaasappels bevatten ook vitamine A, vitamine B1, vezels, kalium en calcium. Sinaasappels verhogen ons immuunsysteem, verlagen de bloeddruk, houdt lichaamscellen in huid en organen gezond en houdt de bloedsuikerspiegel gezond.
Neem wel een echte sinaasappel en geen uitgeperst drankje.
3 Tomaten

Lycopeen kan helpen bij de behandeling van hart- en vaatziekten en lijkt ook effectief te zijn in de behandeling tegen prostaatkanker. Eet tomaat dan niet rauw, beter is om tomaten te bakken of als tomatenpuree te eten.
4 Mango

Mango’s kunnen een positief effect hebben bij onder meer maagzuur, slaapproblemen, vermoeide spieren of spierkrampen en de bloedsuikerspiegel.
Ook is een mango een goed stuk fruit als je concentratie nodig hebt, of iets moet bestuderen.
Als je goed wilt slapen, kun je het beste een mango eten vlak voordat je naar bed gaat.
5 Pompoen

Pompoenen bevatten veel vezels, maar ook vitaminen A, C en E. Pompoenen hebben een ontstekingsremmende werking.
Door het eten van oranje pompoen verklein je het risico op hart- en vaatziekten, suikerziekte obesitas en zelfs kanker.
6 Oranje paprika

Door het regelmatig eten van oranje paprika’s verklein je het risico op hart- en vaatziekten en op kanker. Door de hoge hoeveelheid vitamine C in de paprika, geef je tevens je immuunsysteem een boost.
7 Zoete aardappel

Zoete aardappelen kan tegen dikkedarmkanker beschermen en heeft sowieso een positief effect op de darmwerking, hart- en bloedvaten en de huid.
Zoete aardappelen bevatten meer vezels dan gewone aardappelen.
8 Cantaloupe (oranje meloen)

De cantaloupe bevat net als wortelen veel bètacaroteen en is rijk aan vitamine C en kalium. Bovendien bevat het veel antioxidanten. De cantaloupe zorgt voor een lagere bloeddruk, het verhogen van het immuunsysteem en is goed voor de huid.
Deze oranje meloenen bevatten veel vezels en dit is goed voor de stoelgang.
9 Mandarijnen

De vele vezels in mandarijnen zijn goed voor de darmwerking. Mandarijnen helpen ook goed tegen ontstekingen en zijn goed voor hart en bloedvaten!
10 Perziken

Perziken bevatten veel vitamines en mineralen, maar het is niet zo dat er een enorm uitspringt. Perziken bevatten relatief veel polyfenolen en dat zijn goede antioxidanten.
Nog even wat info over Vitamine A
Vitamine A in supplementen kan snel teveel zijn en dat is niet goed voor je lichaam. Het kan je lichaam zelfs vergiftigen. Het gevolg is dat je bijvoorbeeld huidproblemen kunt krijgen, of hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en/of vermoeidheid.
Als je natuurlijke provitamine A slikt, zoals in de voedingsproducten hieronder, heb je dat probleem niet. Je kunt nu niet teveel vitamine A binnenkrijgen. Dat geldt alleen wel als je in hoge hoeveelheden lever eet, dan kan er op een gegeven moment ook een teveel aan vitamine A in je lichaam opstapelen.
Ziektes en risico op vitamine A tekort
Bij bepaalde aandoeningen bestaat er een kans dat je een vitamine A tekort oploopt. Dat geldt voor coeliakie (glutenallergie), bij de ziekte van Crohn, bij alcoholisme en bij cystische fibrose.
Klachten die kunnen wijzen op een vitamine A tekort, zijn onder andere droge ogen, droog haar, droge huid of nachtblindheid. Als je daar last van hebt, hoef je niet meteen vitamine A te slikken, maar voeg wortels, pompoenen, mango’s en perziken toe aan je wekelijkse eetschema.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Appelazijn of natuurazijn? Wat is beter voor je gezondheid én huishouden? - 14 november 2025
- De kracht van natuurazijn: gezond, duurzaam en onmisbaar in elk huishouden - 13 november 2025
- Wat alcohol écht doet met je slaap! - 3 november 2025







Laat een reactie achter