Zo’n oranje wortel vind ik vooral lekker om rauw te eten. Het liefst gekoeld, net uit de koelkast. Een wortel moet niet te groot zijn, maar ook zeker niet te klein.
Wortelen zijn ideaal als snack tussendoor. Misschien zijn collega’s op kantoor niet zo blij als je wat wortelen als tussendoortje neemt (het hele kantoor hoort het geknak en geknaag haha), maar toch is het wel een ideale snack. Ook heel handig om wat wortels in de auto te eten als je onderweg bent. Ongemerkt kauw je zo een aantal wortels weg en dat is erg gezond. Hoe gezond wortels zijn, dat lees je hieronder.
15 redenen waarom wortelen goed zijn voor je gezondheid
1. Wortelen zijn goed voor je gezichtsvermogen
Dit is al lang bekend en is ook echt waar. Wortelen bevatten bètacaroteen, dat door het lichaam wordt omgezet in vitamine A. Deze vitamine is een van de belangrijkste vitamines voor een goede gezondheid van je ogen.
2. Wortelen voor een sterk immuunsysteem
Vitamine A is niet alleen goed voor je ogen, maar versterkt ook je immuunsysteem. Zo kun je ziektes beter bestrijden en sneller herstellen als je toch ziek wordt.
Overigens moet je niet té veel vitamine A binnenkrijgen. Via voeding is dat vrijwel niet mogelijk, maar wel als je daarnaast supplementen gaat gebruiken met veel vitamine A. Dat zou je gezondheid zelfs kunnen schaden.
3. De oplosbare vezels in wortelen zijn goed voor het cholesterolgehalte
De oplosbare vezels in wortelen kunnen helpen het cholesterolgehalte te verlagen. Dit komt omdat de vezel zich bindt aan cholesterol in de darm en voorkomt dat het in de bloedbaan wordt opgenomen.
4. Wortelen tegen hart- en vaatziekten
Dezelfde oplosbare vezel die het cholesterolgehalte verlaagt, vermindert ook het risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast bevatten wortelen een stof die de bloedvaten ontspant en zo de bloeddruk verlaagt.
5. Wortelen voor een gezonde huid
Omdat wortelen vitamine A bevatten, zijn ze goed voor een gezonde huid. Vitamine A zorgt ervoor dat de huid zich snel vernieuwt en dat wonden snel genezen. Daarnaast hebben wortelen een reinigende werking op de huid en kunnen ze helpen tegen acne.
6. Wortelen als anti-verouderingsmiddel
De antioxidanten in wortelen kunnen helpen tegen vroegtijdige huidveroudering. Deze antioxidanten beschermen de huid tegen schade door vrije radicalen. Vrije radicalen zijn instabiele moleculen die celbeschadiging veroorzaken en zo onder andere bijdragen aan rimpels.
7. Wortelen voor sterke botten
Wortelen bevatten vitamine K, wat nodig is voor de opname van calcium in de darm. Calcium is belangrijk voor sterke botten en tanden. Daarnaast bevatten wortelen veel mineralen zoals magnesium, kalium en fosfor. Deze mineralen zijn ook belangrijk voor de gezondheid van botten en tanden.
8. Wortelen tegen ontstekingen
De antioxidanten in wortelen kunnen ontstekingen helpen verminderen. Zeker handig om te weten als je last hebt van ontstekingsziekten zoals artritis of de ziekte van Crohn.
9. Wortelen voor een gezonde spijsvertering
De oplosbare vezels in wortelen zijn goed voor een gezonde spijsvertering. Deze vezel zorgt ervoor dat de ontlasting beter gevormd kan worden en voorkomt constipatie. Daarnaast hebben wortelen een reinigende werking op de darmen en kunnen ze helpen tegen diarree.
10. Wortelen tegen kanker
Verschillende stoffen in wortelen kunnen helpen beschermen tegen kanker. Deze stoffen omvatten bètacaroteen, antioxidanten en fytochemicaliën. Onderzoek heeft aangetoond dat deze stoffen in wortelen kunnen helpen beschermen tegen met name darmkanker, borstkanker en prostaatkanker. Je verlaagt het risico om deze vormen van kanker te krijgen als je regelmatig deze voedingsstoffen binnenkrijgt.
11. Wortelen voor gewichtsverlies
Wortelen bevatten weinig calorieën en veel vezels. Dit maakt ze ideaal als je wilt afvallen of op gewicht wilt blijven. De vezels in wortelen zorgen er ook voor dat je langer een vol gevoel hebt, waardoor je minder snel gaat snacken.
12. Wortelen tegen stress
De antioxidanten in wortelen kunnen stress helpen verminderen. Deze antioxidanten beschermen de lichaamscellen tegen schade door vrije radicalen. Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die worden geproduceerd wanneer het lichaam onder stress staat.
13. Wortelen voor een gezond hart
De oplosbare vezels in wortelen kunnen helpen het cholesterolgehalte en de bloeddruk te verlagen. Dit helpt beschermen tegen hart- en vaatziekten. Daarnaast bevatten wortelen een stof die de bloedvaten ontspant en zo de bloeddruk verlaagt.
14. Wortelen tijdens de zwangerschap
Wortelen zijn goed voor zwangere vrouwen omdat ze foliumzuur bevatten. Dit zuur is belangrijk voor de ontwikkeling van de neurale buis. De neurale buis is de voorloper van de hersenen en het ruggenmerg.
15. Wortels voor kinderen
Wortelen zijn ook goed voor kinderen. Dit komt omdat wortelen vitamines en mineralen bevatten die belangrijk zijn voor de gezondheid van groeiende lichamen. Daarnaast kunnen wortelen tandbederf bij kinderen helpen voorkomen.
Zijn er ook nadelen aan het eten van wortelen?
Wortelen zijn over het algemeen een zeer gezond voedingsmiddel. Als je echter te veel wortels eet, kun je enkele bijwerkingen krijgen, zoals een oranje huid of diarree. Het is ook belangrijk om te onthouden dat wortelen relatief gezien veel (natuurlijke) suikers bevatten en daarom met mate moeten worden gegeten als een calorie-arm dieet volgt. Overigens denken we dat de vezels en voedingsstoffen in wortelen juist ook een belangrijke bijdrage hebben aan het behalen van een gezond gewicht.
Wat is beter, rauwe wortelen of gekookte wortelen?
Zowel rauwe als gekookte wortelen zijn gezond. Rauwe wortelen kunnen echter meer voedingsstoffen bevatten, zoals vitamines en mineralen. Gekookte wortelen zijn mogelijk gemakkelijker te verteren en kunnen gunstiger zijn voor mensen met spijsverteringsproblemen. Als je gezond bent en geen spijsverteringsproblemen hebt, kun je wortelen zowel rauw als gekookt eten.
Recepten met wortelen
Op onze website zijn ook diverse gezonde recepten met wortelen te vinden. Zoals:
- Broodje Wortel-Quinoa Burger
- Koolhydraatarme Worteltaart (zonder suiker)
- Smoothie Worteltjestaart
- Wortel-pastinaaksoep
- Wortelkoekjes
Verwijder het groen van de wortel (loof) om zo de wortelen langer te kunnen bewaren in de koelkast!
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Zijn rijstwafels ongezond? - 2 december 2024
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 27 november 2024
- Is beschuit net zo gezond als brood? - 24 november 2024
Zineb zegt
Dit klopt niet. Gekookte wortelen zijn juist gezonder dan rauwe wortelen. Er komt meer beta caroteen vrij bij het koken.