Bijna één op de vier Nederlanders heeft (wel eens) last van zijn maag en darmen. En dat is best veel. Om van vervelende klachten af te komen en de spijsvertering te ondersteunen, heb je onder andere goede bacteriën nodig. Om de bacteriën in je darmen te vermeerderen en je darmflora weer in balans te brengen, kunnen probiotica je ongetwijfeld van nut zijn.
Om goed voor je maag en darmen te zorgen, maak je het beste de keuze voor gezonde voeding. Je spijsverteringsstelsel houdt van een goed voedingspatroon. Wat je nodig hebt zijn vezels, vezels en nog eens vezels. Dat is geweldig voor de goede darmbacteriën. Ook zorgen vezels voor een sterke darmwand en verbeteren ze de werking van je darmen.
Het belang van een goede darmflora
Een goede darmflora is van levensbelang. Alleen dan kan je voeding op een goede manier worden verteert en verwerkt. Het ondersteunt tevens je immuunsysteem en zo hou je ziektes buiten de deur. Ook je hersenen functioneren alleen naar behoren bij gezonde darmen. Een gezonde leefstijl is goed voor je darmgezondheid en helpt je bij het voorkomen van vervelende klachten als verstopping of diarree, een zere buik en misselijkheid. Ook brandend maagzuur, boeren of winderigheid horen er dan niet bij.
Wat je zelf dus kan doen om je darmen in topconditie te houden, is gezond en gevarieerd eten met voldoende vezels (30 à 40 gram per dag), genoeg water drinken (1, 5 à 2 liter per dag) voldoende bewegen (150 minuten per week), zo weinig mogelijk stress en een goede nachtrust.
Hoe gezonder je leeft des te meer verschillende soorten bacteriën er in je darmen wonen.
Heb je probiotica nodig voor gezonde darmen?
Gezond leven is niet altijd makkelijk en soms kan je lichaam wel wat hulp gebruiken. Het lukt de meesten mensen echt niet om alle dagen 250 gram groente en 200 gram fruit per dag te eten.
Van voedingsvezels krijgen 90 procent van de Nederlanders sowieso veel te weinig binnen. En vet eten en bewerkte producten met veel toegevoegde suikers moet je echt laten staan als je je maag- en darmstelsel niet wilt uitdagen.
Probiotica kunnen een uitkomst zijn bij darmklachten zoals verstopping en sommige vormen van diarree.
Wat zijn probiotica?
Spijsverteringsklachten komen regelmatig voor bij 3,5 miljoen mensen. Voor gezonde darmen heb je een evenwichtig darmmicrobioom nodig waar de gunstige bacteriën, de neutrale bacteriën en slechte bacteriën in harmonie leven. Het gaat in totaal om zo’n 100 biljoen bacteriën. Probiotica zijn voedingsmiddelen of supplementen waarin nuttige darmbacteriën zitten of waar deze levende melkzuurbacteriën aan zijn toegevoegd.
De meest bekende stammen zijn de lactobacillen en de bifidobacteriën. Je darmflora vindt deze goede darmbacteriën heel fijn. Goede bacteriën kunnen zich vermeerderen of actiever worden. En dit zorgt weer voor een goede stoelgang. Ook zorgen ze ervoor dat voedingsstoffen beter kunnen worden opgenomen.
Wanneer probiotica?
Je darmflora kan zijn verstoord omdat je de laatste tijd slecht eet (te weinig of verkeerde voeding), je veel stress hebt, door roken of alcoholgebruik of door trieste familieomstandigheden. De maag of darmen kunnen ook ontstoken zijn door een infectie. Na een ziekte kunnen je darmen namelijk van slag zijn.
Het gebruik van medicijnen waaronder antibiotica en maagzuurremmers (die je vaak voor langere tijd gebruikt) is zeker niet bevorderlijk voor een goede en regelmatige ontlasting. Dit komt omdat de hoeveelheid gunstige bacteriën afneemt en/of de hoeveelheid slechte bacteriën toeneemt. Dit heet met een duur woord dysbiose en dit kan zorgen voor tal van gezondheidsproblemen.
Antibioticum vernietigt niet alleen de potentieel schadelijke bacteriën in je darmen maar ook alle goede bacteriën. Probiotica na antibiotica is daarom ook aan te bevelen. Maar ook tijdens een antibioticumkuur kan je lichaam schreeuwen om aanvulling van bepaalde bacteriestammen. Heb je je antibioticumkuur afgemaakt, ga dan nog 1 à 2 weken door met de probiotica.
Probiotica in voeding
Een verstoorde darmflora kan worden hersteld door meer goede bacteriën. Je spijsverteringsstelsel komt tot rust en kan daarna zijn werk weer doen. Probiotica vind je ook in voeding. Producten vol melkzuurbacteriën zijn bijvoorbeeld yoghurt en zuurkool, augurken, brie, salami, tempeh, misosoep en appelazijn. De meeste goede bacteriën uit probiotische voeding overleven de zuurgraad in de maag echter niet.
Lees ook: Voedingsmiddelen met natuurlijke probiotica
Supplementen met probiotica
Goede probiotica bevatten meerdere bacteriële stammen. Deze voldoen alleen als ze je darmen ook in goede staat weten te bereiken. Over het algemeen kun je stellen dat hoe meer bacteriestammen, hoe waardevoller de probiotica zal zijn.
Probiotica worden verkocht in verschillende vormen: tabletten, capsules en poeder (meestal in sachets). Je neemt probiotica het liefst een aantal weken dagelijks. Probiotica zijn veilig te gebruiken.
Prebiotica
Naast probiotica kennen we ook prebiotica. Prebiotica zorgen voor extra voeding voor de bacteriën in je maag en darmen. Natuurlijke prebiotica zijn onder andere knoflook, uien, prei, asperges, haver, bananen, appel en cacao. Ook vezelsupplementen kunnen de groei van de gunstige darmbacteriën bevorderen. Dit zijn bijvoorbeeld guarboonvezels, psylliumvezels, inuline en FOS.
Pro- en prebiotica kunnen elkaars werking aanvullen en versterken. Goede prebiotica zijn ook spijsverteringsenzymen, een algensupplement en sommige kruidenpreparaten.
Bronnen:
https://www.mlds.nl/gezonde-buik/probiotica/
https://www.gezondheidsnet.nl/stoelgang-en-spijsvertering/het-belang-van-een-gezond-microbioom
Laatste berichten van Marijke Lentferink (toon alles)
- Wanneer is magnesium bisglycinaat aan te raden? - 28 september 2024
- Afvallen met acupunctuur, kan dat? - 7 juli 2024
- Supplementen voor je kraakbeen en gewrichten - 5 mei 2024
Laat een reactie achter