Een discussiepunt, waar in ik je uitdaag om te reageren. Is raw food gezond of niet??
Zelf eet ik niet volledig rauw, maar eet regelmatig lekkere rauwe gerechten. Mijn favoriete appeltaart is rauw. Ik heb over raw food gelezen, geprobeerd, maar niet 100% raw gegeten. Misschien goed om eens een keer te proberen. Maar wat betekent leven volgens raw food nu eigenlijk? Een leuk onderzoekje waard…
Wat is raw food?
De filosofie van raw food is gebaseerd op de overtuiging dat ongekookt voedsel, beter is voor het lichaam. Mensen met een raw food dieet plan, beperken hun consumptie van gekookte en verwerkte voedingsmiddelen tot 25% of minder.
Niet alleen hip en modern
Mensen die actief rauw eten, zijn van mening dat je van alle manieren van het verwarmen van voeding allerlei ziektes kunt krijgen, zoals bijvoorbeeld kanker.
Deze redenering wordt ondersteund door verschillende studies uit verschillende culturen, zoals bijvoorbeeld uit de Himalaya Hunza. In deze vallei eten de mensen veel rauwe voeding.
Ze volgen een dieet dat bestaat uit onbewerkte plantaardige voeding met slechts eens per week een klein portie vlees, niet gekookte melk en verder wordt er veel water gedronken. In deze vallei worden de mensen zeer oud. Veel mensen worden daar ouder dan 100 jaar. Komt het alleen door hun voeding? Wat is hun magie?
Een kwestie van enzymen
Een andere theorie ondersteunt raw food door de wetenschap dat bepaalde enzymen vrijkomen, wanneer ze vermengen met speeksel tijdens het kauwen. Deze enzymen bevorderen een gezonde spijsvertering. Door voeding te koken, worden deze enzymen vernietigd.
Wat kun je eten als je rauw eet?
Een rauw voedsel dieet omvat een verscheidenheid van voedzame voedingsmiddelen:
- fruit
- groenten
- gekiemde bonen en granen
- rauwe noten
- zeewier
- niet-zuivel alternatieven zoals amandelmelk (liefst zelf gemaakt)
Kortom elk onbewerkte voedsel voldoet aan de raw food dieet standaard. Vaak eten zij biologisch, omdat dan geen pesticiden zijn gebruikt om de voeding te ‘vervuilen’.
Tegenhangers van rauw eten
Critici van het rauw voedsel dieet beweren, dat terwijl sommige goede enzymen worden vernietigd, wanneer voedsel wordt gekookt het van ondergeschikt belang is. Ze zeggen dat het lichaam zijn eigen spijsverteringsenzymen produceren in reactie op voedselinname.
Een andere bewering is dat bepaalde nutriënten, makkelijker opgenomen worden door het lichaam als voeding gekookt is. Bonen kun je niet rauw eten. Dat is niet te verwerken door je lichaam.
Voorstanders geven aan dat obesitas niet voorkomt bij aanhangers van raw food. De tegenstanders vinden het logisch dat obesitas niet voorkomt bij mensen die rauw eten. Het gewichtsverlies schrijven zij volledig toe aan de caloriebeperking.
Keerzijde van raw food
Kortom er zijn voor- en tegenstanders van het eten van Raw Food. Zelf ben ik van mening dat we best eens vaker rauw kunnen eten. Er zijn immers lekkere mogelijkheden en als je af en toe een rauwe maaltijd toevoegt aan je gezonde eetpatroon, profiteer je van de voordelen van rauwe voeding.
Daarom leen ik ook graag een raw food recept en geniet ik ten volle van deze pure smaken. Maar volledig rauw eten gaat me te ver.
Zie ook dit recept voor een raw brownie
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter