Met de koude wintermaanden die eraan zitten te komen en de vele koude winden die waaien in de herfst is het wel lekker om een warme, goed vullende maaltijd op tafel te zetten.
Dat wil je ongetwijfeld ook nog zo gezond mogelijk doen, want je wilt natuurlijk goed voor jezelf zorgen. En dat niet alleen, je wilt het vast ook goed doen voor het milieu…
Soms wil je alles zo goed doen, dat je niet meer weet wat je nou wel of niet kan of wilt maken.
Ik geef je graag een oplossing, want iets wat je altijd kan maken en wat altijd lekker is, is natuurlijk pasta! En wat is lekkerder in de winter dan een warm bord pasta met heerlijke tomatensaus?
Hoe maak je een lekkere vegetarische pasta bolognese?
Ingrediënten voor 4 personen:
- 500 gram van je favoriete pastasoort naar keuze (bij voorkeur volkoren!)
- Bertolli pastasaus basilicum 690 gram
- vegetarisch gehakt
- soepgroentemix
- knoflook of knoflookpoeder
- kerriepoeder
- Go-Tan sweet chili sauce the original 500 ml
- Conimex sambal Manis 200 gram
- komkommer
- cherry tomaatjes 250 gram
- olijfolie
(red: Hier vind je ook een recept voor een zelfgemaakte pastasaus)
Andere benodigdheden:
- Kookpan
- Koekenpan (of andere pan)
- Roerspatel
- Snijplank
- Mes
- Vergiet
Bereidingswijze:
Vul de kookpan met water tot dat hij aan de rand vol is, zet hem daarna op het fornuis. Zet het fornuis aan op de hoogste stand die je hebt, zodat het water langzaam gaat koken. Hoelang het duurt voordat het water kookt, hangt af van je fornuis, maar als het water begint te borrelen, maak dan de zak met de pasta naar keuze open en gooi deze in het kokende water. Kijk op de zak voor hoelang de pasta moet koken. Zet een klokje aan, zodat je de tijd niet vergeet.
Zet ondertussen een andere pit aan van je fornuis op een gemiddelde temperatuur (wissel per fornuis) en doe vier eetlepels olijfolie (of een flinke scheut) in de pan. Als de olie begint te spetteren, doe dan snel het vegetarische gehakt in de pan. Kijk uit voor spetters. Als het teveel gaat spetteren, zet de temperatuur van je fornuis dan lager.
Bak het vegetarische gehakt 3-6 minuten voordat je de groentemix erbij doet. Let ondertussen erop dat de pasta niet overkookt, kookt het te hard, zet dan de temperatuur wat lager. Wacht tot de groente redelijk is geslonken, voordat je de pastasaus erbij gooit. Dit duurt ongeveer 5 minuten.
Roer nu heel het mengsel goed door elkaar, zet de temperatuur een paar graden hoger en wacht totdat de saus gaat sudderen. Kruid de saus af met drie keer draaien aan de knoflookmolen, drie keer draaien aan de kerriemolen, een scheut chilisaus en twee a drie eetlepels sambal. Roer nogmaals het mengsel goed door.
Als de saus aan het koken is, gaat waarschijnlijk de bel die je hebt gezet af, wat betekent dat je de pasta kan afgieten. Doe dit voorzichtig door de pan boven je wasbak te zetten en de pasta in een vergiet te laten glijden. Pas op dat je je vingers niet brandt, we willen het warm krijgen in de winter en herfst, maar ook weer niet te warm 😉
Giet de pasta weer terug in de pan en laat het langzaam uitdampen. Roer hierna een paar keer door de saus, proef even of hij is zoals je wil en kruid eventueel nog wat bij naar eigen inzien.
Snijd ondertussen de komkommer in plakjes nadat je hem eerst even goed hebt gewassen onder kraanwater. Was hierna de tomaatjes en doe zowel de tomaatjes als de komkommerplakjes in aparte bakjes.
Dek ondertussen de tafel of vraag aan iemand om de tafel te dekken.
Roer nog een keer door de saus, proef nog een laatste keer en zet daarna ook de saus en de pasta op tafel.
Laatste stap: smullen maar!
Zo heb je een lekker en gezond maaltje klaarstaan. Natuurlijk kan je altijd variëren met welke soort pasta dan ook, waardoor het altijd net wat anders smaakt.
Ik zou zeggen: Bon Appétit!
Laatste berichten van Emily Faber (toon alles)
- Wat we kunnen leren van kinderen: Levenslessen voor volwassenen - 8 november 2024
- Zingen is gezond! Hoe zingen je welzijn beïnvloedt - 24 oktober 2024
- Geluk is beseffen dat je niet altijd gelukkig kunt zijn - 1 oktober 2024
Laat een reactie achter