Laatst maakte ik deze heerlijke knapperige zadencrackers. Veel gezonder dan repen en crackers uit de supermarkt. En echt super simpel en ook na een paar dagen koelkast waren ze nog steeds knapperig. Wel oppassen met iets erop smeren, want ze breken makkelijk.
Ingrediënten
Dit heb je nodig voor ongeveer 20 crackers (afhankelijk van hoe groot je ze wilt hebben natuurlijk):
- 60 gram gemalen (gebroken) lijnzaad*
- 60 gram hele lijnzaad
- 60 gram zonnebloempitten
- 60 gram sesamzaad
- 1 el chiazaad
- ¼ tl keltisch zeezout
- 300 ml water
En zo maak je deze lekkere zadencrackers:
Doe alle ingrediënten in een kom en roer even door. Laat het dan ongeveer een uurtje staan, zodat het goed kan ‘verslijmen’. Klinkt misschien wat ‘smerig’, maar dat is juist nodig zodat alle ingrediënten een geheel gaan vormen me elkaar.
Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Stort het ‘deeg’ hier op uit en rol het geheel uit met een natte, liefst glazen of siliconen, deegroller of fles. Wij hebben alleen een houten deegroller en dat werkt echt minder goed, heb ik gemerkt… Of smeer het anders met de achterkant van een natte lepel uit over de bakplaat. Rol het zo dun mogelijk uit, minder dan 3 mm als het kan. Snijd met een mes (of pizzasnijder) inkepingen in het deeg om aan te geven waar de breeklijnen komen. Dit is het moment waarop je dus kunt bepalen hoeveel en hoe groot je de crackers wilt maken. Schuif de bakplaat in de oven en bak de crackers 25 minuten. Draai ze dan voorzichtig om en bak nog 15 minuten aan de andere kant. Laat de crackers buiten de oven afkoelen en breek ze dan in stukken.
In de koelkast zijn deze crackers in een luchtdichte doos prima een paar dagen houdbaar.
*Lijnzaad kun je het beste altijd heel kopen, want gebroken lijnzaad is veel gevoeliger voor oxidatie. Je kunt lijnzaad zelf heel makkelijk fijn malen met een automatisch koffiemolentje.
Laura Nijman (zie mijn bio hieronder)
Gezonde Gezinnen
Laura Nijman
Laatste berichten van Laura Nijman (toon alles)
- Omgaan met hypoglykemie, persoonlijk verhaal - 13 september 2022
- Hoe kun je het jezelf makkelijker maken? - 2 juli 2022
- Human Design eetregels voor jouw beste spijsvertering - 13 mei 2022
Laat een reactie achter