In heel veel situaties is het normaal om spanning te ervaren. Gezonde spanning.
Bijvoorbeeld in nieuwe situaties, als we niet precies weten wat er gaat gebeuren. Spanning die van korte duur is, geeft geen problemen. Want als we eenmaal vertrouwd zijn met het nieuwe, verdwijnt de spanning vanzelf weer.
Door ingrijpende, nare gebeurtenissen ontstaat vaak spanning. Zoals het overlijden van een dierbare, scheiding, verlies van je baan. Het kan ook zijn, dat je een periode te hard gewerkt hebt en geleidelijk aan wordt alles te veel. Tot het zogeheten emmertje vol is. Er ontstaat een gevoel van (over)spanning en dan weten we even niet hoe we verder moeten met ons leven. Dan hebben we stress.
Stress in deze tijd
- Steeds meer mensen ervaren toenemende stress. Op het werk, maar ook privé.
- Door de 24 uurs economie en sociale media wordt het steeds moeilijker om tot rust te komen.
- Het ontbreekt ons soms aan energie om alles bij te kunnen benen.
- Veel mensen kampen met onzekerheid over hun eigen capaciteiten in een wereld waar alles mogelijk en maakbaar lijkt te zijn.
- Het is de norm om extravert te zijn en er een drukke levensstijl op na te houden.
- Er zijn steeds meer mensen hoogsensitief.
- Dus juist nu is er een toenemende behoefte aan rust om jezelf te kunnen zijn.
Het is niet voor niets dat bijvoorbeeld Mindfulness, Yoga en meditatie steeds populairder worden. Ook Bachbloesems passen prima in dit rijtje.
Bachbloesems en stress reduceren
Door het uitkiezen van bachbloesems en de beschrijving te lezen wordt je ook bewust van je eigen persoonlijkheid en de manier waarop je reageert op spanning.
Bachbloesem therapie kan zowel als aanvulling dienen, maar ook heel goed op zichzelf ondersteuning bieden bij een drukke levensstijl en bewustwording.
Hieronder geef ik een aantal voorbeelden in een paar steekwoorden:
- Larch: Wanneer je last hebt van faalangst, geeft zelfvertrouwen.
- Mimulus: Bij examenvrees, geeft vertrouwen het examen aan te kunnen.
- Oak: Bij uitputting doordat je te lang bent doorgegaan zonder te ontspannen.
- Olive: Geeft energie, wanneer het energiepeil gedaald is door overbelasting.
- Rock Rose: Bij paniek. Geeft moed en de tegenwoordigheid van geest.
- White Chestnut: Bij rondmalende gedachten. Geeft gemoedsrust en een heldere geest.
- Elm: Wanneer verantwoordelijkheden te veel worden. Zorgt voor terugkeer van zelfvertrouwen om het werk aan te kunnen.
- Cerato: Geeft vertrouwen in de eigen innerlijke wijsheid.
- Cherry Plum: Geeft een kalme, heldere geest. Helpt om rationeel te denken en te handelen.
- Gentian: Geen hindernis te groot, geen taak te moeilijk om het aan te pakken.
- Hornbeam: Bij mentale vermoeidheid.
Gezonde of ongezonde spanning
Om ervoor te zorgen dat je niet te veel gaat achterover leunen en hoopt dat je het doel vanzelf wel bereikt is een dosis positieve stress juist wel goed.
Dat houd je scherp en zorgt ervoor dat je geconcentreerd bent op je bezigheden en zonder tijdverspilling aan de slag gaat.
Het wordt een probleem als je alleen maar goed moet presteren en de lat steeds hoger legt. In het begin heb je niets in de gaten. Tot je steeds meer uitgeput raakt. Een klein ongelukje of een verkeerde opmerking kan de druppel zijn om de bekende emmer te doen overlopen. Als een bommetje dat ontploft. Achteraf denk je, had ik maar eerder naar de signalen geluisterd.
Stress alarm!
Wanneer je merkt dat de spanning te hoog oploopt en je het gevoel hebt steeds op je tenen te moeten lopen moet je vooral eerlijk zijn tegen jezelf.
- Op tijd stoppen: geef duidelijk je grens aan wanneer iets te veel is. Werk kan vaak best wel even uitgesteld worden of er kan een vervanger geregeld worden. Uiteindelijk is iedereen vervangbaar!
- Eigen houding veranderen: de manier waarop je tegen je werk aankijkt en je eigen verantwoordelijkheidsgevoel bepalen ook hoe je stress ervaart. Maak een to do list, met taken in volgorde van belangrijkheid. Wat kan tot morgen wachten? Geef jezelf wat lucht. Of lach om je favoriete probleem.
Hoe kun je stress reduceren?
Zelf heb ik altijd een flesje bij me met de Rescue remedie. Dit is heel fijn in “noodsituaties”, waarbij je stress in korte tijd naar een hoog niveau kan schieten.
Iedereen kent het wel. Een collega valt onterecht tegen je uit. Of er is een strakke deadline die je niet dreigt te gaan halen. En direct voel je de spanning in je buik toenemen en zit je op een hoog stressniveau. Voor je het weet raak je die spanning de rest van de dag niet meer kwijt en loop je de hele dag op je spreekwoordelijke tenen. Tijd om die stress kwijt te raken, gunnen de meeste mensen zich niet. Want, die deadline wacht ook niet! Geen wonder dat er tegenwoordig zoveel mensen een burn-out ervaren.
- Rescue druppels kunnen in dit soort situaties een steuntje in de rug geven. Vier druppels in een beetje water, en jezelf even een kort momentje gunnen om dat rustig op te drinken. Dit werkt naar twee kanten: je doet even een pas op de plaats en de Rescue zorgt voor innerlijke rust. Dat kun je dus altijd bij de hand hebben! Zo simpel kan het zijn.
- De aromatherapie bied ook hulp, in de vorm van lavendelolie. Een druppel op een zakdoekje en inhaleren zo vaak als nodig.
- Bewust langzamer ademen, in een rustig patroon. Dat maakt zowel lichaam als geest duidelijk dat het tijd is om rustiger aan te doen. Inademen door de neus. Daarna 5 tellen de adem inhouden. Langzaam uitblazen door de mond. En ook weer 5 minuten de adem inhouden. Herhaal deze cyclus 5 maal.
- Neem een ontspannend bad, met bijvoorbeeld Kneipp badolie.
“Maar wat vooral belangrijk is: neem jezelf niet al te serieus, lach om je eigen fouten.
Wanneer we te serieus leven, gaan we ook krampachtig leven.
Van lachen wordt je los, dat geeft ontspanning. Waar moet jij om lachen?”
Laatste berichten van Jolanda Huijsmans (toon alles)
- Zijn bachbloesems onzin, of het proberen waard? - 19 maart 2020
- Hoe kunnen Bachbloesems helpen met beter slapen? - 26 februari 2020
- Lucht zuiveren in je huis - 11 december 2019
Laat een reactie achter