Mede door het boek Drive van Mark Tuitert (ja die bekende schaatser), is het Stoïcisme weer meer op de kaart gezet. En dat is bijzonder interessant. Het is eigenlijk een tegenhanger van de positieve visualisaties die nu erg gepromoot worden. Toch denk ik dat veel meer mensen baat hebben bij een Stoïcijnse Mindset. Juist omdat het zo’n ontzettend praktische en nuchtere mindset is, die je kan helpen om veel beter om te gaan met gevoelens van onrust en angst. En daardoor zit je lekkerder in je vel. Je accepteert veel meer.
Emoties en Stoïcijns, gaat dat samen?
Als je denkt aan iemand die ‘stoïcijns’ is, dan denk je waarschijnlijk aan iemand zonder emoties. Dat klopt niet. Je hebt natuurlijk gewoon emoties, ook met een Stoïcijnse mindset. Je doet wel iets anders met die emoties. Want na de eerste primaire emoties, laad je je niet leiden door die emoties.
Dus iemand doet iets met jou wat je écht niet leuk vindt. Je bent boos, misschien wel woedend. Dat is een eerste primaire reactie en dat is logisch. Maar wat doe je daarna? Blijf je hangen in die woede en boosheid? Denk je misschien: oog om oog, tand om tand? Dan blijven die emoties de bovenhand voeren en heeft dit grote invloed op je leven. Je kunt ook na de eerste woede besluiten om hier niets mee te doen, maar de gebeurtenis als een gegeven te accepteren. Je blijft dus kalm en je richt je weer op iets anders. Dat is dus het verschil en geeft veel rust in je hoofd.
Richten op alles waar je invloed op hebt
Het heeft dus geen zin om je te blijven richten op tegenslagen, mensen die iets naars hebben gedaan, op het slechte weer, op een file, of wat dan ook. Je richt je alleen op dingen waar Jij Zelf invloed op kunt uitoefenen. Je hebt geen enkele invloed op het weer. Je hebt wel invloed op wat je dan gaat doen en hoe je hier mee omgaat.
Je hebt ook geen invloed op een coronapandemie, of op iemand die tegen je auto is gereden. Het is een gegeven en aan jou hoe je hier mee omgaat. Accepteer je de situatie en maak je er het beste over? Of blijf je hangen in verzet, boosheid, frustratie?
Bij een sportwedstrijd kun je je richten op de tegenstander. Maar je hebt nooit invloed hoe je tegenstander gaat functioneren tijdens de wedstrijd. Het maakt je misschien alleen maar onzeker. Hoe kun je wel jezelf zo goed mogelijk voorbereiden op de wedstrijd? Door goed te trainen, eten, slapen, enzovoort. Op allerlei dingen waar jij zelf invloed op uit kunt oefenen. Je laat het verder los, je haalt er het beste uit voor jezelf. Je kunt eventueel wel visualiseren wat het met je doet als je verliest (zie verderop in dit artikel).
Hetzelfde geldt op het werk. Richt je je op het werk van collega’s, of doe je je eigen werk zo goed mogelijk? Richt je je als ondernemer op concurrenten of doe je je eigen werk zo goed mogelijk?
Heb je invloed op werk van collega’s, concurrenten of een tegenstander bij sport? Nee, daar heb je geen enkele invloed hebt. Je hebt wel invloed op jouw acties. En dus ga je je alleen daar op richten. Dat is ook veel efficiënter en zorgt ervoor dat je niet onzeker wordt over acties van anderen.
Stoïcisme: richt je op het proces niet op het einddoel
Je vindt niet het geluk als je altijd maar naar een einddoel werkt. Het is het proces, de reis, die het aantrekkelijk maakt. In het boekje van Mark Tuitert staat een mooie vergelijking: Backpackers hebben niet de slaapplek in een hostel als doel, maar het gaat om de hele weg daar naar toe. Daar doe je de ervaring op, daar is het genieten.
Zo kun je je leven ook zien. Je bent onderweg en met vallen en opstaan en soms wat omwegen, bereik je weer iets. Om weer door te gaan met de volgende reis/proces/wens. Je zet een kompas uit waar je heen wilt, maar je moet accepteren dat je te maken krijgt met tegenslagen, doorbijten, hard werken, enzovoort. Het gaat bij niemand vanzelf, al trekken we wel vaak die conclusie als we het succes zien van anderen (een gouden medaille, iemand die een bestseller heeft geschreven, een succesvolle ondernemer, een afgeronde studie, iemand die veel is afgevallen, enzovoort). Je zult bijna nooit zien wat iemand gedaan en gelaten heeft om zover te komen.
Stoïcijnse Mindset? Ga negatief visualiseren om van je angsten af te komen!
Angsten en onzekerheid blokkeert ons. Iedereen heeft wel bepaalde angsten. Iedereen is wel eens onzeker. Wordt er tegenwoordig vaak gezegd dat je positief moet visualiseren wat je wenst en dat het leven maakbaar is, daar gaat het stoïcisme juist helemaal niet vanuit. Je hebt natuurlijk wel je doelen, maar je gaat hier niet komen als je geen rekening houdt met ook ontberingen en tegenslagen die het leven (en je doel) vaak moeilijk maken.
Soms is er een angst die in van alles doorwerkt. Vaak onbewust. Bijvoorbeeld de angst om een van je ouders te verliezen door hun overlijden. Of de angst om ontslagen te worden.
Je kunt dan (negatief) visualiseren hoe het zou zijn als je vader of moeder er niet meer is. Of als je geen baan meer hebt. Wat doet dit met je? Waar krijg je mee te maken? Je gaat uit van het ergste en moeilijkste scenario. Dat schrijf je allemaal op. Door dit te doen, krijgt je angst een plek en dan blijkt dat je best dingen kunt doen, om dan je leven weer draaglijker te maken en om met deze nieuwe situatie om te gaan. Want je schrijft dus ook op hoe je met die nieuwe situatie om kunt gaan. Het blijkt dat dit opschrijven en visualiseren je vaak rustiger maakt, omdat je inziet dat je dingen kunt doen in moeilijke tijden. Na die logische eerste emoties is het aan jou hoe je met die situatie omgaat.
Hetzelfde kun je doen met de angst om een wedstrijd te verliezen, een slecht cijfer te halen met een proefwerk, angst voor een presentatie, enzovoort. En komt de negatieve uitkomst ook daadwerkelijk uit? Dan heb je hier altijd van geleerd wat je anders kunt doen om volgende keer wel te winnen, jezelf te verbeteren, enzovoort. Je geeft natuurlijk niet op, want het leven gaat nu eenmaal niet over rozen. Je hebt allemaal struggles op bepaalde gebieden. Als je niet bereid bent om er volledig voor te gaan, dan kun je net zo goed stoppen. We willen natuurlijk allemaal wel een gouden medaille winnen op de Olympische Spelen, maar willen we ook hiervoor tien jaar trainen, eten volgens schema’s, geen feestjes meer, veel pijn en blessures, enzovoort? Dat allemaal zonder garantie dat je die medaille gaat halen!
Om iets te bereiken, moet je sowieso eerst tot actie overgaan en rekening houden met tegenslagen en dingen die niet leuk zijn. Een stoïcijnse mindset helpt dan om je gewenste doel te bereiken!
Wil je meer weten van een Stoïcijnse leefstijl?
Het is erg interessant om je in deze filosofie te verdiepen. Maar het is een eeuwenoude filosofie en soms echt niet makkelijk om allemaal toe te passen (we zijn allemaal maar mensen ;-)) Een goede kennismaking met de Stoïcijnse mindset is het boek(je) Drive, Train je Stoïcijnse Mindset, van schaatser Mark Tuitert. Ik ben door dit boekje erg enthousiast geworden over deze filosofie en ga hier zeker meer mee doen. In het boekje staat ook een QR-code waar je wat extra materiaal mee krijgt (trainingstemplates) en je kunt dan meedoen met een online webinar van Mark Tuitert (30 september 2021, maar daarna volgen vast weer nieuwe webinars).
Het boekje staat vol met wijsheden en verhalen van het Stoïcisme en hoe Tuitert dit is gaan toepassen in zijn eigen leven. Allemaal lekker kort met veel quotes. Erg inspirerend!
Hierdoor krijg je tools om:
- richting te geven aan jouw leven (wat is jouw kompas?)
- actie te durven ondernemen
- te accepteren waar je geen invloed op hebt
En zo wel je doelen te behalen 🙂
Meer informatie over dit boek Drive:
Titel: Drive
Ondertitel: Train je Stoïcijnse Mindset
Auteur: Mark Tuitert
Uitgeverij: Maven Publishing
ISBN: 978 94 932 1316 6
Aantal bladzijden: 138
Prijs: 20,-
Te bestellen bij Bol.com
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
- E-nummers, wat zijn het en wat moet je écht weten? - 11 november 2024
- 6 Balansoefeningen voor thuis (zonder apparaten) - 10 november 2024
Sibel zegt
Helemaal mee eens. Soms wordt het inderdaad allemaal eventjes iets te veel en moet je toch echt gewoon even door. Ik heb veel onderzoek gedaan online en ben uiteindelijk tegen dit supplement aangelopen van Flinndal en merk ik dat het bij mij zeker ook een mentale ondersteuning biedt.
Jenny zegt
Dank je wel voor je tip!
Tim zegt
Super artikel, dank je!
Jenny zegt
Dank je wel!