Jaloers zijn heeft een negatieve lading. Maar vrijwel iedereen is wel eens jaloers. In plaats van mee te gaan in dat gevoel van jaloezie, kun je ook onderzoeken wat daar bij jou achter zit. Want op deze manier kun je jaloezie een positieve wending geven. Dat klinkt toch beter dan jezelf gek maken van jaloezie hè 😉
In deze blog vertel ik meer over jaloezie en wat je daar mee kunt doen, zodat er iets positiefs uit voortkomt. Dat maakt je leven niet alleen leuker, maar ook gezonder!
Wat is jaloezie?
Jaloers zijn is een vorm van afgunst. Een ander heeft iets wat jij wilt hebben. Of wat jij jezelf hebt toegeëigend en daar mag een ander niet aankomen. Vaak gaat het dan om je partner.
Jaloers zijn kan mild zijn. Jaloezie kan ook uitlopen tot een obsessie. Als jaloersheid in je hoofd blijft rondhangen, dan is het sowieso ongezond. Er ontstaat door de jaloezie een vorm van stress. En we weten, stress is ongezond voor je lichaam en je voelt je er ook niet goed door.
Er zijn verschillende vormen van jaloezie. Die worden her en der anders benoemd. Om een paar voorbeelden te geven. De zes belangrijkste types zijn: romantisch, seksueel, ziekelijk (paranoïde), rationeel, irrationeel en opzettelijk.
We gaan in dit artikel uit van vrij herkenbare situaties rond jaloezie. Dus niet de extreme gevallen zoals paranoïde gedrag. Dan is er maar één advies: zoek professionele hulp!
Tips om jaloezie om te buigen naar iets positiefs
Voelt het alsof je niet loskomt van die jaloerse gevoelens in je hoofd? Weet je verstandelijk wel dat dit je niet verder helpt, maar lukt dit toch niet echt?
Jaloezie die in je hoofd blijft hangen, is altijd een ongezonde emotie.
Ongezonde emoties zoals lang of vaak jaloers zijn, leiden tot slecht slapen, fysieke klachten, minder weerstand, nog meer emoties en onzekerheid. Jaloers zijn is gewoon ongezond en het leidt vrijwel nooit tot iets goeds. Je kunt wel onderzoeken wat die jaloerse gevoelens jou eigenlijk willen vertellen. Vaak zijn er onbewust andere dingen aan de hand.
Hieronder geef ik een aantal voorbeelden van jaloerse gevoelens. De vraag is, zijn jouw jaloerse gevoelens terecht? En wat kun je doen om er een positieve draai aan te geven?
1 Jaloers op vakantiefoto’s van anderen op social media
- Zijn zij alweer een weekendje weg?
- I en K zijn 10 dagen naar Bonaire, terwijl ik al zo lang zeg dat ik daar een keer heen wil
- Wat een droomleven heeft V, zij kan wel zo’n lange reis maken
- Pfff hoe kunnen zij nu zomaar met de kinderen 6 maanden rondreizen?
Als je alleen maar voelt dat je het leuk vindt voor hen, is er geen jaloezie. Maar als het je op een of andere manier raakt, dan gaat het wel vaak om jaloezie. Eigenlijk triggeren deze foto’s of verhalen een verborgen of geblokkeerd verlangen bij jou.
Wat houd je tegen om hetzelfde te gaan doen als diegenen waar je jaloers op bent? Welke overtuigingen of obstakels staan in de weg? Kun je in mogelijkheden denken in plaats van in beperkingen? Welke stap is voor jou wel weggelegd?
Als je dit bij jezelf onderzoekt, ga je kijken welke acties er nodig zijn om ook zoiets te doen. Misschien door eerst kleinere stappen te nemen. Blijf in mogelijkheden denken en geef het de tijd. Zie het als een leuke uitdaging voor jezelf om dit ook te gaan doen. Wees creatief en geef niet snel op. Dat doen anderen ook niet en dat heeft hen daar gebracht. Voel de opwinding dat jij ook aan de slag gaat om jouw droomreis te realiseren. Al duurt het nog een paar jaar, het gaat je lukken!
2 Mijn man schenkt aandacht aan andere vrouwen
Of mijn vrouw schenkt aandacht aan andere mannen. Of man-man, vrouw-vrouw. Je begrijpt wat ik bedoel. Als dat knaagt en je bent jaloers, denk je misschien dat dat terecht is. Vaak wordt er gezegd dat gezonde jaloezie in een relatie best mag. Toch kan dit zogenaamde gezonde jaloerse gevoel toch vaak onrustig bij jou teweeg brengen. Dan heb je er alleen maar jezelf mee.
Hoe geef je dit dan een positieve wending? Door meer om jezelf te gaan geven. Het is een signaal dat je je onzeker voelt en dat je de boel onder controle wilt houden. Dat laatste is echter onmogelijk. Je partner is ook een individu en maakt zijn eigen keuzes. En mag zijn wie hij wil zijn. Dat wil niet zeggen dat je geen grenzen mag aangeven. Echter, nog steeds heb je uiteindelijk geen invloed op wat hij of zij doet. Laat het los.
Misschien is je partner gewoon iemand die graag contact met anderen maakt. Heel onschuldig. Maar misschien gaat jouw partner wel een paar stappen verder en gaat hij vreemd. Dat ligt nog steeds niet aan jou, het is een keuze van je partner. Waar jij het niet eens mee hoeft te zijn. De mooiste, liefste en aardigste vrouwen worden bedrogen. Natuurlijk is jaloezie (na een periode van boosheid) heel begrijpelijk. Toch, als het te lang duurt, wordt het ongezond voor jou. Zoveel macht wil je je partner (of ex-partner) toch niet geven? Jij hebt de keuze hoe je er mee wilt omgaan. Laat die negatieve emoties je niet vergiftigen. Omdat je van jezelf houdt. Omdat je jezelf graag gezond houdt. Deze aanhoudende jaloerse gevoelens zijn een signaal dat het nu tijd is om voor jezelf te gaan zorgen.
Als je het een positieve wending wilt geven, kijk je dus wat je kunt leren van deze jaloezie. Wat doet dit met jou? Wat mis jij op dit moment? Kun je dat jezelf geven? Zijn je gevoelens altijd terecht? Vind je het echt erg, of ben je vooral nog steeds bang wat anderen ervan denken?
Wat jij vanaf nu gaat doen, is werken aan je zelfvertrouwen. Je bent van niemand afhankelijk. Voelt dat wel zo? Bedenk dan eens wat je zou doen als je alleen bent? Ga eens leren om echt zelfstandig te worden. Wat is het ergste dat kan gebeuren? En hoe zou je het dan oplossen? Je kunt veel leren van de Stoïcijnse methode.
Weet dat je het altijd wel redt. Er komen oplossingen. Jij gaat een sterk iemand worden. Iemand die fijn is om mee samen te zijn. Niet iemand die onzeker en achterdochtig is. Dat is niet gezond voor jezelf en niet aantrekkelijk voor je partner.
Is je partner een keer vreemdgegaan, maar is hij of zij nog steeds goed voor je? Zie je dat de handeling fout was, maar dat hij eigenlijk nog steeds een goed persoon is voor jou? Volg dan je eigen gevoel en niet wat de buitenwereld vindt. Jij maakt je eigen beslissingen.
Je kunt en zult nooit controle hebben over het gedrag van je partner, al kun je er wel er wel samen rustig over praten. En dan kun je niet anders dan het loslaten. Je kunt vertrouwen hebben, dat in welke situatie je ooit weer komt, het altijd weer goedkomt voor jou. Jij kiest ervoor om niet meer jaloers te zijn, maar om een sterke, zelfverzekerde vrouw (man) te zijn!
3 Jaloers zijn op succes van anderen
- Wat heeft hij het toch goed voor elkaar allemaal
- Toe maar, alweer een nieuwe auto
- Zij mag steeds maar weer op reis voor haar baan
- Als je zo’n bedrijf hebt, is het toch maar allemaal makkelijk voor je
- Als je zo vaak wint, is het logisch dat iedereen je bewondert
Vaak zien we alleen het eindplaatje en dat kan jaloersmakend zijn. Wat je niet ziet, zijn de bloed-zweet-en-tranen daarvoor. Het vallen en opstaan. De investeringen die zijn gedaan. De slapeloze nachten of iets wel goed ging. Het gevoel altijd onder spanning te leven. Altijd maar weer problemen te moeten oplossen…
Natuurlijk geldt dat niet continu voor succesvolle mensen, maar reken maar dat het echt niet allemaal vanzelf is gegaan. Alleen dat is voor de buitenwereld vaak niet zichtbaar. Je ziet uiteindelijk alleen het (jaloersmakende) positieve resultaat.
Als je wel weet hoe hard iemand moet werken. Of wat hij allemaal moet laten. Of de lange weg naar het resultaat. Zou je het dan ook nog willen? Net als bij topsport, het is een lange weg naar succes.
Waarschijnlijk neemt het jaloerse gevoel nu al af. Als het niet zo is, dan is er blijkbaar een groot verlangen om hetzelfde te doen. Wat houd je tegen? Iedereen kan succesvol worden. Echt waar! Zie de jaloerse gevoelens als inspiratie voor jezelf om ook succesvol te worden. Wat ga jij vandaag voor stappen zetten die jou helpen aan je doel? Bedenk dit iedere dag opnieuw!
4 Jaloers zijn op het figuur van een ander
- Jeetje, ze loopt wel te pronken zeg op die foto’s om te laten zien hoe dun ze is
- Zij kan dit wel eten, terwijl ik altijd maar moet oppassen
- Zo mooi is slank zijn helemaal niet
- Zij heeft veel betere genen dan ik, logisch dat het haar lukt om slank te blijven
Er zijn heel veel slanke mensen die zich aan bepaalde regels houden, zodat ze weten dat ze slank kunnen blijven. Het lijkt alsof het vanzelf gaat, maar ze zijn gewend aan bepaalde gewoontes die hen wel degelijk slank houden. Zo eten ze misschien thuis nooit een snack of koekje, alleen nemen ze wel iets als ze op een feestje zijn.
Er zijn inderdaad ook mensen die, ongeacht wat ze eten, altijd slank blijven. Maar vaak zijn die dan weer gericht op hun lelijke neus, kromme tenen, of vinden zij zichzelf een platte plank.
Social media geeft vaak helemaal geen goed beeld. Er kan een filtertje overheen gaan, of er is uiteindelijk uit 100 foto’s de beste gekozen. Laat je niet gek maken!
We projecteren onze eigen onzekere gevoelens op een ander. Dat zorgt voor jaloezie. Je kunt beter ervoor zorgen dat je gewoon tevreden bent met jezelf. Geef jezelf elke dag een high five voor de spiegel en zeg dat je een topper bent en er prima uitziet. Doe dat elke dag en wees gewoon blij met wie je bent.
Voel je jaloezie, omdat je weet dat je moet afvallen om gezonder te zijn? Zoek dan juist voorbeelden van anderen die ook zoveel afgevallen zijn als jij wilt afvallen. Maak je eigen regels die voor jou gaan helpen om af te vallen. Zie anderen die afgevallen zijn als inspiratiebron en niet als iemand om jaloers op te zijn. Al mag een klein beetje gezonde jaloezie best, als jou dit aanspoort tot actie!
5 Jaloers zijn door een gevoel buitengesloten te worden
Veel meer mensen dan jij denkt, voelen zich buitengesloten. Zelfs mensen met een grote groep vrienden of die het ogenschijnlijk goed doen. Het gevoel buitengesloten te zijn, leidt vaak tot jaloezie. “Zij hebben het leuk samen en ik niet.” Er is afgunst, omdat anderen iets doen, waar jij onderdeel van had willen uitmaken.
Dat kan ook op je werk zijn. Een collega die wel uitgenodigd wordt voor een event en jij niet. Of een concurrent die een mooi partnerschap binnenhaalt, waar jij niet voor bent gevraagd.
Het voelt alsof jij aan de kant bent gezet en dat jaloerse gevoel dat ontstaat, kan lange tijd aan je knagen. Dat maakt je nog meer onzeker en eigenlijk word je daardoor steeds onaantrekkelijker voor anderen. Negativiteit trekt negativiteit aan!
Hoe kun je deze jaloerse gevoelens een positieve wending geven? Door te leren dat jouw gedachten vaak helemaal niet kloppen. Praat tegen jezelf. Voer een gesprek met jezelf, dat dit weinig zin heeft. De situatie is namelijk vaak anders dan jij denkt. Het zijn in veel gevallen geen bewuste acties tegen jou. Jij voelt dat alleen zo en je trekt het je aan.
Een ander heeft misschien wel meer initiatief genomen. Of die maakt gewoon wat makkelijker contact. Jij doet ook dingen goed. Schrijf elke dag een aantal positieve dingen over jezelf op, dat geeft je een beter gevoel. Blijf jezelf. Focus niet op wat in jouw ogen niet goed gaat, maar ga iets doen waar jij heel goed in bent en word daar nog beter in!
Pak altijd onzekerheid aan!
Voel je je nog erg onzeker? Ondanks dat iedereen wel eens onzeker is, moet je er toch iets aan gaan doen als het je in de weg staat. Ga bijvoorbeeld een online cursus doen waarin je leert om veel meer zelfvertrouwen te krijgen.
Later ben je dankbaar dat het jaloerse gevoel aanleiding is geweest voor een veel sterkere jij!
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Zijn rijstwafels ongezond? - 2 december 2024
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 27 november 2024
- Is beschuit net zo gezond als brood? - 24 november 2024
Laat een reactie achter