Dit recept voor een suikervrije chocoladetaart maken wij al een aantal jaar regelmatig voor verjaardagen of andere feestelijkheden. De taart is zo lekker, dat ik het recept graag met jullie deel.
Deze suikervrije chocoladetaart is niet alleen lekker, de taart is ook gezond én door het gebruik van de vetten uit de noten en alleen suiker uit het fruit en chocolade blijft je suikerspiegel stabiel.
Omdat dit een gezonde taart is, eet ik ook weleens een stukje als ontbijt 😉
Hoe maak je deze suikervrije chocoladetaart?
Dit heb je nodig voor 1 taart:
Ingrediënten:
- 250 gram rauwe cashewnoten (dus ongezouten en ongebrande noten)
- 250 gedroogde vijgen (rozijnen kan ook)
- 2 eetlepels kokosolie
- 300 gram chocolade (reep met minimaal 70% cacao)
- 4 kleine rijpe avocado’s (of 3 grote)
- 1 banaan
- sap van 1 limoen (of citroen)
- optioneel: 2 medjooldadels
- optioneel: 2 eetlepels cacao
Overig:
- bakpapier
- keukenmachine
- springvorm
En zo maak deze overheerlijke chocoladetaart:
Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Stop de cashewnoten in de keukenmachine en maal deze fijn. Maal niet al te lang, anders krijg je cashewnotenpasta 😉
Voeg dan de gedroogde vijgen (en eventueel de dadels) toe en mix alles totdat het een fijn geheel wordt.
Smelt in een pannetje de kokosolie. Stort intussen het notenvijgenmengsel in de springvorm. Roer dan de kokosolie erdoorheen, dit zorg dat het geheel aan elkaar blijft ‘plakken’. Duw met de achterkant van een lepel het mengsel plat; dit wordt de bodem van je taart.
Stop de springvorm in de koelkast om op te laten stijven.
Breek de chocolade in kleine stukken en smelt deze au bain-marie (of in een pan met gladde binnenkant).
Schil de bananen en avocado’s. Ontpit de avocado’s en pureer ze samen met de banaan fijn in de keukenmachine. Voeg het limoensap toe.
Als de chocolade helemaal gesmolten is, dan meng je deze door de avocadopuree heen. Voeg nu eventueel de extra cacao toe. Stort het geheel bovenop de taartbodem en zet je taart in de koelkast. Voor het beste resultaat laat je deze 12 uur opstijven.
De avocado maakt de vulling van de taart heel romig en krijg je gelijk gezonde vetten binnen. De cashewnoten kun je uiteraard ook vervangen door andere noten. Omdat een van mijn dochters allergisch is voor een aantal noten, gebruiken wij vaker cashewnoten.
(red Met dank aan LauraNijman.nl voor dit recept!)
Laura Nijman
Laatste berichten van Laura Nijman (toon alles)
- Omgaan met hypoglykemie, persoonlijk verhaal - 13 september 2022
- Hoe kun je het jezelf makkelijker maken? - 2 juli 2022
- Human Design eetregels voor jouw beste spijsvertering - 13 mei 2022
Laat een reactie achter