Gojibessen, hennepzaad, cacaobonen, tarwegras. Hoewel superfoods de laatste jaren een enorme hype waren, blijkt inmiddels dat de beweerde gezondheidseffecten over het algemeen onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd zijn. De enige manier om alle belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen, is door gevarieerd te eten. We geven tips en noemen 10 voedingsstoffen die (écht) essentieel zijn.
Alle beetjes helpen
Heb je overgewicht en deskundige begeleiding nodig bij gezonder eten en meer bewegen? Dan kan de huisarts je een Gecombineerd Leefstijl Interventieprogramma voorschrijven (GLI). Heb je een restitutiepolis? Dan wordt de behandeling bij een zorgaanbieder naar keuze meestal helemaal gedekt, mits er sprake is van een marktconform tarief.
Als je een naturapolis hebt, worden de kosten van dit leefstijlprogramma volledig vergoed in het geval van een gecontracteerde zorgaanbieder.
10 essentiële voedingsstoffen
Met zijn Daily Dozen-voedingsschijf brengt de Amerikaanse arts Michael Greger tien voedingsstoffen in kaart die je lijf alles geven wat het nodig heeft, inclusief een verzadigd gevoel. Probeer, waar mogelijk, deze stoffen dagelijks in je maaltijden te verwerken.
Groente en fruit: antioxidanten, vezels vitamines en mineralen
- 1 portie kruisbloemige groente zoals boerenkool, broccoli, bloemkool, radijsjes, rucola en alle andere soorten kool. Deze groenten bevatten de antioxidant sulforafaan.
- 2 porties groene groente: bladgroenten, sla, spinazie, bietjes en boerenkool.
- 2 porties andersoortige groente: worteltjes, mais, paprika, ui, tomaten, zoete aardappel en champignons.
- 1 portie bessen: aardbeien, frambozen, blauwe bessen, bosbessen en kersen.
- 3 porties andersoortig fruit: appels, bananen, peren, sinaasappels, mandarijntjes, perziken en avocado.
Probeer vruchten niet als sap of smoothie te drinken. Hiermee maak je de vitamines en vezels kapot. Bovendien bevatten vruchtendranken en fruitsappen erg veel suiker en tasten ze je tandglazuur aan.
(tekst gaat hieronder verder)
Peulvruchten: oplosbare vezels, proteïnen en ijzer
- 3 porties peulvruchten: linzen, kikkererwten, hummus, kapucijners, tofu, tempeh, erwten, sperziebonen en zwarte, witte of bruine of bonen. Oplosbare vezels zorgen voor een goede darmwerking en werken cholesterolverlagend.
Volle granen: onoplosbare vezels
- 3 porties volle granen: bruine rijst, haver, popcorn, quinoa, volkorenpasta en gerst. Onoplosbare vezels zijn als een soort spons: ze hebben een waterbindend vermogen in het maagdarmkanaal waardoor harde, droge ontlasting zacht en soepel wordt en dunne ontlasting wordt ingedikt.
Noten en zaden: antioxidanten en gezonde vetten
- 1 handje noten: amandelen, cashewnoten, pistachenoten, pompoenpitten, zonnebloempitten, walnoten of een andere soort noten.
- 1 eetlepel gebroken lijnzaad, voor over je salade of door je havermout. Lijnzaad bevat kankerbestrijdende lignanen.
Kruiden en specerijen: ontstekingsremmend
- 1 portie specerijen en kruiden als kurkuma, kaneel, chilipoeder, nootmuskaat of oregano.
Nog meer tips
Greger adviseert daarnaast om vijf glazen per dag te drinken (denk aan: water, groene of witte thee, kruidenthee) en 40-90 minuten te bewegen. Via Dr. Greger’s Daily Dozen-app kun je makkelijk bijhouden en afvinken hoeveel voedingsstoffen je elke dag binnenkrijgt.
(red) Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Univé.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Edward zegt
Hallo,
Ik heb enige moeite om dit te begrijpen: “Probeer vruchten niet als sap of smoothie te drinken. Hiermee maak je de vitamines en vezels kapot”.
Kunt u dat uitleggen? Hoezo worden vitamines kapotgemaakt tijdens het maken van een smoothie?
Groet,