Je kent ze vast wel, die mensen die alles kunnen eten zonder aan te komen. Om jaloers van de worden. Hebben ze gewoon ‘geluk’? Of heb je invloed op je eigen stofwisseling?
Allereerst moet ons iets van het hart. Het lijkt misschien wel een cadeautje, geboren zijn met een snelle stofwisseling, maar de waarheid ligt wat genuanceerder. Het is vaak lang niet zo leuk en gezond als het lijkt, zo’n mega snelle spijsvertering.
Toch krijgen we vaker vragen over metabolisme verhogen en minder over het verlagen van het metabolisme. Zeker naarmate we ouder worden, lijkt deze vraag over het verhogen van de stofwisseling vaker actueel. We leggen je graag uit hoe het nu zit met onze stofwisseling. Wil je graag wat kilootjes kwijt? Lees dan verder wat jij zelf kan doen om je metabolisme te verhogen.
Wat is stofwisseling?
De stofwisseling, ook wel metabolisme of spijsvertering genoemd, is het proces waarmee ons lichaam energie verbruikt en calorieën verbrandt. Het werkt 24/7 om alle processen in ons lichaam gaande te houden. Of we nu werken, wandelen of slapen, ons lichaam is altijd bezig met het omzetten van voedingsstoffen in energie. Dit is nodig voor het vernieuwen van cellen, het aanmaken van hormonen, enzymen, haren, nagels enzovoorts.
Dit proces kan langzaam of snel verlopen. De snelheid en intensiteit van de stofwisseling verschilt dan ook van persoon tot persoon. Maar wat bepaalt of onze spijsvertering snel of langzaam verloopt?
Het antwoord is misschien wat teleurstellend… het ligt grotendeels aan onze genen. Hebben jouw ouders een langzame spijsvertering? Dan is de kans groot dat jij ook meer moeite hebt om af te vallen.
Waardoor kan je stofwisseling nog meer traag zijn?
We kunnen niet alles af schuiven op onze genen. Want de belangrijkste oorzaken voor een slecht metabolisme zijn vaak slechte voeding en een matige of nauwelijks beweging. Dat speelt zeker een belemmerende rol naarmate je ouder wordt. Het goede nieuws is dat je best heel veel kan doen om je stofwisseling een ware boost te geven.
Met deze 5 tips verhoog je je stofwisseling:
1 Doe aan krachttraining
Doe 3 keer per week aan een sport waarbij de focus ligt op het versterken van je spieren en je zult meer calorieën verbranden terwijl je op de bank zit of zelfs wanneer je slaapt! Dit komt omdat spiercellen meer energie verbruiken dan vetcellen. Hoe meer spieren, des te sneller je stofwisseling.
2 Weg met die buik
Buikvet verlaagt je stofwisseling en is bovendien gevaarlijk omdat het risico op hart -en vaatziekten verhoogt als je teveel vet op je buik draagt. Ga regelmatig wandelen, zwemmen of fietsen en eet zo min mogelijk verzadigde vetten. Buikvet verbranden kost tijd, dus je hebt een beetje geduld nodig.
3 Neem genoeg rust
Te weinig slaap kan ervoor zorgen dat je minder calorieën verbrandt (geen energie om te sporten), de eetlust niet onder controle houdt (moe=meer zin in snacken en ongezond eten) en een verhoging van de cortisolspiegel ervaart, waardoor vet wordt opgeslagen.
4 Stop met crash diëten – Als je regelmatig of voor een langere tijd minder eet dan dat je lichaam nodig heeft voor het basaal metabolisme, dan verlaag je je stofwisseling. Ook zal je spiermassa afnemen en juist die spieren helpen je stofwisseling te verhogen.
5 Gebruik pittige kruiden – Niet alleen hebben kruiden en specerijen veel gezondheid bevorderende effecten, maar ook hebben studies aangetoond dat pittige kruiden je stofwisseling in rust verhogen.
Je kunt vandaag dus nog aan de slag om je stofwisseling te verhogen. Gunstige genen of niet, een snellere stofwisseling heb je deels zelf in de hand. Op naar een gezond gewicht door een voedzaam dieet en voldoende beweging!
Laatste berichten van Niels Bosman (toon alles)
- Met deze voeding eet je je prettig door de overgang heen - 12 februari 2021
- 5x Voeding met de meest Complete Eiwitten voor veganisten/vegetariërs - 21 januari 2021
- 5 beste tips om effectief je stofwisseling te verhogen - 2 januari 2021
Laat een reactie achter