Het is vrijdagmiddag. Voor mij betekent dat weekend. En ik begin het weekend maar al te graag met een gezellig borreltje met vrienden. Heerlijk bijkletsen over het leven, de liefde, vriendschappen en de kinderen onder het genot van lekkere hapjes en een mooi glas wijn.
Drie jaar geleden begon ik met de gezonde lifestyle Clean Eating en eet ik bewust en gezond, dat heeft mij heel veel gebracht. Maar in de weekenden drink ik graag een glaasje droge witte wijn. Na drie zwangerschappen en dus ruim drie jaar geen wijn te hebben gedronken, geniet ik daar nu erg van en ontneem ik mijzelf dat plezier niet.
Wel zorg ik altijd voor voldoende gezonde hapjes of snacks, zodat ik mij niet laat verleiden om een zak chips leeg te eten.
Mijn favoriete gezonde snacks:
1. Geitenkaas, Cashewnoten en Balsamico
Een heerlijke simpele maar gezonde snack. Snijd wat plakjes geitenkaas.Voeg een handje cashewnoten toe. Schenk er wat Balsamico crema over.
2. Zoete Aardappel Chips
Ik ben gek op zoete aardappel en groentechips. Veel supermarkten hebben ze tegenwoordig in het assortiment. Op zich is daar niets mis mee. Check wel even het label om te zien of er gebruik is gemaakt van zeezout, biologische groenten en er niet te veel bewerkingen in zitten, maar je kunt ze ook prima zelf maken:
(voor 1 persoon)
- 100 gram zoete aardappel
- theelepel vers gemalen zeezout
- snufje cayenne peper
En dan:
- Verwarm de oven voor op 220 graden
- Maak de zoete aardappelen schoon en dep deze droog met keukenpapier
- Snijd met een goed scherp mesje hele dunne plakjes van de zoete aardappelen
- Bedek de bakplaat met bakpapier en verdeel de schijfjes zoete aardappelen over de plaat
- Strooi het zeezout en de cayenne peper over de schijfjes aardappelen
- Zet de bakplaat circa 5 tot 10 minuten in de oven
- Keer de schijfjes na circa 3 minuten
- De chipjes zijn klaar als de randjes mooi bruin zijn en de chipjes krullen
- Daarna even laten afkoelen
3. Haring
Haring bevat veel goede vetten. Haring is namelijk een vette vis. Dit klinkt misschien ongezond, maar haring beschikt juist over hele goede vetten. Naast enkelvoudig zijn de zogenaamde meervoudig onverzadigde omega 3 vetzuren volop aanwezig in haring.
Omega 3 vetzuren verkleinen het risico op hart en vaatziekten en daarom adviseert het voedingscentrum om twee keer per week vis te eten, waarvan ten minste één keer vette vis.
4. Mozzarella, Tomaat en Basilicum
Een fijn hapje voor bij de borrel, maar kan ook goed als voorgerecht. Het ziet er ook nog eens kleurrijk en feestelijk uit. Snijd bolletjes mozzarella door de helft en steek ze samen met een blaadje basilicum en cherrytomaatje op een prikker.
5. Handje Ongezouten Nootjes
Een handje ongezouten noten is erg gezond als tussendoortje. Ze bevatten mineralen, vitaminen maar ook onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten zorgen er voor dat het cholesterolgehalte wordt verlaagd. Noten bevatten ook het essentiële vetzuur; alfa-linoleenzuur.
Dit is een vetzuur dat het lichaam nodig heeft, maar niet zelf kan aanmaken. Noten zijn ook zeer goed voor ons zenuwstelsel, de hersenen, bloedvorming en vooral voor de stofwisseling. Het is belangrijk om de noten ongebrand en ongezouten te eten, zodat alle voedingsstoffen optimaal benut worden.
Zo af en toe een handje noten is dus prima! Met bovenstaande hapjes op de borreltafel boek je gegarandeerd succes.
Vaak krijg ik de opmerking: ‘Dit is eigenlijk veel lekkerder dan borrelnoten en vette hapjes en net zo makkelijk te maken. Waarom doen we dit zelf niet vaker? Wees dus niet bang dat je als een health freak overkomt, je gasten zullen je er om prijzen.
Wanneer tussendoortjes?
Het is belangrijk om tussen de maaltijden door iets te eten. Dit betekent niet dat je de hele dag door moet eten, want dan gun je je lijf en je spijsvertering geen rust. Maar af en toe een tussendoortje zorgen er wel voor dat je spijsvertering op gang blijft.
Als je lange tijd niet eet, dan slaat je lijf vetreserves op. Ik eet tussen het ontbijt en de lunch een stuk fruit en tussen lunch en avondeten: groenten, ongezouten nootjes of een gekookt ei.
—
Dit artikel hebben wij gekregen van onze gastblogger Dieuwke. Zij is helaas gestopt met haar eigen site met heel veel inspirerende artikelen over clean eating.
Laatste berichten van Dieuwke (toon alles)
- Beter eten, betere wereld! - 26 november 2017
- Gezond zoet eten, kan dat? (blog met brownie recept) - 1 maart 2017
- Top 5 Gezonde Zoete Snacks. Voor een lekker avondje op de bank - 22 oktober 2016
Laat een reactie achter