De zomer is nu echt ten einde. De herfst inmiddels in volle gang. De bladeren dwarrelen van de bomen, de dagen worden korter, en de kachel staat weer flink te loeien.
Als we uit het werk komen, schieten we snel een joggingbroek aan en hijsen we ons in een dikke warme trui. Brrr, wat is het koud, Na het eten nestelen we ons tegen de kussens aan op de bank, dekentje op schoot, kopje thee erbij, Netflix aan… Maar dan… Er ontbreekt nog iets…
Dat is het moment dat we vaak naar die bewuste la in de keuken sluipen, snel wat snoepjes of koekjes pakken en weer op de bank ploffen. Gedachteloos eten we de ene na de andere lekkernij weg. Voordat je het weet zitten de winterkilo’s er weer aan.
We spoelen deze film even terug. Naar het moment dat je naar de la rent.. Sta even stil… Je wilt wat lekkers eten, maar je wilt niet aankomen…
De recepten, healthy comfortfood!
1. Gezonde Kletskop
Dit heb je nodig:
- 65 gram kokosbloesemsuiker
- 35 gram havermout
- 1 theelepel kaneel
- 1 snufje zeezout
- 3 lepels (gesmolten) kokosolie
- 30 gram amandelschaafsel
En dan:
- Verwarm de oven voor op 170 graden
- Meng de kokosbloesemsuiker, havermout, kaneel, zeezout en amandelschaafsel in een kom
- Verwarm de kokosolie in een pannetje op laag vuur
- Meng de gesmolten kokosolie door de kom met ingrediënten en roer goed door
- Bekleed een ovenplaat met bakpapier
- Schep met een lepel circa 8 koekjes op het bakpapier
- Laat voldoende ruimte tussen de koekjes, vorm ze met een lepel en druk ze hiermee wat platter
- Plaats de ovenplaat in de oven
- Laat circa 4 tot 7 minuten in de oven staan
- Let op de koekjes kunnen wat uitlopen
- Eventueel een beetje bijvormen met een lepel
- Haal de koekjes er na 4 tot 7 minuten uit en laat 15 a 20 minuten staan. Ze worden vanzelf hard.
2. Gezonde Chocolade Crunch
Dit heb je nodig:
- 3 lepels biologische pindakaas
- 50 gram pure biologische chocolade
- 10 lepels quinoa puffs of whey crispies
- 30 gram havermout
- 2 a 3 lepels ahornsiroop
En dan:
- Doe de pindakaas samen met de ahornsiroop in een kom
- Verwarm de kom 2x 30 sec in de magnetron, zodat het zacht wordt
- Doe de quinoapuffs of whey crispies samen met de havermout in een kom
- Voeg de kom met gesmolten pindakaas en siroop toe aan de havermout
- Leg de chocolade in een kom en plaats deze 3x a 30 seconden in de magnetron (tussendoor even roeren).
Je kunt de chocolade ook au bain marie smelten. - Voeg de gesmolten chocolade toe aan de kom
- Meng het geheel goed door
- Bekleed een vierkante ovenschaal met bakpapier
- Voeg het mengsel toe aan de schaal
- Druk het mengsel met een lepel goed tegen de bodem aan
- Plaats minimaal 30 minuten in de koelkast
- Snijd de plak in mooie vierkante reepjes / stukjes
3. Tarte Tatin Mugcake
Dit heb je nodig voor de Mugcake:
- scheutje olie
- 1 ei
- 50 gram havermout
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 banaan
- 1 theelepel cacao
Dit heb je nodig voor de Topping:
- 5 scheppen Griekse Yoghurt (0% vet)
- 1 lepel ahornsiroop
- 10 stukjes mango
- 1 theelepel cacao nibs
En dan:
- Vet een kom in met olie
- Breek het ei boven de kom
- Voeg de havermout, bakpoeder, cacaopoeder, banaan toe
- Mix het geheel met een staafmixer
- Plaats de kom 2,5 minuten in de magnetron of 12 minuten in de oven
- Doe de yoghurt, ahornsiroop en 5 stukjes mango in een kom en mix dit met de staafmixer
- Keer de MUGCAKE om op een bord en draai hem voorzichtig weer om (ronde kant onder)
- Lepel de bovenkant een beetje uit
- Giet het yoghurtmengsel in het kuiltje
- Garneer met cacaonibs en de overige stukjes mango
4. Gezonde Witte ‘Chocolade’ Brokken met Fruit
Dit heb je nodig:
- 250 ml Griekse yoghurt
- 50 gram blauwe bessen
- 50 gram frambozen
- 50 gram granaatappelzaadjes
- 50 gram ongezouten noten
- 5 lepels ahorn siroop
En dan:
- Meng de yoghurt met de ahornsiroop
- Spreid het mengsel uit op bakpapier in een vierkante ovenschotel
- Voeg het gesneden fruit en de noten toe
- Druk het fruit en de noten er voorzichtig in met een lepel
- Plaats de ovenschaal voor 2,5 uur in de vriezer
5. Bros Crackers
Dit heb je nodig:
- 1 eetlepel rauwe cacao
- 2 eetlepels biologische honing
- 2 eetlepels kokosolie
- 10 a 15 lepels quinoa puffs of whey crispies
En dan:
- Meng de cacao, honing en kokosolie in pannetje tot het gesmolten is
- Bekleed een vierkante ovenschaal met bakpapier
- Strooi de quinoa puffs of whey crispies op het bakpapier
- Zorg dat de bodem van de schaal mooi is bedekt
- Giet het gesmolten mengsel over quinoa puffs of whey crispies
- Zorg er voor dat de hele bodem egaal is bedekt
- Plaats de ovenschaal circa 30 minuten in de vriezer
Over mij
Bij de Lifestyle Clean Eating vermijd je zoveel mogelijk de geraffineerde suikers. Bovenstaande gerechten zijn super lekker en gezond, maar eet het wel met mate. De recepten zijn bedacht of aangepast door mijzelf!
Dieuwke
Clean Eating Now
—
(Red) Meer informatie over deze inspirerende gastblogger? Of op zoek naar meer lekkere maar gezonde comfortfood? Neem dan een kijkje op Dieuwke’s profiel hier beneden of op haar website Clean Eating Now.
Laatste berichten van Dieuwke (toon alles)
- Beter eten, betere wereld! - 26 november 2017
- Gezond zoet eten, kan dat? (blog met brownie recept) - 1 maart 2017
- Top 5 Gezonde Zoete Snacks. Voor een lekker avondje op de bank - 22 oktober 2016
Carla zegt
Hallo dieuweke
Hoelang en bij welke temperatuur moet de mugcake in de oven
Dieuwke Tijsen zegt
Ha Carla,
Dank je wel voor je reactie. De mugcake kan voor circa 10 minuten op 175 graden in de oven. Let wel, iedere oven werkt net weer even anders, dus houd het wel in de gaten.
Geniet er van!
Lieve groeten,
Dieuwke
http://www.cleaneatingnow.nl