Trampoline springen houd je op een gezonde en vrolijke manier in beweging en het is kinderlijk eenvoudig: bouncen kan iedereen!
Met trampolinespringen kun je zelf de intensiteit bepalen, waardoor bouncen geschikt is voor iedere leeftijd. Trampolinespringen is gezond en het is ontzettend leuk om te doen!
Hoe gezond is trampoline springen?
Een NASA studie: Dr. A. Bhattacharya concludeert in zijn onderzoek dat met trampolinespringen, of eigenlijk rustig veren op een trampoline je je hele lichaam kunt trainen, terwijl er geen extra druk is op de spieren, gewrichten en pezen (dit geldt in het bijzonder bij een elastiek geveerde trampoline).
De impact van G-krachten gemeten op de enkels, onderrug en het voorhoofd zowel bij trampoline springen als bij hardlopen (op loopband) geven aan dat bij hardlopen dit dubbel zoveel is. Tevens is gemeten dat het zuurstofverbruik bij trampolinespringen 2x zo efficiënt is dan bij hardlopen.
De resultaten uit een NASA onderzoek wijzen uit dat bewegen op een trampoline een uitstekende vorm van beweging is voor gezonde jongeren en senioren, mensen met een lichamelijke beperking en mensen die moeten revalideren na een ongeluk of letsel.
Daarnaast is het zo dat elk deel van het lichaam, elke lichaamscel, wordt blootgesteld aan de nodige impulsen waardoor de lichaamscellen ook daadwerkelijk sterker worden.
Uiteraard is trampolinespringen ook geschikt voor mensen die
- aan fitness doen
- willen afvallen
- allerlei lichamelijke kwalen willen verhelpen.
Soorten trampolines
Trampolines met metalen veren vs. bungee elastiekringen veren:
Bewegen op een trampoline met bungee elastiekringen zorgt ervoor dat gewrichten, tussenwervelschijven en botten niet worden overbelast. Dit is een stuk veiliger en gezonder dan op “gewone” minitrampolines met metalen veren, die een schokbelasting op de gewrichten en rug geven. Door de langere afremfase op een elastiek geveerde trampoline is bewegen bovendien een stuk effectiever!
Zie bijvoorbeeld de beveiligde vering van deze trampoline of deze trampoline van Matchu.
Voordelen van trampolinespringen
- Helpt bij afvallen omdat overtollig vetweefsel wordt verbrandt
- Het metabolisme (spijsvertering) wordt verhoogd
- Vriendelijk voor je rug en tussenwervelschijven
- Minimale belasting voor de gewrichten (bij een elastiekgeveerde trampoline is er sowieso minder overbelasting meer plaats op de gewrichten)
- Verbetert je lichaamshouding
- Verbetert mobiliteit
- Verbetert je coördinatie en je reactievermogen
- Totale training voor al je spieren (versterkt je spieren waaronder ook je hartspier)
- Bekkenbodemspieren verstevigen
- Vergroot je ademhalingscapaciteit
- Bovenal: Je wordt er vrolijk van en zult je lekkerder in je vel voelen door aanmaak van endorfine.
Aan de slag
Om bijvoorbeeld aan je gewicht, verbetering van kracht, lenigheid, conditie en balans te werken en de best mogelijke resultaten te bereiken is het van belang om minstens 3 keer per week 20-30 minuten trampoline te springen.
Bouw dit echter langzaam en in stappen op. Daarbij kun je de intensiteit ook langzaam opvoeren. Begin met 10 minuten en voeg elke week 2 tot 3 minuten toe. Ook genoeg inspiratie op Youtube te vinden 😉
Mocht je aan een lichamelijke klacht willen werken, bouw je schema dan nog langzamer op. Begin met 5 minuten en verleng dit wekelijks met een paar minuten. Belangrijk: beweeg vanuit ontspanning, bij lichamelijke klachten is op-en-neer veren al voldoende!
Conclusie
Trampolinespringen brengt tal van gezondheidsvoordelen en is geschikt voor iedereen! Zelfs de NASA is die mening toegedaan 🙂
Tip! Bekijk ook het artikel: Voldoende bewegen tijdens thuiswerken
Bron:
* Wetenschappelijk artikel dat is gepubliceerd in de Journal of Applied Physiology, 49(5): pp. 881-887, in 1980. Het onderzoek is uitgevoerd door de Biochemische Onderzoeks Divisie van het NASA-Ames Onderzoekscentrum in Moffett Field in Californië.
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Pertra Declerck zegt
Bedankt voor je leerrijke blog! Op https://allesoveralles.com/trampoline/ zag ik aanbevolen trampolines, ik zou die graag voor bij mij thuis kopen en ik ik heb liever een goede kwaliteit, kan u een trampoline aanbevelen van goede kwaliteit voor thuis? Bedankt, Petra
Vanessa Bos-Steijn zegt
Hallo petra
We hebben alleen ervaring op deze trampoline. Wat de beste is, kan ik helaas niet zeggen.
Deze is in ieder geval wel van goede kwaliteit!
Succes met kiezen 😝
Maria Links zegt
http://pilatesworks.blogspot.nl/ lees mijn onderzoek naar springen, In een engels boek voor fisiotherapeuten wordt ze trampette genoemd
Conny zegt
Nog een kleine aanvulling:
ik zag op het internet een filmpje van een duitse dame die zegt:
de eerste 2/3 weken zacht bouncen en je bekkenbodemspieren contstant aanspannen. Daarna hoef je er niet meer op te letten omdat je bekkenbodemspieren dan getraind zijn. (interview onderdeel van de Bellicon site) Wat vind jij hiervan? Of heb ik het verkeerd vertaald?
https://www.youtube.com/watch?v=OCdruMRuHpU
Conny zegt
AANRADER!
Op Spotify is er nu een nieuw onderdeel en dat heet RUNNING.
Dit is super leuk om te gebruiken tijdens het bouncen/springen op de bellicon. Voor het rustige bouncen gebruik ik 190 bpm (beats per minuut) en dat is me toch een partij LEUK!
Je kunt kiezen uit diverse muziek stijlen dus er is voor ieder wat wils!
Conny zegt
5x per week 25 minuten direct na het opstaan, HEERLIJK om te doen. Radio aan en je voelt je lijf wakker worden! Ik voel mij stukken beter, sterkere spieren, snellere spijsvertering. Ik ben afgevallen en mijn spieren staan strakker, mijn taille is weer terug, TOP!
Alleen…. ik ben 50 en ben nu een half jaar bezig maar blijf maar (de ene keer wel en de andere keer niet) soms wat urine verliezen. (ik drink daarom pas na mijn training.) Hoe kan ik mijn bekkenbodemspieren, door welke training op de trampoline, opnieuw weer op bouwen?
Remy zegt
Door rustig op de bellicon op en neer te veren worden de bekkenbodem spieren sterker.
Afhankelijk van de mate van urine verlies kan je het op en neer veren doseren. Als je bijvoorbeeld met je voeten los van de mat komt bij het opveren en dan urine verliest betekent dit dat er teveel druk op de sluitspier van de blaas is gekomen. De spier is (nog) niet sterk genoeg om de druk van de urine op te vangen. Door bij het opveren met de voeten aan de mat te blijven wordt de druk minder en zal er geen urine verlies plaatsvinden. Bij regelmatige oefening op de bellicon zullen de bekkenbodem spieren steeds iets sterker worden en daardoor kan de intensiteit (dieper in- en hoger opveren) langzaamaan verhoogt worden zonder urine verlies. Wanneer je daarbij ook nog zelf actief de bekkenbodemspieren aanspant en vasthoud voor een aantal seconden (tussen de 10-60 sec.) en vervolgens weer loslaat/ontspant (dit steeds afwisselen, bijvoorbeeld 5-10 series) dan zullen deze spieren nog sneller sterker worden. Ook door de bellicon meerder keren per dag in te zetten zal het eerder resultaat geven op de bekkenstabiliteit en bij incontinentie.
Conny zegt
Dank je wel Remy!
Bianca Huiberts zegt
Vergeet niet dat spieren graag sterker willen worden maar dat alleen kunnen als ze ook goed kunnen ontspannen. Zorg dat je voorafgaand aan en na het veren bewust je lichaam en bekkenbodemspieren ontspant. Een bekkenfysiotherapeut kan je helpen om de spiergroepen en onderlinge samenwerking daartussen te leren herkennen/gebruiken.
Vanessa zegt
@Bianca, dank voor je goede aanvulling!
diana zegt
Ik ben er helemaal aan verslaafd aan de Bellicon en zo eenvoudig te doen iedere dag.
Voor het ontbijt even vast springen komt de stofwisseling op gang en de toiletgang. tussendoor weer even springen als ik achter mijn pc vandaan kom,geen verplichtingen niet lang gewoon leuk DOEN!!!