Elke maand komen er nieuwe kookboeken uit. Van regulier koken en wereldgerechten tot paleo en suikervrij, overal is wel een boek voor te vinden. Het ene kookboek krijgt wat meer aandacht dan het andere boek door bij voorbeeld een goede marketingstrategie of een bekend gezicht.
Zo kwam onlangs het tweede boek van Rens Kroes ‘Powerfood, van Friesland naar New York’ uit en omdat ik dol ben op gezonde kookboeken ben ik het gaan lezen en dit is mijn mening erover.
Als liefhebber van New York en geboren Friezin ben ik natuurlijk extra benieuwd naar wat Rens voor gerechten maakt. Ook de cover spreekt mij direct aan omdat ik de skyline van New York prachtig vind. Dat begint dus goed.
Het boek telt 192 bladzijden die veelal gevuld zijn met –prachtige- foto’s. Foto’s van eten maar ook veel foto’s van Rens en daar moet je van houden. Het is duidelijk dat het fotomodel-zijn in de familie zit. Rens is namelijk de zus van topfotomodel Doutzen Kroes.
Persoonlijk vind ik foto’s van Rens in d’r onderbroek aan het ontbijt op bed of in bad niet heel erg passen bij een kookboek en vind ik 3 pagina’s met foto’s van spruitjes of pompoen een beetje teveel van het goede, maar ieder z’n ding…
Het boek telt 192 bladzijden en dat is best een dik kookboek, maar het telt maar 75 recepten, waardoor het een soort kook-kijk-boek is geworden. De indeling is als volgt: ontbijt, lunch, diner, snacks, sweets, toppings (spreads, saus, dressing) en drinks. Van alles wat en dat is lekker.
De recepten zijn divers, maar zijn niet allemaal heel verrassend. Ze passen zeg maar in de trant van de gezonde ‘hypes’ zoals mueslirepen, bloemkoolpizza en groene smoothies. Niets mis mee, want ik eet het zelf ook en er zitten heerlijke gerechten tussen, maar daardoor is t niet enorm vernieuwend. Sommige gerechten zijn vrij simpel en andere lijken me wat ingewikkeld en duur, omdat er veel ingrediënten nodig zijn, zoals de pad thai of de falafel, maar vaak zijn dit ook weer kruiden of producten die je wel in je voorraadkast kan hebben staan voor een volgend gerecht.
De gerechten die mij het meest aanspreken en die ik zeker ga uitproberen zijn de bosbessencrumble, poffertjes van boekweit, loempiaatje als lunch, komkommersoep, oranjetaart, Thaise salade, sportkoeken en de appelchips.
Jammer is dat niet alle gerechten een foto hebben en dat ze niet veel uitleg geeft over de goede eigenschappen van de ingrediënten die ze gebruikt, maar dat is dan weer wel te vinden in haar eerste kookboek. Ze doet dit in dit boek overigens wel over bij voorbeeld spruitjes en kurkuma, dus er is wel wát over te vinden.
Er zijn pagina’s die maar voor 1/3e gevuld zijn met tekst en dan had ik daar liever nóg een recept want ik vind dit kaal staan en zonde van het papier. En als laatste is het jammer dat er her en der spel- en grammaticafouten in het boek staan, want ik neem aan dat dit door meerdere mensen gecheckt kan worden.
Om positief af te sluiten: achterin het boek zit een receptenregister waarbij je kan zoeken op ingrediënt, zoals ahorn, rozemarijn of wortel. Dat is altijd erg handig.
Al met al lekkere recepten, niet enorm vernieuwend en vooral heel veel –naar mijn idee wel hele mooie- foto’s.
Te koop bij Bol.com
Prijs € 19,99
Femke Elverdink
Laatste berichten van Femke Elverdink (toon alles)
- Nieuw Aziatisch kookboek: ‘Samarkand’ - 18 november 2016
- Gezond kookboek voor kinderen! Forest Feast Kookboek voor Kids - 7 oktober 2016
- Salade, het ultieme zomergerecht! Boekenreview - 20 juli 2016
Laat een reactie achter