Sinds ik 100% plantaardig ben gaan eten heb ik veel bijgeleerd over veganisme. Zo weet ik ondertussen dat het niet alleen fantastisch is voor je gezondheid, maar ook dat je ook nog eens heel duurzaam bezig bent. We hebben maar één wereld en daar moeten we zuinig op zijn. We merken steeds vaker dat het niet zo goed gaat: het weer verandert, onze grondstoffen raken op, de zee is vervuild met plastic en olie, en we horen steeds meer verhalen van uitstervende diersoorten en natuurrampen. Alle hulp is welkom, dus ik vertel je in deze blog over hoe jij je steentje bij kunt dragen en duurzamer kunt leven door vaker plantaardige keuzes te maken.
Wat bespaart een veganist?
De vlees- en zuivelindustrie zijn ontzettend slecht voor ons milieu. Naast dat de uitstoot van deze industrieën ontzettend hoog is, is er ook nog eens heel veel water nodig om ons vee te onderhouden. Je bespaart meer water wanneer je een dag per week geen vlees eet, dan dat je zes maanden niet zou douchen. Wat doe jij dan liever?
Ook leveren we heel veel grond in om voer te verbouwen dat naar alle dieren gaat. Wanneer we met zijn allen wat minder vlees zouden gaan eten, kunnen we die grond gebruiken om plantaardig eten te verbouwen en zouden we de landen kunnen helpen waar mensen lijden aan hongersnood. Eigenlijk is het heel onlogisch. We verbouwen graan om dieren te voeren die we vervolgens opeten. We kappen bossen om deze dieren te houden; terwijl we in eerste instantie zelf het graan hadden kunnen eten. En dat zonder uitstoot en andere negatieve effecten op het milieu.
Vaker kiezen voor plantaardig eten
Zuivel
Dit is misschien wel de gemakkelijkste om tegenwoordig te vervangen. In plaats van dierlijk zuivel, kun je kiezen voor sojamelk, havermelk, amandelmelk, cashewmelk, kokosmelk, rijstemelk of hazelnootmelk. Bij alle gewone supermarkten hebben ze een hele stelling vol melkvervangers. Ook yoghurt, kwark, room en zelfs kaasvervangers zijn te verkrijgen in de supermarkt en in de natuurwinkel. Melk en yoghurt is over het algemeen niet duurder dan koemelk; alleen kaasvervangers kunnen duurder zijn en zijn (tot nu toe) vaak alleen bij de natuurwinkel te verkrijgen. Deze markt trekt echter zo aan, dat ik verwacht dat hier snel verandering in komt!
Vlees en vis
Dit is een van de snelstgroeiende markten. Doordat steeds meer mensen kiezen om veganistisch, vegetarisch of flexitarisch te eten, groeit het aanbod in vleesvervangers enorm. Kijk eens naar de plantaardige opties in het vegetarische koelschap van de supermarkt. Je vindt hier kipschnitzels, biefstuk, rookworst, kipnuggets, gehakt, runderstukjes, hamburgers en meer; helemaal plantaardig! Je proeft het verschil écht niet. In hetzelfde koelschap waar het plantaardige vlees ligt, liggen ook plantaardige vissticks en visburgers. Doordat gebruik wordt gemaakt van zeewier, smaken deze producten spot on! Er zit gewoon dezelfde zilte zeesmaak aan namelijk.
Ei
We gebruiken ei voor bijna al onze gebakken producten en gerechten. Hoe vervang je deze dan? Heel simpel! Voor 1 ei:
- Lijn- of chiazaad met water
- Appelmoes
- Banaan
- Avocado
- Zoete aardappel
- Eivervanger (te koop in de natuurwinkel).
Koek en lekkers
Plantaardig eten betekent niet dat je meteen heel erg gezond moet eten. Er zijn namelijk genoeg producten die ‘toevallig’ vegan zijn. Denk hierbij aan veel soorten chips, speculaas, pure chocolade, oreo koekjes, sommige borrelnootjes en nog veel meer. Op internet zijn hele lijsten te vinden van producten in Nederlandse supermarkten die plantaardig zijn. Het beste is om altijd even het labeltje op de achterkant te checken als je het zeker wilt weten.
Niet moeilijk en niet duur
Zoals je ziet zijn er genoeg opties om dierlijke producten te vervangen met plantaardige varianten. Het hoeft niet moeilijk te zijn, en ook niet duur! De meeste van deze producten zijn namelijk gewoon te koop in je lokale supermarkt. Heb je vragen over bepaalde producten en hoe je die kunt vervangen? Stel ze gerust!
Coco (zie mijn bio hieronder)
Laatste berichten van Coco Spierings (toon alles)
- 5 simpele tips om dagelijks mindful te zijn! - 4 september 2018
- Vaker plantaardig eten, goed voor het milieu - 15 augustus 2018
- Mijn prikkelbare darm en ik - 25 juli 2018
May zegt
Inspirerend, mijn weerstand begint wat af te nemen. Ik merk dat ik af en toe gedachtes krijg als ‘ik zou het eens kunnen proberen om wat flexibeler te zijn en zo’n dagje in de week…’ en ‘ik zou het op zijn minst kunnen proeven, want waarom zou het niet even lekker kunnen zijn’. Dus wie weet, ik ben in iedergeval wel heel nieuwsgierig wat er de topkoks van Beluga er van gaan maken.
Coco zegt
Wat leuk om te horen! Ik ben ook heel benieuwd naar Beluga zaterdag 😊