Piekeren kan zomaar ineens ontstaan, uit het niets. Er kan ook een gegronde reden zijn om te piekeren. Maar wat de reden ook is, piekeren voelt niet fijn en geeft stress. We willen er vanaf.
Piekeren kun je vaak niet zomaar stoppen, hoe graag je het ook zou willen. Je hebt achter elkaar negatieve gedachten en je komt steeds weer bij hetzelfde terug. Die piekergedachten zijn een soort van vicieuze cirkel, waar je moeilijk uit kunt stappen. Soms wordt het alleen maar erger en dan krijg je ook nog eens een sneeuwbaleffect. Piekeren leidt tot meer piekeren en het wordt steeds meer en groter.
Daarom geef ik je in dit artikel tips hoe je van piekeren terug kunt gaan naar positieve gedachten.
Waarom pieker je eigenlijk?
Piekeren ontstaat uit een onrust. Bijvoorbeeld als je ’s nachts wakker wordt en dan alles letterlijk zwart om je heen is. Voeding voor piekergedrag, terwijl je eigenlijk alleen maar zou willen slapen. Dat geeft ook een vorm van stress en de vermoeidheid verergert het piekeren nog eens extra. Niet lekker in je (lichamelijke) vel zitten, is een voedingsbodem voor piekeren!
Piekeren kan ook ontstaan uit angst. Dat gaat meestal over dingen waar je geen invloed op hebt. Dat kunnen dingen zijn die over jezelf gaan, maar ook over anderen. Bijvoorbeeld dierbaren die (in jouw ogen) iets spannends gaan doen.
Piekeren over grote problemen
Als jij of een dierbare gezondheidsproblemen heeft, of er zijn bijvoorbeeld grote financiële zorgen, dan is het best logisch dat je piekert. Toch is het ook dan belangrijk om niet in het piekeren te blijven hangen. Het helpt namelijk niet en je komt hierdoor sowieso niet verder. Dus ook dan is het goed om te kijken hoe je hier op een andere manier mee om kunt gaan. Je zult ook zeker iets hebben aan de tips hieronder.
Is piekeren altijd slecht?
Nee, soms is piekeren een signaal vanuit je onderbuik dat je misschien anders moet iets om moet gaan. Of helpt het je tot andere inzichten komen. Dan komt er dus ook een eind aan piekeren en wordt het niet nodeloos groot.
Het piekeren stoppen door vluchtgedrag, dus bepaalde momenten vermijden, omdat je er steeds over piekert, dat is niet de oplossing. Stel je piekert veel over, of je een studie die je voor je werk moet doen, wel aankan. Om dan bij voorbaat niet te beginnen, zal je nooit verder helpen. Want misschien pieker je voor niks en kun je die studie makkelijk aan. Of misschien is het best moeilijk, maar ook dat is niet erg. Je kunt het dan bespreken dat je het moeilijk vindt. En dat vindt echt vrijwel niemand raar.
5 Tips om van Piekeren naar Positieve Gedachten te gaan
Er zijn veel tips die je kunnen helpen bij piekeren. Hieronder geef ik 5 tips die een goede basis zijn om van het piekeren te beperken. Ieder mens piekert wel eens, dat is normaal. Het is alleen niet goed als je te lang in die piekergedachten blijft hangen. Of als het piekeren steeds maar weer terugkomt. Dat is ook niet goed voor je gezondheid. Hoe kun je jezelf leren om veel positiever te denken?
1 Lichamelijk goed voor jezelf zorgen
De allereerste stap die je voor jezelf moet doen, is heel goed voor je lichaam zorgen. Wat bedoel ik daarmee? Slaapgebrek, of tekorten aan bepaalde voedingsstoffen, kunnen piekeren verergeren. Zorg dat je voldoende water drinkt en veel groenten en fruit eet. Als je het echt moeilijk hebt, kun je er tijdelijk goede multivitaminen bij slikken, want dat kan zeker helpen om positiever te gaan denken. Je lichaam is dan gewoon uitgeput en heeft wat extra voedingsstoffen nodig. Door goede voeding en vitamines, ga je ook weer meer goede stoffen aanmaken en die maken je hoofd rustiger.
Blijf ook goed in beweging. Loop of fiets elke dag zeker een half uurtje en vul dat eventueel aan met een andere sport. Sporten en bewegen helpt ook om je beter te voelen.
Daarnaast moet je goed slapen. Dat klinkt makkelijker dan het is voor een piekeraar. Lees onze tips over beter slapen en natuurlijke slaapmiddelen. Het heeft even tijd nodig, maar de andere tips hieronder, helpen waarschijnlijk ook om beter te kunnen slapen.
2 Las een piekermoment in
Dat klinkt raar. Je moet stoppen met piekeren en naar positieve gedachten gaan en nu mag je wel piekeren. Als je echt zorgen maakt over iets, dan is het best logisch dat je daar over piekert. Het heeft alleen niet veel zin om dat langdurig te doen, of hierdoor ’s nachts wakker te liggen.
Je maakt daarom met jezelf de afspraak dat je op een bepaald moment van de dag al die negatieve gedachten mag laten komen. Belangrijk is dat je dat maximaal een half uur doet en dat je aansluitend een actieve activiteit hebt. Dus bijvoorbeeld voordat je gaat eten met je gezin, voor je gaat sporten, voor je je favoriete televisieprogramma gaat kijken, of je doet het voor je boodschappen gaat doen. Sowieso overdag en niet ’s avonds! Zet de wekker op je telefoon, zodat de eindtijd duidelijk is.
Als je mag piekeren, kan het ook zijn dat het ineens minder makkelijk is om te piekeren. Je leert er met een afstandje naar te kijken en het wat meer te reguleren. Dat gaat echt niet vanaf dag 1 goed. Je moet het trainen, je moet het jezelf echt leren. Maar het zal je veel opleveren!
3 Schrijf het op
Vaak lopen allemaal gedachten kriskras door elkaar. De logica is weg en het lijkt of je alleen maar zorgen maakt over van alles en nog wat, terwijl het in werkelijkheid wel meevalt. Door het op te schrijven, kom je bij de kern en merk je dat je gedachten steeds weer herhalen. Schrijf het desnoods op A4-velletjes papier die je daarna weggooit. Maar schrijf zoveel mogelijk op en lees het eerst nog even door. Wat kun je oplossen? Wat kun je niet oplossen? Schrijf dat ook op.
Na het schrijven van die piekergedachtes pak je een schoon vel papier en schrijf je op hoe je eigenlijk wilt dat de situatie is. Binnen een realistisch kader. Wat zouden lichtpuntjes zijn binnen de huidige omstandigheden? Wat zou je echt helpen binnen deze situatie? Schrijf het op en laat het los. Wie weet gebeurt het wel. Een beetje dromen van iets moois en goeds mag echt!
4 Richt je op alles wat wel goed gaat
Je kunt niet overal controle op hebben. Of je het wilt of niet, dat gaat nooit lukken. Piekeren put je uit, dus kun je je ook richten op jouw sterke punten. Iedereen heeft sterke punten. Dingen die je goed af gaan, die goed lopen, die lekker gaan. Wat zijn de dingen die jou weinig moeite kosten? Waar jij je comfortabel bij voelt? Waar jij veel zelfvertrouwen bij voelt? Kun je dat uitbreiden? Kun je daar iets mee doen? Je hoeft niet heel groot te denken. Het kan ook het huishouden zijn, je werk, de omgang met (klein)kinderen, tekenen, enzovoort.
Door je te richten op dingen waar je je wel fijn bij voelt, verdwijnt het piekeren meer naar de achtergrond en ga je positiever denken over jezelf en over je omgeving.
5 Relativeren kun je leren
Alles beweegt in het leven. Alles komt en gaat. Alles gaat met pieken en dalen. Jij bent ook maar een kruimel op deze aardbol. Jouw gedachten, zijn maar gedachten. En dan zijn het ook vaak geen leuke gedachten. Je bent toch de baas over je eigen gedachten? Of toch niet? Kun je relativeren dat je gedachten maar gedachten zijn? Kun je ook denken, nu heb ik zin om aan iets leuks te denken?
Soms helpt het al om tegen jezelf te zeggen: Ik heb hier geen zin in. Ik ga wat lekkere muziek opzetten, of ik ga even naar iemand toe, want ik heb geen zin om naar mezelf te luisteren. Ik ben zo negatief. Ik ben zo aan het zeuren. Jij kunt soms best behoorlijk irritant en vermoeiend zijn voor jezelf 😉 Als je dat gaat herkennen, dan heb je een belangrijke stap gezet om negatieve gedachten om te buigen naar positieve gedachten.
En nee, dat lukt heus niet altijd. Maar veroordeel jezelf niet. Geef het even de tijd, want op een gegeven moment, ben je wel weer sterk genoeg om te zeggen: ik heb hier geen zin in.
Altijd piekeren?
Als je chronisch erg veel piekert, dan kan het ook zijn dat je een angststoornis hebt. Dat is een aandoening waarvoor je hulp moet zoeken. Zie dat zeker niet als zwakte, hulp zoeken is juist heel slim en dapper. Kaart het aan bij de huisarts dat je er zelf niet meer uitkomt en bespreek met de huisarts wat voor jou een goede vervolgstap kan zijn.
Vind je het lastig om dit met je huisarts te bespreken? Misschien heb je een andere vertrouwenspersoon met wie je dit kunt delen en die jou kan helpen? Je kunt ook altijd bellen, mailen of chatten met iemand van MIND Korrelatie.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Meer bewegen topvoornemen voor Nederlanders in 2025 - 26 januari 2025
- 20 ml olijfolie per dag: het geheim voor een betere gezondheid? - 21 januari 2025
- Dagelijkse lichaamsbeweging verkleint het risico op uitzaaiingen bij kanker - 17 januari 2025
Laat een reactie achter