Wil je stoppen met roken? Meer bewegen? Gezonder eten? Geweldig! Maar hoe doe je dat eigenlijk? Als we terug kijken naar de voornemens die we in het begin van dit jaar hebben gesteld, hoe veel is daar nu nog van over?
De kans is groot dat we het wel geprobeerd hebben om iets in ons leven te veranderen, maar dat we uiteindelijk toch weer met een zak chips op de bank tv zitten te kijken. Vanaf nu wordt alles anders!
Behoefte aan verandering
Het begin van een verandering gaat vaak goed. We zitten dan vol energie en willen het graag nu echt eens anders gaan aanpakken. Neem als voorbeeld het aanleren van een ander eetpatroon. Het is in het begin relatief makkelijk om de ongezonde rommel weg te gooien, andere producten in huis te halen en het dieetboek vast te volgen.
Op een gegeven moment wordt het echter wat lastiger. Dan is de behoefte voor verandering wat minder sterk en beginnen de oude gewoontes weer de kop op te steken. Dit is het keerpunt wat een verandering laat doorgaan of laat stoppen. Het is het moment waarop we besluiten door te gaan met een andere leefwijze of weer terug gaan naar de oude vertrouwde manier.
Sporen verleggen
Waarom is dit keerpunt toch zo lastig? Het is te vergelijken met een karrenspoor. Een gewoonte is een spoor waar vaak over heen wordt gereden en daardoor diepe groeven heeft. Als we een nieuw spoor aan willen leggen, is dit in het begin nog maar een heel dun spoortje.
De kans om weer terug te vallen in het oude diepe spoor is daardoor erg groot. We zullen het nieuwe spoor eerst vaak moeten begaan wil het net zo diep worden als het andere spoor.
We houden onze gewoontes in stand door steeds over hetzelfde spoor te blijven rijden.
Een nieuwe gewoonte eigen maken
Als we écht iets willen veranderen in ons leven, zullen we hard moeten werken om van de nieuwe leefwijze een nieuw spoor (een nieuwe gewoonte) te maken die we vaak moeten begaan. Het keerpunt is het moment van terugval of doorgaan.
Wanneer we wel willen doorgaan kan het helpen om allerlei hulpmiddelen aan te spreken. Jezelf herinneren door briefjes op te plakken, iemand in je omgeving vragen om je te helpen bij de les te blijven, de hulp van een coach in te schakelen, enzovoorts.
Een handige vuistregel is om de nieuwe gewoonte 21 dagen lang vol te houden. Zo lang is er gemiddeld nodig om iets anders aan te leren. Het mooie is namelijk dat als we eenmaal het keerpunt voorbij zijn, we een nieuwe gewoonte hebben aangemaakt en deze steeds sterker kunnen maken.
Neem de tijd
Veranderen? Ja, het kan echt. Wees niet bang om hulpmiddelen in te schakelen en geef jezelf de tijd om een nieuw spoor aan te maken. En wie weet dat de voornemens van het nieuwe jaar straks niet eens meer nodig zijn.
Geschreven door: psycholoog Dea Boom.
Laat een reactie achter