Voel je je als een iPhone met een slechte accu? Die steeds maar opnieuw aan de lader moet hangen om het weer een beetje te doen?
Vermoeidheid is een grote vijand, waar je nauwelijks tegen kunt vechten. Sterker nog, vermoeidheid maakt je vaak moedeloos. Je geeft het op, je wordt passief en je eet ook nog eens slecht, omdat je je toch al slecht voelt. En je hebt zeker geen puf meer om ook nog eens goed voor jezelf te zorgen.
Vermoeidheid, een negatieve spiraal
Of je nu moe bent door ziekte, door depressiviteit, door een druk gezinsleven of door een burnout, het effect is eigenlijk hetzelfde. Je bent aan het vechten om toch datgene nog te kunnen doen wat je wel graag wilt of zelfs moet doen. Je weet je vaak nog net voor iets op te laden, maar daarna stort je weer in.
Terwijl mensen je vaak zien tijdens het moment dat je net weer even opgeladen bent. En niet als je volkomen uitgeput op de bank of in je bed ligt. En het is ook lastig uit te leggen aan mensen die veel energie hebben en van alles doen. Jullie zijn twee werelden die eigenlijk mijlenver van elkaar verwijderd liggen.
Kun je het moe zijn verminderen?
Nou dat is natuurlijk heel lastig. Want er is echt een reden dat je zo moe bent. Je bent ziek, je hebt een burnout, je bent aan het herstellen van iets, je leven is momenteel nogal chaotisch, je hebt veel verdriet, je bent depressief… Ga er maar aan staan. Iets doen, terwijl je al zo moe bent. Toch geef ik enkele adviezen die je mogelijk toch iets helpen:
Vitamine D
Ondanks dat het nu zomer is, kan het zijn dat je vitamine D gehalte wat aan de lage kant is. Zeker als je ziek bent, of weinig buiten komt, is die kans groot. Probeer eens extra vitamine D te slikken, liefst van wat betere kwaliteit. Ik heb zelf heel veel baat bij vitamine D en merk meteen dat ik extra snel moe ben als ik even niets slik. Ik slik zelf deze vitamine D supplementen, die werken bij mij gewoon heel goed (ik heb ook andere merken geprobeerd).
Denk niet teveel na over je vermoeidheid
Vermoeidheid kan verlammend werken en ook al voel je je even goed, je doet iets toch maar niet, om de vermoeidheid niet nog erger te maken. Dan zit je teveel in je hoofd. Probeer toch wat meer je grenzen te verleggen. Je brein en je lichaam wordt soms ook een beetje lui en verschuilen zich achter de vermoeidheid. Dat wil niet zeggen dat het er niet is, want je bent gewoon echt moe als je ziek bent, of een burnout hebt. Alleen soms helpt het om een klein stapje verder te gaan en jezelf (en je brein!) uit te dagen. Hele kleine stapjes, dat is prima.
Want je kunt ook energie krijgen door toch net even iets anders te doen. Natuurlijk ben je daarna weer moe, maar nu wel met een meer voldaan gevoel. Dat is goed voor de geest!
Ga meer naar buiten
Zoek een rustig plekje in de tuin, in het park, in het bos. Ga als het kan lekker zitten en geniet van de natuur. Bosbaden noemen de Japanners het. Tuinbaden kan natuurlijk ook. Gewoon opgaan in de natuur. Wordt het al wat kouder? Kleed je erop of ga buiten in de tuin zitten met een deken om je heen. Al is het maar een kwartiertje. De natuur geeft energie.
Voel je je sterker en beter? Ga dan meer wandelen. Niet in de drukte, maar zoek hier ook de rust van de natuur op. Ook al zal wandelen je ook moe maken, het is een andere vermoeidheid. Overdrijf niet. Stapje voor stapje 😉
Blijmakers
Als je moe bent, dan kan je je al snel wat down voelen. Goed om een paar blijmakers achter de hand te hebben. Wat dacht je van muziek waar je blij van wordt? Maak maar een speellijst van muziek waar je vrolijk van wordt. Het kan ook zijn dat je heel blij wordt van een feelgoodroman. Maak een lijst van boeken die je graag wilt lezen. Al zijn het doktersromannetjes, als het jou een goed gevoel geeft, dan is dat prima. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor luisterboeken.
Het kan ook zijn dat je blij wordt van tekenen of bijvoorbeeld graag iets haakt of breit. Zeker als je erg moe bent, begin simpel. Als de hele tafel vol ligt met spullen zakt de moed je misschien in de schoenen. Blijmakers kunnen ook inspirerende Youtube filmpjes zijn. Schrijf eens in een dagboek op wat jou blij maakt, zodat je daar altijd weer inspiratie uithaalt als je weinig puf hebt.
Goed eten
Als je in die negatieve spiraal zit, zorg je waarschijnlijk ook minder goed voor jezelf. Een gezond eetpatroon kan dan best een lastige stap zijn. Zoek hulp in de vorm van een voedingsdeskundige of ga aan de slag met een online dieetplan. Er zijn ook groepen op Facebook die elkaar helpen met gezond eten. In het algemeen blijkt dat suikervrij en koolhydraatarm(er) eten een hele goede stap is om je minder moe te gaan voelen. Voor iedereen, wat de reden van vermoeidheid ook is. Wees niet te streng voor jezelf als het niet meteen lukt. Het is niet mislukt, je hebt niet gefaald, maar je bent nu sterk want je kunt jezelf weer herpakken omdat je jezelf nu eenmaal graag wat beter wilt voelen.
Powernaps
Geef op bepaalde momenten juist wel toe aan je vermoeidheid. Ga even slapen tussendoor. Als het lukt, probeer dan een powernap te doen. Maximaal een half uur even wegdommelen en daarna weer wat doen. Als je ernstig ziek bent, of ME/CVS hebt, zal een half uurtje waarschijnlijk niet voldoende zijn. Luister goed naar je lichaam!
Kam je haren…
En trek toch iets gezelligs aan. Blijf niet hangen in die joggingbroek en slobbertrui, maar probeer comfortabele, maar toch wel leuke kleding aan te trekken. Je hebt geluk, comfortabele kleding is nu helemaal de trend. Even je haren doen, eventueel wat make-up en je bent weer wat meer mens!
Bespaar energie!
Ga geen energie verspillen aan dingen die het niet waard zijn. Om enkele voorbeelden te noemen;
- de boodschappen kun je laten bezorgen,
- mensen die je energie kosten in plaats van dat het fijn is, daar hoef je niet mee af te spreken,
- kosten telefoneren veel energie, communiceer dan met vrienden en familie via Whatsapp
- zoek hulp bij het huishouden,
- maak lijstjes van alles wat je moet/wilt doen, zodat het uit je hoofd is,
- laat niet de tv steeds aan staan, want dit zorgt voor veel extra prikkels (en energie).
Chronische vermoeidheid gaat soms over, soms niet. Bekijk het positief en bedenk wat voor jou het beste werkt. Jij bent jouw beste adviseur. En je wilt toch zeker geen adviseur die de kantjes ervan afloopt? 😉 Zorg goed voor jezelf, je bent het waard!
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Sporten net na het eten, is dat gezond? - 9 oktober 2024
- Hoe eet je Chiazaad en waarom is het zo gezond? - 2 oktober 2024
- Waarom het zinloos is om calorieën te tellen en wat kun je wel doen? - 29 september 2024
Laat een reactie achter